David Ebershoff: A dán lány


Műfaj: életrajz, regény
Eredeti cím: The Danish Girl
Megjelenés éve: 2012
Kiadó: I.P.C.
Oldalszám: 458
Értékelése Molyon: 81%

Egy részben megtörtént eseményeket feldolgozó, gyengéd portré a házasságról arra a kérdésre keresi a választ: Mit tennél, ha valaki, akit szeretsz, minden értelemben meg akarna változni?
Egy kérdéssel indult – a feleség apró szívességet kér a férjétől, miközben mindketten a stúdióban festegetnek –, és olyan átváltozáshoz vezetett, amelyre egyikük sem számított. A tényeket és a fikciót romantikus látásmóddal elegyítő regény a házasság bensőségességét mutatja be, és Lili Elbe, az első nemet váltó ember, valamint a házastársi hűség, a saját ambíciói és vágyai gúzsában őrlődő feleség figyelemre méltó történetét meséli el.

"Einar az, ami. Nem igaz? Hogyan is vonhatnánk felelősségre azért, hogy az, ami?"

Értékelésem: 
Az író kétségtelenül beteljesítette célját, melyet ezzel a könyvvel elérni szándékozott. Megfogta az alapot: egy 1900-as évek első felében élő férfi nővé alakulásának történetét, és ezt olvasmányosan, leíró módon az olvasó szeme elé tárta. Magának Ebershoffnak is művészi érzéke van ahhoz, hogyan teremtsen kifejező, valósághű hangulatot egy ilyen történet köré, hogyan formálja meg a szereplők különböző jellemeit és emelje ki a lényeges mozzanatokat.

Einar, Lili és Greta karaktere teljesen átjön, személyiségük részletesen kidolgozott, tetteik magukért beszélnek. Ugyanakkor valamennyire zavaros is a dolog, hiszen megérteni őket már nem könnyű, hiányzik a belső gondolatok leírása, a lelki folyamatok alakulása, szinte majdnem mindent pusztán a szereplők tettei alapján ismerhetünk meg. Ott van Einar, akiről annyit tudunk, hogy milyen volt a gyerekkora, melyben feltörtek a furcsa érzelmek legjobb barátja, Hans iránt, amit akkor még nem volt képes megérteni. Egy véletlen folytán, mely során magára kell öltenie egy nő szerepét, a felnőtt Einar cipőbe és női ruhába bújik, ami meglepően furcsa, de kellemes érzéssel tölti el. Egy viccelődésből megszületik Lili, aki időben bár lassan és fokozatosan hódítja meg Einar testét és temeti el a férfi lelkét, az érzelmi változás a folyamat alatt homályban marad. Úgy érződik, mintha a lány pillanatok alatt jelenne meg, és valóban nem áll távol a dologtól a skizofrénia, hiszen az író elmondása alapján Einar és Lili lelke váltakozva jelenik meg a testben, és tölt el bizonyos időt éppen az egyik, vagy a másik állapotban. Ahogy Einar kifejezi az érzéseit Lili iránt, és ahogy a lány a férfiról beszél, valóban olyan, mintha két külön ember lennének, és nem csak fizikai értelemben, hanem testi valójukban is – pedig nem erről van szó, bármennyire is szeretné Lili, ha így lenne. Még a férfi felesége, Greta is így tekint a dologra, ami nyilván Einar és Lili mentális egészségét is hivatott védeni, valamint egy darabig Greta saját érzelmei épségben maradását biztosítja, de nem tűnik tisztának a dolog. Ezek magyarázata hiányzik, ami említve van, az is olyan csekély, hogy minimális kiegészítésül szolgáljon a történtek mellé, hogy legyen valami, ami lényegeiben elmondja a dolgokat.

Einar Wegener / Lili Elbe

A történet feldolgozásával emellett semmi probléma, de az érzelmek hiánya miatt a tárgyilagosságra helyeződik a hangsúly. Ez volt, ez történt, ezt mondhatta xy, fogadjuk el. Ennek pozítivuma, hogy bár a szereplők személyisége nem egyezik a könyvet ihlető alaptörténetet átélőkével, nem is törekszik arra, hogy új rétegeteket rakjon az egykor valóban élő szereplők jellemére, próbál a valósághoz közelíteni, ugyanakkor hárítja is a felelősséget, hogy olyat jelentsen ki, ami soha nem is létezett. Ennek negatívuma a fentiekben felsorolt és kifejtett hiányokban nyilvánul meg.

A dán életmód és a váltakozó helyszínek által teremtett hangulat megvalósulása a helyén van, az apró mozzanatok, leírások, visszaemlékezések közbeiktatásával az olvasó úgy érezheti, néha maga is jelenlévő kísérője Einar és Greta életének. A színek, fények és árnyékok váltakozása színpalettaként festi le a megjelenő helyszíneket és hangulatokat.

Lili Elbe / Eddie Redmayne

Az író szavai által átfogó betekintést nyerhetünk a szereplők múltjába és jelenébe, míg a jövő meglepő fordulatokat tartogathat. Sajnos ebben az esetben előbb láttam a filmet, minthogy olvastam volna a könyvet, így nagyjából tisztában voltam az események alakulásával. Közben ott volt a reménykedés, hogy berobban valami plusz érzelmi töltet, de nem történt hasonló. Ebben az esetben úgy érzem, a filmben Einart megszemélyesítő Eddie Redmayne játékának köszönhetően ez az űr betöltődik, és ahhoz, hogy az érzelmi vonalat is mélyen átélhessük, előnyös megtekinteni a filmet. Természetesen a gesztusok, a cselekedetek és a viszonyulások kifejezik ki mit gondol, de az ilyen mértékben lényegre törő fogalmazás egy ehhez hasonló témában nem egészen tud meghatni. Viszont, ahogy azt említettem, a könyv célja a bemutatás volt, és elsősorban nem a drámai sokkhatás, ez pedig minden kétséget kizáróan megvalósult. A könyvet is így értékelem, azt veszem számításba, hogy az író szándéka mire irányult: felvázolni Lili megszületését, öntudatra ébredését, átalakulását a kiteljesedés felé vezető úton. Megtisztelve érzem magam, hogy betekintést nyerhettem ennek az elképesztően erős embernek a végsőkig kitartó küzdelmébe, és köszönöm az írónak, hogy ezt lehetővé tette számomra.

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések