Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Műfaj: életregény, romantikus, new adult
Eredeti cím: 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: Európa
Oldalszám: 416
Értékelése Molyon: 91%

Egy ​perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.

Mert a halál utáni percekben, miközben teste egy szemeteskonténerben hever, Leila elméje sorra előhívja az emlékeket: a fűszeres kecskepörkölt ízét, amivel kisöccse rég várt születését ünnepelték; a fortyogó citromos cukorgyanta látványát, amivel a nők szőrtelenítették a lábukat, míg a férfiak a mecsetbe mentek; a kardamomos kávé illatát, amit egy jóképű egyetemistával osztott meg a bordélyházban, ahol dolgozott. És minden emlék felidézi a barátokat, akikkel élete legfontosabb pillanatait megosztotta – a barátokat, akik most kétségbeesetten próbálják megtalálni őt…
Elif Shafak legújabb regénye a modern Isztambul számkivetettjeit: prostituáltakat, transzvesztitákat, menekülteket, a családon belüli erőszak elől megszökő, napjaikat a becsületgyilkosságtól rettegve élő nőket mutatja be. Ám ebben a sötét, kegyetlen világban, melyben sem együttérzés, sem segítség nem adatik azoknak, akik nem törődnek bele isten, a sors vagy a hatalommal bíró férfiak rendelésébe, mégis van valami remény. A barátság és a szerelem, ha meg nem is váltja a szenvedésekből, de megajándékozza őket azzal a méltósággal és örömmel, ami az életet élhetővé, az embert emberré teszi.

"– A bánat egy fecske – mondta a férfi. Egy nap felkelsz és azt hiszed, elrepült, pedig csak elköltözött télre, hogy felmelegítse a tollait. Előbb, vagy utóbb visszatér, és ismét a szívedre telepszik."

"Nosztalgia Nalan hitt benne, hogy kétféle család létezik a földön: a rokonok alkották a vér szerinti családot, a barátok pedig a másik családot, a víz szerinti családot. Ha a vér szerinti családod kedves és törődő, akkor szerencsés csillagzat alatt születtél, de ha nem, akkor is van még remény; a dolgok jobbra fordulhatnak, ha elég idős leszel ahhoz, hogy elhagyd szomorú otthonodat.Ami a másik, a víz szerinti családot illeti, az jóval később alakul ki a életben, és az ember többé-kevésbé önmagának teremti meg. Bár igaz, hogy semmi sem helyettesíthet egy szerető, boldog vér szerinti családot, ám ennek hiányában egy jó barátokból álló család, a víz szerinti család elmoshatja a lélekben fekete koromként összegyűlt sérelmet és fájdalmat. Ezért lehet a barátoknak nagyra becsült helyük az ember lelkében, és foglalhatnak el benne nagyobb helyet, mint a rokonok együttesen. De akik sosem tapasztalták, milyen érzés, amikor a saját rokonai eltaszítják, nem fogják megérteni ezt az igazságot ezer év alatt sem. Sosem fogják megtudni, hogy időnként a víz sűrűbb, mint a vér."

Értékelésem:
Vannak azok a könyvek, melyek olvasása után felteszem magamnak a kérdést: Én ezt miért nem olvastam eddig? Na, a 10 perc 38 másodperc is pont ilyen könyv.

Elif Shafak olyan emberek sorsairól mesél, akiket valamiért elűzött a családjuk, majd ezt követően kizárt a társadalmuk is, melynek peremén éppen csak meg tudnak kapaszkodni. A középpontban Leila áll, aki egy mai keresztény kultúra szerint élő ember számára érdekes családi kapcsolatrendszerrel bír, s akinek már születési körülményei is dagonyáznak az Allah neve által szentesített igazságtalanságban. Ahogy ráébred, milyen sorsot szánnak neki, az egyetlen járható utat választja, mely megmentheti őt a lelki nyomortól: a menekülést. Sokszor kerül olyan helyzetbe, melyet egy külső szemlélő elítélne, s mégis, az ő és barátai szemén keresztül nem látunk mást, mint egy vallási és társadalmi rendszer kitagadott áldozatait, akik valahogy mégis megtalálják a maguk boldogságát bántó világukban, s bizonyos szempontból sokkal több igazság és öröm lakozik a szívükben, mint annak, aki mindig a biztonságos és járt utat választja.
Instagram: @koffertzitzah

Leila haldoklása közben idézi fel azokat az illatokat, s a hozzájuk kapcsolódó emlékeket, melyek örök időkre elméjébe vésődtek, akaratlanul is formálva személyiségét. 10 perc 38 másodperc alatt nem csak őt, vér szerinti családját, de a számára igazán fontos emberek életútjait is megismerhetjük: a barátaiét, választott családjáét. Életük tele van megpróbáltatásokkal, szigorral, elvárásokkal, ők mégsem felejtik el soha, kik ők, és meg tudják őrizni önmagukat még olyan körülmények között is, ahol a legtöbb ember minden bizonnyal felőrlődne, s amely helyzetekre a kiváltságosabb életkörülményekkel rendelkező egyének nagy része mégis lenézően tekint. Olyan lelkek ők, akiknek a folyamatos küzdés mindennapos dolog, az pedig, hogy minden áron kiállnak azokért, akiket szeretnek, teljesen természetes. Megmutatják, miért érdemes élni, melyek azok a pillanatok és értékek, melyek igazán fontosak, megtisztítva az emberi elme által kreált, többnyire gyötrődést okozó fogalmaktól. Feltárják az olvasó szívét, leradírozzák róla az előítéletet és elvárásokat, rákényszerítik, hogy más nézőpontból tekintsen bizonyos dolgokra.  

Az írónő súlyos témák egyvelegét sűríti könyvébe, találkozhatunk prostituáltakkal (főleg azokkal), transzvesztitával, homoszexuális férfival, s mindezek mellett olyan személyekkel, akiket emberségükért csak becsülni lehet. A könyv sorai sok helyen borzasztóan fájdították a szívem, sok helyen pedig annyira megmelengették és megmosolyogtatták, hogy örömkönnyeket hullattam. Ez a történet olyan, mint a szereplői: élő, lélegző lázadás az uniformizált, ítélkező társadalmak és kultúrák ellen, s mégis oly természetesen tekint saját létezésére, mintha nem lenne tisztában azzal, mekkora kincs. És valószínűleg nincs is.

Mindenkinek ajánlom.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

 

Megjegyzések