Hugh Howey: Holston

Sorozat: A Siló (1.)
Műfaj: sci-fi, disztópia, kisregény
Erdeti cím: Wool
Megjelenés éve: 2013
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 62
Értékelése Molyon: 87%

Ezrek élnek a föld alatt, maguk gyártotta börtönben.
Régóta laknak ott, mostanra már csak legendák maradtak arról,
hogy valaha másutt is éltek emberek.
Az ilyen élet szabályokat kíván. Szigorú szabályokat.
Bizonyos dolgokról tilos beszélni; ilyen a kimenetel is.
Sose valld be, hogy esetleg ki szeretnél menni, vagy megkapod, amit akarsz.

Kilátás nyílik a kinti világra, egy megrontott és rothadt világra,
amelyet őseik maguk mögött hagytak.
A kilátás azonban idővel elhomályosul: tönkreteszi a mérgező levegő,
amely megöl mindenkit, aki bátorkodik kimenni.

Így a bűnözőkre marad a dolog, azokra, akik megszegik a szabályokat,
s akiket kiküldenek takarítani.
Miért végzik el dolgukat ezek a halálra ítélt emberek?
Ezen Holston seriff is mindig elgondolkodott.
Most meg fogja tudni.

"Semmi jó nem származhat az igazságból? Az igazság ismerete mindig jó. És jobb, ha mi fedezzük fel, mint ha más, nem igaz?"

Értékelésem: 
Ez a történet rövidsége ellenére (vagy éppen okán) frappáns mondanivalóval bír, mely az utolsó oldalakon fedi fel magát igazán. Nagyon nehéz róla úgy írni, hogy ne legyen belőle kemény spoiler, de annyit mondhatok, hogy bár a jövőben játszódik, tökéletesen mutatja be bármely múlt – vagy jelenbeli társadalom működésének alapjait, a lényeget kiemelve, a történelmi hátteret és a környezetet pontosan annyira felvázolva, hogy a mondanivaló értelmezhető legyen. Amint az olvasó szépen ráébred, mit is szemléltetnek a főszereplő életének darabkái, mi is lehet valójában a mélyben, az izgalom megragadja és az utolsó szóig nem ereszti. Sőt, talán még azután sem.

Az ember génjeibe bele van kódolva a kételkedés, a lázadás, a felsőbb erőkkel való szembefordulás, és ez a kód a környezettől, az elnyomástól, a jelenlegi hatalomtól függetlenül is munkálkodik a vérében. Mi az igazság? Jó a birtokában lenni egyáltalán, vagy tényleg létezik olyan, hogy boldog tudatlanság? Mitől és mikor válunk szabaddá illetve rabbá? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket dobál az olvasó elé ez a mű, hagyva, hogy sorban levonja a következtetéseit az egyes dolgokkal kapcsolatban, a végén pedig hümmögjön egyet – hogy megdöbbenésében vagy önigazolásában, az már egyénfüggő.

Az egyetlen kis gondom ez a rövid disztópiával/sci-fivel, hogy rövid. Érthető és értékelhető, hogy így üt elég nagyot, mert a lényeg nem veszik el a részletekben, de én mégiscsak jobban kedvelem azokat a könyveket, amik aprólékosan kidolgozottak, és egy kész világot kaphatok, ami ugyanúgy képes megszólítani, ahogy egy ilyen rövid szösszenet. Erre a kis szívfájdalmamra reményeim szerint a folytatások majd gyógyírűl szolgálnak, mert ez egy nagyon jó sorozatkezdés, sok suttogó részlettel de annál inkább üvöltő tartalommal.

Értékelés: 5/4

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések