Victoria Schwab: Egy sötét duett

Sorozat: Verity szörnyei (2.)
Műfaj: disztópia, dark fantasy, urban fantasy, ifjúsági, regény
Eredeti cím: Our Dark Duet
Megjelenés éve: 2018
Kiadó: Fumax
Oldalszám:  422
Értékelése Molyon: 91%

A ​New York Times-bestseller Verity szörnyei-duológia lenyűgöző zárókötete!

A világ meghasad, ahogyan ők is.

Kate Harker nem fél sem a sötéttől, sem a szörnyektől. Sőt, vadászik rájuk, és piszkosul jól csinálja.

August Flynn szörnyetegnek született, de mindennél jobban vágyott arra, hogy ember lehessen. Most el kell fogadnia saját természetét: kerüljön bármibe, végig kell járnia az utat, amelyet sorsa kijelölt számára.

Fél évvel Kate és August első találkozása után az emberek és szörnyek háborúja immár nem csupán egy lidércnyomásos álom, hanem maga a valóság. Verity városában Augustnak olyan vezetővé kell válnia, ami ellen örökké tiltakozott, míg ezalatt Prosperityben Kate azzá a kegyetlen vadásszá edződött, aki mindig is lenni szeretett volna.

A sötétségben új szörny ébredezik, egy lény, amely a káoszból táplálkozik és felszínre hozza áldozatai belső démonait. Hazacsalogatja Kate-et, aki kénytelen visszatérni Verity háború dúlta városába, Augustnak pedig újra meg kell tanulnia bízni a lányban. A kérdés csak az, a valódi szörnyet lesz könnyebb legyőzniük, vagy azt, amelyik a tükörből néz vissza rájuk?

"Tudott egy titkot: kétféle szörny létezik. Az egyik az utcákat járja, a másik az emberek fejében lakik. Az elsővel felvehette a versenyt, de a második veszedelmesebb. Mindig, mindig, mindig egy lépéssel előrébb járt. Nem voltak fogai, karmai, nem zabált húst vagy szíveket, nem ivott vért. Csak egy emlékeztető, mi történik az emberrel, ha közel enged magához másokat."

Értékelésem:
Az első részhez hasonlóan a Verity szörnyei duológia második részét is nagyon-nagyon élveztem. Az írónő egész élénk fantáziával bír, annak ellenére, hogy a világ, amit könyvében megalkot nem túl bonyolult. A kevesebb néha több, s ez most itt is megmutatkozik. Különösen elnyerte a tetszésemet, hogy az alapkoncepció újfent az emberek által elkövetett bűnök következményeiből merítkezik, ami már a sorozat első részre is igaz volt.

A világban egyensúly uralkodik, s ha valaki rossz fát tesz a tűzre, az valamilyen formában visszaköszön. Veritynek egy új fajta szörnnyel kell megbirkóznia, mely az eddigi példányoknál sokkal megfoghatatlanabb, testtelen formát ölt. Ez a borzalom az emberek lelkébe és fejébe ülteti el magát, s vérfagyasztó tettekre kényszeríti őket, melyek elől nincs menekvés. Kezdetét veszi a vég nélküli, rohamosan terjedő öldöklés, így Kate elhatározza, hogy megmenti Verity lakosait.
Instagram: @koffertzitzah

A körülmények időközben Augustot is átformálták, immár nem az az érzelmeibe kétségbeesetten kapaszkodó fiú, akinek megismerhettünk. Többé nem száll szembe szörny mivoltával, nem kísérli meg, hogy embernek tettesse magát, hanem igyekszik szolgálni létezése célját. Kicsit megsirattam a korábbi énjét, aki sokkal pozitívabban és reményekkel telve pillantott a káosszal teli világra, de nem lehet őt hibáztatni, hiszen csak túlélni akar. Kate is felnőtt, már nem az a mindenáron makacs, örökké ellenkező lány, hanem egy erős harcos, aki végre nyugalmat és békét akar hozni Verity városának. Megszakadt értük a szívem, fájdalmas volt látni, hogy milyen események árán mentek keresztül ekkora változáson ilyen rövid idő alatt, de azt hiszem ez elkerülhetetlen volt. Ezen a ponton már mindketten egy közös cél elérésnek szentelt eszközként tekintenek magukra, nem pedig helyét kereső, kétségek közt sodródó tinédzserként, akit főleg belső, önös érzések motiválnak.

A történet ezúttal is lendületes, a kisebb izgalmas események folyamatos egymásra épülése akciódús végkifejletet ígér. Olvasás közben a levegőben terjeng az a bizonyos feszültséggel teli, sürgető érzés, mely a lapok gyorsabb forgatására ösztönöz, hogy mihamarabb eljuss a történet végére és megtudd, hogy végződnek a dolgok. Egy ilyen sötét, romlottsággal teli világban nem létezhet teljesen boldog befejezés, rengeteg áldozatot kell hozni egy-egy apró fénysugárért is. Ez itt sem történik másképp, mely bizonyos értelemben szomorú, más értelemben pedig megnyugtató. Bár a könyv utáni eseményeknek nem leszünk tanúi, talán megelégedhetünk annyival, hogy a sok szenvedés előbb-utóbb megtérül, a világ helyreáll és Verity lakosai viszonylagos biztonságban élhetnek - hála nagyon sok céltudatos, igaz embernek (és szörnynek).

Értékelés: 5/5

Olvasd el az 1. rész értékelését itt

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések