Samantha Downing: A saját érdekedben

Műfaj: krimi, pszicho-thriller, regény
Eredeti cím: For Your Own Good
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: Magnólia
Oldalszám: 384
Értékelése Molyon: 89%

Teddy ​Crutcher elkötelezett oktatója a neves Belmont Akadémiának. Ugyan szigorú, de mindig következetes, és kizárólag diákjai érdekeit tartja szem előtt. Nem véletlenül nyerte el az Év Tanára-díjat sem. Ám Teddy szemlélete némileg eltér a megszokottól, különösen a tekintetben, hogy mit lehet, és mit szükséges megtenni, hogy tanulóit a helyes útra terelje. Teddynek ugyanígy megvan a maga nézőpontja arról is, miként kellene működnie a tanári karnak, és a maga részéről készen áll rá, hogy a legteljesebb titokban, a saját akarata szerint formálja át hőn szeretett iskolája sok évtizedes tradícióit.

Amikor egy napon Teddy egyik diákjának édesanyja holtan rogy össze egy iskolai ünnepségen, kezdetben senki sem gyanakszik, ám a jelek egyre inkább afelé mutatnak, hogy a munkaközösség elnökének halála nem szerencsétlen véletlen volt csupán, az események pedig olyan titkokat csalnak a felszínre, melyek végleg felborítják az iskola és az egész város életét.

Samantha Downing 2019-ben robbant be a köztudatba Elbűvölő feleségem című regényével, melyben mesteri thrillert szőtt a házastársi viszony nehézségei köré. A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok.

"Jobban kell ismerned az ellenségedet, mint ő saját magát."

"A tudás nemcsak hatalom, hanem érték is. Tudnod kell, hogy mikor használhatod fel, és mikor kell befognod a szádat."

Értékelésem:
A saját érdekedben olvasása közben John Marrs egy nagy népszerűségnek örvendő könyve, A jó szamaritánus jutott eszembe, így akik ez utóbbi rajongói közé sorolják magukat, azoknak mindenképpen ajánlom Samantha Downing történetét is.

A hasonlóság két dologban mutatkozik meg: az egyik fő karakter - Teddy - , teljesen meg van győződve róla, hogy határokat feszegető és olykor azokat átlépő tettivel ő tulajdonképpen diákjai javát szolgálja. Célja, hogy megtanítsa őket az élet nagy leckéire, s ez a tevékenység annál nagyobb elégedettséggel tölti el, minél nagyobb árat kell érte fizetnie a fiatal, tapasztalatlan tanulónak. A másik elem pedig a nagy hirtelenséggel lesújtó halálesetek, melyekre valamilyen mértékben persze számít az ember, de nem tudja, vagy nem akarja elhinni, hogy milyen módon és módszerrel következnek be, hiszen a gyilkos olyan természetességgel követi el őket, mint ahogy kijavít egy dolgozatot.
Instagram: @koffertzitzah

Több szereplő gondolatain keresztül is részeseivé válhatunk a Belmont Akadémia rendhagyó hétköznapjainak, így rövid időn belül megismerhetjük a felszín alatt húzódó indulatokat, neheztelést, féltékenységet, egoizmust, egyszóval mindent, amivel egy átlagos középiskolában találkozhatunk. Egy karaktertől sem idegen, hogy drasztikusabb eszközökkel ártson a másiknak, csakhogy megbosszuljon egy régi sérelmet, vagy lépéselőnybe kerüljön. Ebben a történetben szinte senki sem ártatlan, nagyon sokan gyanúsak, a legnagyobb bűnöket pedig éppen azok követik el, akik a közösség szemében pozitív, követendő magatartást képviselnek.

Nem kis falat egy thrillert úgy megírni, hogy a gyilkos kiléte már kezdetekben sem ismeretlen, hiszen mi más lenne még, ami érdekességként szolgálhat? Downing megmutatja, hogy ez közel sem ilyen egyszerű, s a bravúros lezárás mellett az időről időre bekövetkező fordulatokkal is folyamatosan meglepi az olvasót. Nemcsak Teddy fondorlatos gondolkodásmódját, de a többi szereplő lelki világát is imádtam, lenyűgözött, mennyire kiszámíthatatlan, vagy éppen kiszámítható tud lenni az emberi elme.

Ezek után nagy esélyt látok arra, hogy Samantha Downing korábban megjelent könyveit is hamarosan kézbe veszem, bízva abban, hogy hasonlóan érdekfeszítő és izgalmas élményekben lehet részem.

Értékelésem: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések