T.M.Logan: Hazugságok

Műfaj: krimi, thriller, regény
Eredeti cím: Lies
Megjelenés éve: 2018
Kiadó: General Press
Oldalszám: 412
Értékelése Molyon: 82%

Amikor ​Joe Lynch a londoni csúcsforgalomban a kisfia kérésére a felesége autója után ered, még nem sejti, hogy a meglepetésnek szánt akció örökre megváltoztatja az életét. Akkor sem gondol semmi rosszra, amikor a szálloda halljában megpillantja, ahogy Mel indulatosan veszekszik egy közös barátjukkal, Bennel. Később a mélygarázsban elkapja a férfit, hogy kiderítse a nézeteltérés okát. A heves vita hamarosan verekedéssé fajul, és Ben a földön marad. Joe-nak ekkor egy családi vészhelyzet miatt haza kell rohannia, amikor pedig visszatér a verekedés helyszínére, már nem találja ott Bent. Ám ekkor még nem gondol arra, hogy komoly bajba került.
Lehet, hogy a férfi valóban „tanítani való pancser”? Ha igen, akkor elég nagy bajban van, valaki ugyanis mindent megtesz azért, hogy Ben eltűnését gyilkosságnak állítsa be. A megcsalt férj bosszújának. A rendőrség Joe bűnösségét próbálja bebizonyítani, így a férfi egyetlen esélye, ha elő tudja keríteni Bent. Miközben azon dolgozik, hogy helyrehozza a házasságát hűtlen feleségével, újra és újra elbizonytalanodik: hihet annak, aki egyszer már hazudott neki? A legnagyobb rejtély pedig, hogy ki nyer azzal, ha Ben sosem kerül elő?

"Sosem tudjuk, mennyire nem érdemeljük meg, amink van, amíg el nem veszítjük."

"Így aztán elfuvaroztam Williamet a suliba, közösen megvártuk a sorakozót, majd megnéztem, ahogy vidáman bebattyog az osztályterembe. A tanító nénije rám mosolygott, én pedig viszonoztam.
Azután hazamentem, és feltörtem a feleségem e-mail-fiókját."

Értékelésem:

Mindenre számítottam, csak erre nem - ezzel a gondolattal tettem le ezt a könyvet, mely minden várakozásomat felülmúlta. Néha biztos ti is úgy vagytok vele, hogy nem egy thrillert olvasva már kevés meglepetéssel találkoztok egy ehhez hasonló történet folyamán, s néhány csavarnál akár még magatokban bólogattok is, hogy igen, erre lehetett számítani, ennek pont így kellett elsülnie.

Hát nem bólogattam, hanem kikerekedett szemekkel meredtem a lapokra, amint elértem a csavarhoz, amire a borító hátulján lévő olvasói méltatások is figyelmeztetnek. Már a létező összes kombináció megfordult a fejemben az események kapcsán, csak az nem, ami valójában az igazságot rejtette.

Joe egy teljesen átlagos főszereplő: odaadó apuka, gondos férj, általános iskolai tanár. Álmában sem gondolná, hogy életének jó része hazugság, s ezért fel sem merül benne soha, hogy boldog mindennapjai egy csapásra összeomolhatnak. Pedig épp ez történik, amikor fiával megpillantják felesége kocsiját a forgalomban, s elkezdik követni, hogy kiderítsék, vajon mi keresnivalója van Melnek egy hotelben, amikor éppen edzésen lenne a helye.
Instagram: @koffertzitzah


Veszekedés, baleset, egy eltűnt személy, s Joe máris arra eszmél, hogy ő látta utoljára élve egy családi barátjukat, a tehetős üzletemberként ismert Ben Delaneyt. A rendőrség nyomozásba kezd, s a férfi nemsokára vezető helyet foglal el a gyilkossággal gyanúsítottak listáján. Joe azonban szentül meg van róla győződve, hogy Ben életben van, és éppen az a célja, hogy őt rács mögé juttassa.

A történet lassan bontakozik ki, azonban minden egyes fejezet tartogat valamilyen apró, izgalmas részletet, ami miatt nem hagy alább az olvasó nyugtalansága, s folyamatosan piszkálja a fantáziáját, hogy mi történhetett valójában. Joe igazán szerethető karakter, mindene a fia és a felesége, akikért bármit megtenne a világon. Nem a technika ördöge, ezért tehetetlenül nézi, amint Ben besározza őt a közösségi médiában a saját profiljáról, valamint fenyegető üzeneteket küld neki, miszerint elveszi mindenét, amit eddig sikerült felépítenie az életében. A többi karakterrel sincs semmi gond, szinte végig a háttérben maradnak, s szerepüknek megfelelően támogatják, vagy éppen akadályozzák Joe-t a Ben utáni hajszában. Mindegyikük éppen annyira kerül képbe, hogy kicsit megismerhessük őket, de nem eléggé ahhoz, hogy ne gyanakodjunk rájuk, vajon tudnak-e valamit Ben hollétéről vagy sem.

Nem ez az első könyv, amit T.M.Logantől olvasok, s a 29 másodperchez hasonlóan ezzel a történettel is levett a lábamról. Néha szükségünk van egy kis "out of the box" gondolkodásra ahhoz, hogy az igazság közelébe kerüljünk, s ez az a mozzanat, amit ő remekül ki is használt ebben a művében. Nem csak a cseles megoldásai, de maga a történetmesélés is tökéletesen kivitelezett, ezért számítsatok arra, hogy a könyv hozzá fog ragadni a kezetekhez, ha pár percre letennétek, s a kíváncsiságtól hajtva kénytelenek lesztek újra kinyitni.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések