T.M.Logan: 29 másodperc

Műfaj: (pszicho-) thriller, regény
Eredeti cím: 29 Seconds
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: General Press
Oldalszám: 344 
Értékelése Molyon: 80%

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?
Mit tennél, ha valaki felajánlaná, hogy hívj fel egy számot, mondj egy nevet, és az az ember örökre eltűnik a föld színéről? Csak 29 másodpercbe telne. Megtennéd?
Amikor Sarah megment egy bajban lévő kislányt, semmit sem vár cserébe. Ám a bátor cselekedete egy nagyhatalmú és veszélyes férfit tett az adósává. És ez a férfi ellenállhatatlan ajánlatot tesz neki.
„Csak mondjon egy nevet. Egyetlen nevet. És én eltüntetem azt az embert az életéből.”
Hiszen mindenki tudna mondani legalább egy nevet, nem igaz? És csak egyetlen, 29 másodperces telefonhívásba kerülne…

"Az igazság rugalmas, képlékeny dolog. A történelmet a győztesek írják, ezt te is jól tudod."

Értékelésem:
Sarah története fontos üzenetet hordoz minden nő számára: merjünk kiállni magunkért, vegyük kezünkbe a sorsunk irányítását, és ne hagyjuk, hogy az életben igazságtalanul működő hierarchikus rendszerek akadályokat állítsanak elénk, csak mert rengeteg férfi még mindig a szexuális kielégülése eszközeként tekint ránk.

Sarah egyetemi oktató, emellett két gyermeket nevel édesapja segítségével, miközben férje éppen önmagát keresi egy másik nő oldalán. Építgetni szeretné karrierjét, kapcsolatokat kialakítani, sikeresnek lenni abban, amit csinál. Ám egy mindennél nagyobb probléma nehezíti számára az előretörést: főnöke folyamatos szexuális zaklatása, aki eme ragadozók között is nagy valószínűséggel a díszpéldányok közé sorolja magát. Még ha ferde is az önmagáról kialakított képe, az nem kétség, hogy rendkívül okosan űzi a nagyvadak játékát, ugyanis az első pillanatban kiszagolja, ha valaki bizonyítékot próbál kreálni mesterkedései leleplezése céljából. Rendületlenül környékezi meg a nőket, s aki nemet mond neki, annak élvezettel tiporja sárba fáradalmas munkával felépített karrierjét. Természetesen aki aláveti magát a hagyományos munkakapcsolaton túlmutató igényeinek, annak egyenes utat biztosít felfelé.

Sarah nem hajlandó többet adni Alannek, mint amennyi a munkája velejárója, ám nem is igazán tesz semmit annak érdekében, hogy kikerüljön szorult helyzetéből. Dühítő, ahogy több alkalommal is nyilvánosan tagadja a köztudott tényt, miszerint a férfi szinte az eddigi összes női kollégáját molesztálta, ahogy azt sem vállalja fel, hogy most ő van soron. Ahogy benne is gyűlik a feszültség és a düh, igyekszik néhány harmatgyenge próbálkozást produkálni, mellyel leránthatja a leplet a férfi agresszív oldaláról – ám minden alkalommal megfutamodik. Nincs egyszerű helyzetben, ezt el lehet ismerni, hiszen már beleragadt a folyamatos menekülésbe, nem tud kilépni az újra és újra előforduló zaklatások köréből. Miközben magában dühöng az élet ezen igazságtalanságán, megment egy kislányt elrablói karmaiból, ezzel ajándékul kapva egy igencsak megfontolandó lehetőséget: tettéért cserébe 72 óra alatt eldöntheti, hogy ki legyen az az ember, akit az orosz maffia örök időkre eltűntet a Föld nevű bolygóról. Nem mondhatni, hogy Sarah ugrik ennek a csodálatosnak tűnő lehetőségre, ám komolyan gondolkozik azon, hogy bemondja-e Alan nevét, vagy sem, mely döntés meghozatalához hozzátesz, hogy a férfi egyenletesen tekeri feljebb a nyomulás képzeletbeli kapcsolóját.

A könyvben végig az előbb kifejtett téma dominál: a munkahelyen történő szexuális zaklatás felháborító természete, majd az erre adott érdektelen reakciók lélekromboló hatása, s a felgyülemlett harag pusztító ereje. Mellékszál az arról való dilemma, hogy vajon megérdemli-e bárki a halált, van-e jogunk ezt nekünk, egyszerű embereknek eldönteni, s ha már megtörténik az ítélethozatal, milyen érzelmek kerítik hatalmukba az embert. A 29 másodpercet olvasva az átélhetjük azt a forrongó dühöt, azt a folyamatosan gyűlő feszültséget és tehetetlenséget, mellyel a főszereplőnek nap mint nap meg kell birkóznia, így a könyv felveti a kérdést, hogy van-e olyan, hogy jogos indokkal elkövetett emberölés, még ha az csak közvetett is. Van olyan helyzet, melyből nincs más kiút, csak az, ha sötét módszerek segítségével félreállítjuk azt a nagyon is élő és lélegző problémát, mely máskülönben minket pusztítana el?

T.M.Logan könnyed, gördülékeny stílusban ír nagyon is nehéz témákról, olyan dolgokról, melyek sokszor ezerszer valóságosabbak, mint hinnénk. Érzéke van hozzá, hogy ragadja meg és emelje ki a tabuk olyan pontjait, melyek előhozhatják az olvasó empatikus énjét, elősegítve ezzel azt, hogy még az is szorult helyzetben érezze magát, aki soha egy percig nem gondolkodott el a szexuális zaklatás vagy a halálbüntetés dilemmáiról. A 29 másodperc fordulatokkal teli, figyelemfelkeltő és ijesztően hiteles thriller, egyetlen hibával: egy kicsit elkapkodott lezárással. Mindezek ismeretében ajánlom mindenkinek, aki vágyik arra, hogy ilyen műfajban tálalva szembesüljön olykor az élet gonosz oldalával is.

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. 


További bejegyzések, értékelések:

:) 

Megjegyzések