Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám

Műfaj: thriller, regény, lélektani
Eredeti cím: My Dark Vanessa
Kiadó: Libri
Megjelenés éve: 2021
Oldalszám: 456
Értékelése Molyon: 90%

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.

Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit?

Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?

"Nem szólok semmit, de olykor úgy érzem, ő ugyanezt műveli velem – darabjaimra szed, és egy új személyt alkot belőlem."

Értékelésem:
Fájdalmas érzés erre a könyvre 5 csillagot adni, de mégis az a helyzet, hogy nagyszerű, egyedülálló alkotás, mely a kegyetlen valóságból építkezik.

Vanessa 15 évesen egy bentlakásos iskola tanulója. Éles eszével, egyedi személyiségével kiemelkedik társai közül, minek következtében nincs sok barátja, legtöbbször magányosan lófrál a kampusz környékén, szívében a vággyal, hogy valaki észrevegye, ő is a világon van. Amiben viszont nagyon hasonlít a korosztályához, az a fiatalságából fakadó hatalom, mely éppolyan veszélyes számára, mint amekkora kiváltság. A lány ismerkedik önmagával, építgeti a személyiségét, hiszen pont abban a korban jár, ahol mindez elkezdődik, ahol az ember számára a legnagyobb rejtély önmaga. Ez az a kor, amikor nagyon kevesen vannak tisztában azzal, milyenek lesznek például 5 év múlva, ahol a határok elmosódnak, és azok a személyek, akikkel kapcsolatba kerülnek, életre szóló hatást tudnak gyakorolni a lelkükre. Vanessában Mr. Strane, az irodalomtanár hagy kitörölhetetlen nyomot, mely nemcsak kamaszkorát, de felnőtt életét is irányítja. Vanessa nagyon sokáig szerelmet dédelget a lelkében, romantikus színekkel szövi tele a férfival való kapcsolatát, leírja azokat a mozzanatokat, amiért biztos benne, hogy a közösen átélt pillanatok tanára számára is jelentőségteljesek voltak. Visszaemlékezések által lehetünk tanúi megismerkedésüknek, óvatos közeledésüknek, majd egyre merészebb tetteiknek. Tizenhét évvel később azonban a férfit szexuális zaklatással vádolja meg egy másik volt diákja, majd egy újabb, s Vanessa kénytelen magában felidézni, mi is történt valójában. Lehetséges, hogy ami a szívét megolvasztó szerelmes szavaknak tűnt, az gondosan felépített, előre kitervelt manipuláció volt? Lehet, hogy nem is ő volt az egyetlen "különleges" lány Strane életében? Ki nézi valójában szűrőn át az övékhez hasonló kapcsolatokat: a társadalom, vagy az, aki átéli?

Az, hogy mennyire tudja formálni az ember lelkét egy korábbi erőteljes hatású kapcsolat, csak Vanessa felnőtt életében látszik meg igazán. A nő személyiségén érzékelhetjük azokat a vonásokat, melyeket a férfi erősített fel benne, melyek nélkül - ahogy ő is sokszor elmondja - nem lenne az, aki. Strane Vanessa egész élete, minden tekintetben, bizonyos részeiben mintha ugyanazok az emberek lennének. A könyv elmeséli, milyen az, amikor egy veszélyesen manipulatív ember megkörnyékez egy ártatlan lelket, s átülteti belé saját sötétségét. Strane annyira jól csinálja mindezt, hogy sokáig nehéz nem hinni neki, főleg Vanessa szavai által nem, hiszen még felnőttként is a férfi csapdájában vergődik. Ő maga nem nevezi saját magát áldozatnak, s ki is derült, hogy efelől sem olyan egyszerű ítéletet hozni, főleg, hogy az áldozat fogalma sem minden helyzetben tiszta és egyértelmű.

Összetett dologról szól ez a könyv, és elképesztő, hogy vannak ilyen emberek a világon, akik ennyire tudnak befolyásolni másokat, s ilyen nagy mértékben visszaélnek a hatalmukkal. Bárcsak ne kellett volna megírni ezt a könyvet, bár ne lenne valóságalapja, s ne lennének az életben Vanessák és Mr. Strane-ek. Másrészt örülök, hogy van valaki, aki éveket ölt abba, hogy megmutassa nekünk, milyen is, amikor anélkül sétálsz bele egy csapdába, hogy sokáig tisztában lennél vele, mi történt, s hogy mire képes az emberi agy és szív, hogy megvédjen minket az összeomlástól, ha olyat élünk át, amit mi sem igazán értünk. Kate Elizabeth Russell tehetségesen ír, rendelkezik azzal az oly kevesek által birtokolt érzékkel, ami lehetővé teszi, hogy egy ehhez hasonló történetet elmesélhessen. De akkor is azt kívánom, minden kiválósága ellenére, hogy bár ne létezne ez a könyv, bárcsak ne lenne szükség rá - de sajnos van.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések