John Marrs: A jó szamaritánus

Műfaj: pszicho-thriller, regény
Eredeti cím: The Good Samaritan
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 400
Értékelése Molyon: 91%

„Mi, a KrízisVonalnál nem ítélkezünk” – vallják a telefonos lelkisegély-szolgálatnál, ám egy munkatársuk, Laura Morris ezt némileg másképp értelmezi. A sokat szenvedett nő úgy gondolja, hogyha valaki végső elkeseredésében a halált választaná, azt bátorítani kell. Sőt, ő akár segít is megszervezni az öngyilkosságot. De mi van akkor, ha az egyik elhunyt egy hozzátartozója nem nyugszik bele a megmásíthatatlanba? Ha nyomozni kezd, és közben olyan szörnyű titkokra bukkan, melyeket jobb lett volna nem bolygatni? És vajon ki meddig hajlandó elmenni egy életveszélyes játszmában?

Mindez kiderül John Marrs sötét, súlyos kérdéseket feszegető lélektani thrilleréből.

"És oly sokáig csak értetlenül álltam azelőtt, hogy mitől lehet olyan szörnyű valakinek az élete, hogy úgy dönt, eldobja magától. Mostanra már megértettem, hogy legyen szó az agyunk kémiai egyensúlyhiányáról, a bennünket kísértő múltról vagy arról, hogy más emberek miatt élhetetlenné válik a világunk – mindenki eljuthat arra a pontra, amikor egyszerűen már nem bírja tovább."

Értékelésem:
Mi jellemzi a tökéletes gyilkosságot? Először is, tűnj mindenki, de tényleg mindenki számára hihetetlenül kedves, figyelmes embernek, jó háziasszonynak, azaz a tipikus szomszéd nőnek, akiből senki nem nézne ki semmi rosszat, hiszen te vagy a világ legátlagosabb embere. Emellett legyél egy lelkisegély szolgálat munkatársa, amiről egyből mindenki tudni fogja, hogy végtelenül türelmes, empatikus ember vagy, aki másokért él. Majd alattomos módon vedd rá a legelkeseredettebb telefonó ügyfeleidet az öngyilkosságra. Ezek után ki is hibáztatna téged, kinek jutna eszébe, hogy az általad megformált személyiséged nem valós, és belül egy beteg gyilkos rejtőzik? 

Laura pontosan ilyen ember, és még ennél is durvább. Ismeri az emberi lélek mélyét, képes kihallani mások hangszínéből azok érzéseit, olvasni a kimondott szavak mögött rejlő valódi gondolatokat. Tudja magáról, mikor kell meghúzódnia, mikor lendülhet támadásba, hiszen nem egyszer a halálba küldött már elkeseredett, magányos embereket, csakhogy hallja azok utolsó lélegzetét. Mestere saját személyisége formásának, hangszíne és hanglejtése módosításának, hogy elérje a kívánt eredményt: ügyfelei manipulálását. Évtizedes tapasztalattal rendelkezik azon a téren, hogy hogyan hasson másokra, és formálja a valóságot olyanra, amilyenre ő szeretné. De vajon tényleg ilyen jó, vagy ő is hibázik? Tényleg mindenkit képes meggyőzni? És a legfontosabb kérdés: Ha annyi embernek hazudik, vajon önmagával szemben mennyire őszinte? 

Ryan ugyanis tudja a nő titkát, és nem nyugszik addig, amíg vissza nem vág, meg nem leckéztetni Laurát, rá nem ijeszt annyira, hogy az visszavonulót fújjon. Ám az, ami az elején csak figyelmeztetésnek indul, Laurára inkább provokációként hat, s úgy dönt, hadba vonul. Megkezdődik a két ember háborúja, s itt már nem más, mint az életük a tét. 

Ahogy a külvilágban zajlanak az események, beláthatunk Laura fejébe is, elmerülhetünk az emlékeiben, magyarázatot kaphatunk arra, milyen folyamat által lett a nő az az ember, akinek egy társa halála a születéssel hasonlatos csodává válik. Részese lehetünk beteg világának, és vele együtt kereshetjük a határt, ameddig még képes elmenni, hogy ő nyerje a játékot, és legyőzhesse Ryant. 

Tettei ellenére Laura lehengerlő személyiség. Utálatos, taszító, de mégis tiszteletet keltő. Története lehetne egy cseppnyivel izgalmasabb is, de kevésbé ámulatba ejtő. Felváltva hódolhatunk neki és menekülhetünk ellene, hihetünk neki és kérdőjelezhetjük meg minden szavát. Ítélkezhetünk is, ha úgy tartja kedvünk, de Laurát úgysem győzhetjük le. John Marrs ismét összetett és erős művet alkotott, bár A jó szamaritánus nagyon más, mint A tökéletes pár, mind műfajilag, mind tartalmilag. Azért azoknak ajánlom, akik az előző megjelent könyvét olvasták, és tetszett nekik, mert remekül ír, nagyszerű elbeszélő, és mindig van néhány plusz meglepetés a tarsolyában. 

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések