Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Műfaj: lélektani, misztikus, történelmi fikció, thriller, regény
Eredeti cím: The Lost Apothecary
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Central Könyvek
Oldalszám: 366
Értékelése Molyon: 84%

Egy ​rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius.

A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak.
Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki marad életben.
A váratlan fordulatokkal és felejthetetlen karakterekkel teli történet a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogyan segíthetik egymást a nők akár több évszázad távlatából is.

"Hidd el nekem, ha valami másra vágysz, mint ami most történik veled, senki nem áll az utadba, egyedül te magad."

"Magam sem tudtam mire vélni a különös érdeklődésemet, de az biztos, hogy végtelenül untatott, amikor a tanteremben a többiek a polgárháborúról és a világ hataloméhes vezetőiről vitatkoztak. Számomra a történelem varázsa a rég elfeledett élet apró részleteiben és a hétköznapi emberek ki nem mondott titkaiban rejlett."

Értékelésem:
Kicsit pörgősebb, varázsaltosabb történetre számítottam a cím és a borító alapján, mint amit valójában nyújtott számomra ez a könyv.

Az alapkoncepció nagyon érdekes és igen jó témát mutat be az írónő megannyi nő sorsán keresztül, akik életét valamilyen módon megkeserítette a férfi nem. A női önérvényesítés minden korban aktuális lehet, főleg akkor, amikor még nem volt a kezükben túl sok eszköz, hogy megvédjék magukat és hallassák saját hangjukat. Emellett szerencsére a könyvben nem esik át a ló másik oldalára ennek hangsúlyozása, ami különösen elnyerte a tetszésemet. Csupán tanúi lehetünk annak, ahogy néhány elkeseredett feleség végső kétségbeesésében megragadja azt az egyetlen elérhető eszközt, ami enyhítheti lelkük fájdalmát - bármiféle túldramatizálás nélkül.
Instagram: @koffertzitzah

Nella egy a 18. században élő londoni méregkeverő patikus, aki sötét kis rejtekhelyén halálos adag főzeteket állít össze női ügyfelei számára. Caroline pedig évszázadokkal később hűtlen férje elől menekülve véletlenül rábukkan Nella egyik üvegcséjére, s a történelem iránti szeretetéből adódóan nyomozásba kezd a "gyilkos patikus" titkai után. Mindketten más személyiségek: Nella makacs, céltudatos nő, akit fiatalkori csalódása élete végéig elkísér, ezzel szemben Caroline még kissé bizonytalan, szárnyát bontogató madár, aki éppen most vetkőzi le magáról férje kontrollját, aki évekig uralkodott döntései felett. Közös bennük, hogy mindkettejük gondolatai között nagy szerepet kap az anyaság és az életükben megjelenő férfiak iránt érzett keserűség.

Erős szimpátia alakult ki bennem a szereplők iránt, ahogy elkötelezetten küzdöttek céljaikért, igazságérzettől és tettvágytól hajtva, ami mindenképpen becsülendő. Viszont még ha a téma érdekes és elgondolkodtató dolgokat is közvetít, nem társul hozzá eléggé fordulatos cselekmény, ami elég hosszú ideig lekötött volna. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy bár kíváncsi vagyok milyen életutat járnak be ezek a nők, de még sincs kedvem kezembe venni a könyvet, mert nem történik semmi izgalmas. Lehet, hogy bennem volt a hiba és nem jól közelítettem felé, mert a történet lényege nem az akció volt, hanem a mondandó, ami számomra sajnos így sem volt elég erős, hogy csodálatot keltsen. Kicsit megmozgatott, tanulságos volt, de újra mégsem olvasnám el.

A méregverő patikárius hideg téli estén, forrócsokival az ölünkben egy kis ideig kiszakít minket a valóságból és visszarepít a 18. századi Londonba. Azoknak ajánlom, akik a lassan építkező történeteket kedvelik, amik kellemes élményt hagynak maguk mögött, anélkül, hogy túlságosan megbolygatnák a nyugalmat.

Értékelés: 5/3

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések