Orosz Krisztián: Sodródás

Műfaj: sci-fi
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: Marsbook
Oldalszám: 196
Értékelése Molyon: Még nem érhető el százalékos értékelés.

Köszönöm a recenziós példányt az írónak!

Lehetséges-e ​egy elveszített múltat, vagy egy sohasem létezett jövőt visszakapni a lehetőségekkel teli jelenben? Vajon a halál és az élet határai elmosódhatnak-e a modern technológia segítségével? Mit találunk az űrben a látóhatáron túl? Vajon képesek lehetünk-e a szeszélyes univerzum szabályai szerint játszani? Képesek vagyunk-e megváltozni, vagy pontosan ugyanazok maradunk, akik mindig is voltunk?
Négy főszereplő, négy egyedi életút, amelyek mégiscsak szoros összefüggésekkel keresztezik egymást. Az űr sötét mélységeiben a megválaszolandó kérdésekre keresik a megnyugvást jelentő válaszokat, de vajon akkor is szeretnék-e tudni őket, ha a megoldás keserédes és fakó árnyalatban tetszeleg?
Egy igencsak egyedi útra invitállak téged, kedves olvasó, amiben a kozmosz végtelensége, a múlt lélekölő tragédiái és a megtépázott, szívbe maró, múlhatatlan szerelem egyedisége mind-mind megjelenik, tökéletes harmóniát alkotva. A sodródás téged is vár. Feni rád a fogát, hogy megkaparintson a lelked húrjainál fogva. Ki tudja hol kötsz ki végül, ha engedsz hívó szavának…

„Csupán az a tragédia, amit annak tekintünk,
Rajtunk múlik, mekkora hatalma van felettünk.”

"Sorsunkat vajon tényleg a születésünkkel együtt kapjuk?Eleve el van rendelve minden és nem járhatunk más utakon?
Nem tudom elhinni, ez nem lehet a tényleges, húsba maró igazság,
Mert ez esetben, miféle értelme lenne bármelyik ember életének?"

"A háború sosem lehet eredményes megoldás,Csupán az ember szégyenletes primitívségét hirdeti,
Amiért ezrek és ezrek kerülnek a front tömegsírjaiba,
Mert két fél képtelen volt egymásra észérvekkel hatni."

Értékelésem:
A Sodródás egy rendkívül érdekfeszítő és kreatív sci-fi, amiben a cselekmény mellett talán még kiemelkedőbb szerepet kap a mondanivaló. Orosz Krisztián regényét szinte egy lélegzetvétellel olvastam el, annyira elvitt magával.

Christian Smith az űrben lebegve tér magához, s hamar konstatálja, hogyha eddig még nem halt volna meg, akkor igen nagy esélye van arra, hogy hamarosan véget ér az élete, hiszen űrhajója a szeme előtt kering a végtelen sötétségben darabokra hullva. Mindezt igen gyönyörű és választékos megfogalmazással adja tudtunkra, így már az első oldalakkal sikerült is lenyűgöznie. Innentől kezdve természetesen a túlélés a cél: útra indul, hogy megtalálja a legénységének maradék három tagját, s igyekezete közben azzal szembesül, hogy barátai nem teljesen azok az emberek, akiknek eddig hitte őket. Emellett még az a sürgető kis probléma is figyelmet követel magának, hogy bizonyos hatalmak egyetlen célkitűzése a mai értelemben ismert ember eltörlése, megszüntetve a faj minden élő tagját. Így hát bátor főszereplőnket elkísérhetjük ezen a kalandos űrutazáson, ahol egyetlen, de tényleg egyetlen másodpercre sem pihenhetünk.
Instagram: @koffertzitzah

A szereplők összetett személyiségek, mindegyikük valamilyen szempontból kemény múlttal rendelkezik, amit a kellő helyen és időben meg is ismertet velünk az író. S nemcsak a karakterek, de maga a történet is remekül kidolgozott és stabil háttérrel bír, megkapjuk ugyanis a válaszokat arra vonatkozóan is, hogyan jutott el az emberiség a könyvben megjelenő tudományos felfedezésekhez, hol gubancolódott a történelem fonala, s hogy milyen politikai állapotok uralkodnak a Föld nevű bolygón - és az űrben is.

Mindennek a lényege a rengeteg elmélkedés és kérdés: vajon van-e joga az embernek az élethez; mi dönti el, hogy az érem jó vagy rossz oldalára kerül-e; megérdemli-e a faj az újabb és újabb esélyt, s hogy ki dönthet a sorsa felett; vagy egyáltalán mi is az, amit embernek tekintünk? Egy lélekkel nem rendelkező gép, ami valahogyan mégis érzelmi életet él és küzd a céljaiért, már nevezhető joggal rendelkező entitásnak? Ki az, aki megítéli cselekedeteink jóságát: mi magunk, Isten, vagy egy harmadik fél? Sorsunk vajon előre elrendeltetett, vagy inkább a velünk történt események formálnak minket és döntéseinket? Nem vagyok az a könyvekben firkálgatós, aláhúzogatós típusú olvasó, de most muszáj volt előásnom a cetlijeimet, hogy haladás közben megjelöljem, hova kell még visszatérnem később, mert annyira mély és igényesen megformált gondolatmenetekkel találkoztam.

Nem csak azon olvasók számára ajánlom a Sodródást, akik alapvetően is kedvelik a sci-fit, hanem azoknak is, akik szeretnek a fent felsorolt kérdéseken elmélkedni, s nem bánják, ha közben kiadós izgalomban is részesülhetnek.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések