Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve

Sorozat: Sárkányok kórusa (2.)
Műfaj: high fantasy, epikus fantasy, regény
Eredeti cím: The Name of All Things
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 780
Értékelése Molyon: 85%

A megfelelő áldozatért cserébe bármit megkaphatsz…

Kihrin D’Mon egy egész birodalom haragja elől menekül, mióta megsemmisítette a Béklyókövet, és ezzel szabadjára engedte a démonokat Quurban. Szökési kísérlete Janel Theranon, a rejtélyes jorati nő útjába sodorja, aki azt állítja, hogy ismeri őt.

Amikor Janel arra kéri, hogy segítsen, Kihrinnek számos veszéllyel kell szembenéznie: egy titkos lázadással, egy sárkánnyal, amely képes elpusztítani egy egész várost, valamint régi ellenségével, a Relos Var nevű varázslóval.

Janel úgy hiszi, Relos Var rendelkezik a világ egyik legnagyobb hatalmú ereklyéjével – a Sarokkővel, amelyet úgy hívnak: Minden Dolgok Neve. És ha a nőnek igaza van, akkor talán semmi sem akadályozhatja meg Relos Vart abban, hogy megkapja, amit akar.

Márpedig ő Kihrin D’Mont akarja, ám lehet, hogy a világnak ezért súlyos árat kell fizetnie.

"Az én ökölszabályom szerint amikor mások nyílpuskával lőnek rád, akkor meg akarnak ölni. De persze én ilyen vaskalapos vagyok."

Értékelésem:
Jenn Lyons ismét sikeresen elkápráztatott ezzel a történettel, csakúgy, mint az első résszel. Kevésbé bonyolult, kevésbé szövevényes, de egyáltalán nem egyszerű fantasyt ad nekünk a Minden Dolgok Nevével, ami méltó folytatása a Királyok Vesztének.

Talán ez a rész még egy kicsit jobban meg is nyeri az olvasót, hiszen nem olyan nehéz követni a szereplőket és a szálakat, mint ahogy azt megszokhattuk a Kihrinnel kapcsolatos események olvasása közben. Ebben az is közrejátszik, hogy már nagyjából ismerjük a világ történelmét, amiben mindezen lenyűgöző dologra sor kerül, és az abban élő szereplőket is, körülbelül az összes néven, amit hosszú életük és újjászületéseik során magukra vettek. Kihrin most is szerepet játszik, de már kevésbé, mert az írónő most Janelt helyezi középpontba, akivel már az előző kötetben is találkozhattunk egy kis időre. Ahhoz, hogy az ő sorsát is megismerhessük, a kötet visszavisz minket az időben, és elmeséli, mi történt a lánnyal nagyjából abból az időpontból kiindulva, ahol Kihrinnel kapcsolatos lavina is kezdetét vette.

Janel sorsa szintén nem volt egyszerű, de a legtöbb hősé nem is az. Titokzatos múltja van, legendák keringenek vele kapcsolatban, ami nem minden szempontból tesz jót neki, bár okosan az előnyére fordítja. Kapcsolatba került Xaltorath-szal, akit már talán túl jól is ismerünk a Királyok Vesztéből, ráadásul még furcsa képességekkel is bír, ami miatt egyesek boszorkánynak bélyegeznék. Egyszóval, ő is érdekes szereplő, és azok sem unalmasak, akik felsorakoznak mellette kalandjai során.

Ebben a kötetben először Jorat, majd Yor kultúráját ismerhetjük meg részletesebben. Érdekesség, hogy mindkét birodalomban erős szerepe van a nemnek, de amíg Joratban csődőr az, aki erős személyiséggel és befolyással rendelkezik, valamint kanca az, aki aláveti magát másoknak - és mindkét társadalmi nem alá tartozhatnak férfiak és nők - addig Yorban a feleségek pusztán eszközök, majdhogynem használati tárgyak. Először nehéz lehet megérteni, de amint sikerül, márt teljesen természetes az, hogy az embereknek van biológiai és társadalmi nemük, és ez a kettő teljesen különbözik egymástól. Joratban így, ha valaki gróf, attól még egyáltalán nem biztos, hogy az férfi is, és ha valaki kanca, szintén ugyanúgy lehet férfi, mint nő. Ja, ezek után gondolom nem meglepő, hogy lóimádó - elnézést, tűzvérűekkel szimpatizáló (ők tudnak beszélni, és bár hasonlítanak rájuk, nem összekeverendőek a lovakkal) - társadalomról van szó.

Ha elmondom, hogy ismét részletesen kidolgozott és nagyon összetett történetet kapunk, talán szintén nem döbben meg senki. A szereplőkkel könnyű együttérezni, izgulni értük, mert mindannyian közel tudnak kerülni az olvasó szívéhez, néha még azok is, akiket ellenségnek gondolunk. Igaz, hogy az események jelentős része visszatekintés - amit Janel és egy vishai szerzetes egy kocsmában mesél el - de ettől még nem válik kevésbé izgalmassá és lebilincselővé az elbeszélésük. Élveztem minden egyes sorát, imádtam, hogy én is a részese lehetek ennek a világnak, bár valószínűleg ha fizikailag is jelen lettem volna, a pultnál iszogattam volna, amíg a többiek megküzdenek a sárkánnyal. (Na jó, áttelepültem volna egy közelibb és biztonságosabb helyre, ahonnan élőben láthatom, mi történik, és csatasorba tudok állni, ha kell. De közben azért nyitottam volna néhány alkalommal egy portált a pult mögé, hogy ne haljak szomjan.)

Még rengeteg más dologról lehetne írni a Minden Dolgok Nevével kapcsolatban, mert egy nagyon szépen kidolgozott történetről van szó. Ajánlom azoknak, akik szeretik a fantasyt és valami egyedire vágynak, valamint nem félnek a hiénáktól, sárkányoktól, varázslóktól és démonoktól sem.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések