Ava Corrigan: The Fairies' Path (angol)

Sorozat: Fate: The Winx Saga (1.)
műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus, regény
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Scholastic
Oldalszám: 240/336
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt nincs még %-os értékelés.

Don't ​miss this bold new reinvention of the classic animated Winx Club series! This is the first YA novel based on the new NETFLIX series Fate: The Winx Saga. It is a retelling of the first season packed with bonus scenes and character backstory not seen on the show.

At the Alfea International School, students come from all over the Otherworld to train. To learn magic. To discover how to control their powers. Inside the school's castle, five students-complete strangers-are assigned as roommates:

Aisha is an athlete and a classic overachiever whose control over water is the envy of her fellow students.

Terra is an awkward do-gooder whose power over the natural world can overwhelm rivals unexpectedly.

Musa is an introvert who keeps to herself so her mind isn't overwhelmed by the emotions of those around her.

Stella is a princess – yes, a real princess – whose command over light inspires but also intimidates.

And then there's Bloom, the outsider, the girl from the human world whose power over fire almost destroyed her family.

These five teenagers want what every teenager wants . . . to figure out who they are. To make friends. To fit in at their new school. But when an ancient, long-vanquished evil suddenly resurfaces outside the castle walls, these five teenagers be forced to put their powers to the test. And they'll discover a secret so powerful, it will challenge everything they know about the Otherworld . . . and themselves.

"Here I was, surrounded by fairies and monsters, and I was still the freak."

Értékelésem:
Bloom 16 éve az emberek világában él, de elszabaduló varázsereje lángokba borítja otthonát, s a baleset közben megsebesíti édesanyját. Erről tudomást szerezve felkeresi egy különös nő, aki azt állítja tündér, úgy, ahogy minden bizonnyal a lány is, majd felajánlja, hogy megtanítja kontrollálni az erejét egy különleges iskolában, melyet Alfeának hívnak. Bloom-nak nincs más választása, mint beköltözni az iskola kollégiumába, és a tanulás megkezdésével párhuzamosan elindul, hogy válaszokat találjon arra a kérdésre, vajon ki is ő valójában. A könyv alapjául a Netflix sorozata szolgál, amit egy korábbi meséből kiindulva gondoltak tovább a készítők.

Ritkán illetek ilyen alacsony csillagozással könyvet, de minden igyekezetem ellenére, hogy szeressem és élvezzem az olvasást, most mégis muszáj. Ahogy fogytak az oldalak, úgy váltam egyre csalódottabbá, és mondtam le arról, hogy valami pluszt tud adni, amit a sorozat nem, de talán még azt a színvonalat sem ütötte meg.

Végig váltott szemszögeken keresztül követhetjük az eseményeket, megszólalnak a már ismert szereplők: Bloom, Stella, Musa, Terra, Aisha, Riven, Sky, Beatrix, és még Ms. Dowling is. A velük történteket E/3-ból követhetjük, kivéve Bloom-ot, aki E/1-ben mesél, de még a befejezés után sem tudtam rájönni, hogy miért. Azt gondolná az ember, hogy egy E/1-es szemszög bekúszása kiemeli az adott szereplő érzelmi oldalát, vagy betekintést enged a mélyebb gondolatokba, az események mögött húzódó okokra. Ezzel szemben Bloom abszolút nem ad semmi extra információt a történethez, teljesen hiábavaló és felesleges húzás ilyen módon kiemelni, hogy elvileg ő a főszereplő. Valamivel több reflektorfény jut neki, mint a többieknek, az igaz, de nem sokkal.

Aztán ott van az is, hogy annak ellenére, hogy lenne hely megismertetni az olvasóval a szereplőket kicsit mélyrehatóbban, mint a sorozatban, ez nem történik meg. Nulla felvezetés nélkül, egyszerű kijelentésekkel körvonalazódnak a lényegi tulajdonságaik, és mindegyikük karaktere erre a néhány fő jellemvonásra épül, hiányzik belőlük az árnyaltság. Terra folyamatosan küzd apja elismeréséért, azért, hogy a férfi végre felnőttként kezelje kicsi lányát, de az idő másik felében azon siránkozik, hogy senki nem szereti őt, senki nem fogadja el, és azon agyal, mit gondolnak róla mások. Az nem esik le neki, hogy azért kezelik gyerekként, mert tényleg az. Bloom pedig hihetetlenül önző, nem gondol másra, csak magára, és nem érti, miért nem foglalkozik azzal az egész világ, hogy válaszokat találjon a múltjával kapcsolatos kérdésekre. Folyamatosan középpontban akar lenni, nem hallgat senkire, csak magára, józan esze meg valószínűleg sosem volt. A többiek tulajdonságai is hasonló módon vannak kiemelve, és ráadásul nem túl pozitív irányban. Mindegyiküket a szívükbe fogadtam a sorozat megnézése közben, hibáikkal együtt is, de itt unszimpatikusakká váltak az utolsó oldalakra.

De nem csak a szereplők egydimenziósak, a leíró részek is, ugyanis szinte 100%-ban hiányoznak a könyvből. Ha nem láttam volna a sorozatot korábban, az lenne az egyetlen infóm a szereplőkről, hogy milyen színű a hajuk - kivéve Terráról, mert az itt is ki lett hangsúlyozva, hogy nem egy vékony lány. Hihetetlenül minimalista Alfea bemutatása, körülbelül 5 mondattal elintézi az író, és még lehet, hogy sokat mondok. Ezek után gondolom az sem meglepő, hogy Solaria-ról sem tudunk meg semmit, sem a királyi családról, semmiről. Elvégre minek is a környezet leírása, a világ bemutatása, a szereplők megismertetése egy fantasybe? Tök felesleges.

És a fő ok, ami miatt végképp nem élveztem olvasni ezt a könyvet, az az, hogy az egész a forgatókönyv szövegére van felhúzva. Szó szerint - valószínűleg, már nem emlékszem a sorozatban elhangzó minden mondatra - ugyanazokat a frázisokat ismétlik el a szereplők, egy darab plusz betűt sem ejt ki egyik sem a száján. Ezek a mondatok vannak összekötve némi cselekményt leíró résszel, de az is végtelenül minimalista stílusban. Erre pedig bárki képes, ez így semmilyen tekintetben nem minősül irodalmi alkotásnak.

Pozitívumot nem igazán tudok kiemelni. Igen, a cselekmény persze izgalmas, pörögnek az események, de nem az író fantáziája nyilvánul meg ebben, hanem a sorozat készítőié. Plusz jelent nulla, eseményrészletezés nulla, ez azt csinálta, ez azt mondta. Ennyi az egész.

A sorozat megnézése után úgy gondolom, egyáltalán nem ad pluszt az abban megismertekhez, semmit nem hagy ki az, aki nem olvassa el, sőt, a sorozat fényévekkel fantáziadúsabb, mint ez a könyv. Aki még nem látta a film verziót, és inkább a könyvvel kezdene, nyugodtan tegyen így, ha jónak látja, de én nem ajánlom. Ha azzal kezdtem volna, nem jutottam volna el a sorozatig, mert annyira utáltam volna a szereplőket ezután a találkozás után. Nem fordult még ilyen elő, de egyáltalán nem ajánlom ezt a könyvet senkinek.

Értékelés: 5/2

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések