Nikolasz Dimitrov: Valóságok dílere

Műfaj: (társadalmi) sci-fi, thriller, kémregény, krimi
Eredeti cím: Дилер реальности
Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Metropolis Media
Oldalszám: 356
Értékelése Molyon: 73%

A ​közeli jövő Szingapúrja a világ legkorszerűbb technológiái, a pénzmosás és a szórakozás fellegvárává vált. A fogyasztás eddig soha nem látott mértéket öltött, az erkölcs kiment a divatból, a vallások pedig annyit érnek, mint a gyorséttermek ételei. Az emberiséget bemocskolta az egyre szélsőségesebb kicsapongás. Az elit pedig új, különleges szórakozást talált magának – egy Személyes Valóság nevű digitális drogot. Ez képes kielégíteni a leggonoszabb és legbűnösebb fantáziákat, és segíthet elérni a tudat számára a „halhatatlanságot”.

Zoltán Varga ipari kém azt a feladatot kapja, hogy épüljön be a befolyásos médiavállalat berkeibe, amely a digitális drog tömeges terjesztésére készül. Az új vallás háborítatlan élvezetet és örök életet ígér a szintetikus, személyre szabott valóságban. A férfinak ki kell derítenie az ominózus projekt lényegét, de közben beszippantja az ördögi játék: a milliókat érintő pornográf kísérlettől a világ fontosabb vallásainak megbuktatásáig. Az események alakulása azonban rövid idő alatt a feje tetejére fordít minden tervet, és Zoltán, aki ekkor már a Valóságok Tervezője, felfedezi a megdöbbentő igazságot…

"Az emberek többsége olyan rabságban van, amelyről nincs is tudomása. Munka, gyerekek, unokák, viselkedési normák, törvények, mások véleménye. Ezt ők nem választják, nem is választanak. Ezeket a kötöttségeket a körülmények kényszerítik ránk. Aztán kompromisszumokat hozunk, állandóan. A kompromisszumok pedig megváltoztatnak bennünket, de nem azzá válunk, akik álmaiban szerettünk volna lenni… Elfogadjuk a sors által kínált üzletet, és ezzel el is veszítjük önmagunkat. Rabjai vagyunk annak, amit te >>valódi életnek<< nevezel, és ettől szenvedünk leginkább!"

"Ezeknek az embereknek csupán meg kell adni azt, amit akarnak! És mivel soha nem tudják, mit is akarnak, bármit el lehet nekik adni, csak egy a fontos – elképesztő honoráriumot kell érte kérni, akkor nem is sejtik meg az átverést."

Értékelésem:
Ez a könyv aztán ütősre sikeredett! Már a fülszöveg is rengeteg izgalmat rejtett magában, így be is indult a fantáziám, hogy vajon milyen történetre számíthatok a rendkívül érdekes alapötletet figyelembe véve. A cselekmény szempontjából el is mondhatom, hogy egyáltalán nem csalódtam.

A történet alapja, hogy Zé, egy veszélyes és kockázatos életet élő ipari kém Szingapúrba való visszatérése után újabb megbízást kap, amivel valószínűleg még a megrendelő sincs tisztában, hogy valójában mit rejt magában. Zoltán dolga, hogy beépüljön a Trans Reality vállalat kollégái közé, s pár hét megfigyelés után kiderítse a cég és a részvényesek legnagyobb titkait. Zoltán sodródik az árral, legjobb képességeit veti latba, hogy sikeresen teljesítse a furcsábbnál furcsább feladatokat a felvételi folyamat, majd a gyakornoki időszak alatt. Láthatjuk őt lótuszülésben az asztal közepén legelső interjúja során, egy dzsungel mélyén a túlélésért hajtva egy kutya társaságában - és akkor a legextrémebb eseteket még csak nem is említettem. A könyv első fele egy pszichedelikus utazás, mely során Zoltán lerombolja saját valóságának határait, hogy képes legyen felfogni, mivel foglalkozik a Trans Reality, amely nem más, mint új, személyre szabott valóságok teremtése, melyet hosszas előkészületek alapján megrendelésre készítenek tehetős milliomosoknak. A történet aztán tovább fokozódik, de ennél többet nem szeretnék spoilerezni, így inkább nem is írok róla annyi részletet. Azt viszont elárulhatom, hogy vadabbnál vadabb dolgok történnek, s egy idő után már Zoltán sem fogja fel, meddig fajult az elsőre különösebb veszélyektől mentes projekt.
Instagram: @koffertzitzah

Valahol a könyv 3/4-énél történik egy szemszögváltás egy kisebb-nagyobb időbeli ugrással, így már külső szemlélőként tekinthetünk az eddigi főszereplőre, akit szinte fel sem ismernénk, ha nem ugyanúgy hívnák. De még eddig sem kell elérkeznünk ahhoz, hogy sok helyen megdöbbenjünk, hitetlenkedjünk, ugyanakkor mély gondolatokról és érdekes filozófiákról olvashassunk. A váltás után is ér minket egy-két arculcsapás, de azért addig is lehet bőven meglepetésben részünk, hiszen sosem tudhatjuk, valóság-e az, amit éppen átélünk. A végkifejlet pedig egyszerűen zseniális, szinte tátott szájjal olvastam az utolsó 20 oldalt, s rendesen kellett idő, hogy feldolgozzam, miről is van itt szó.

A szereplők bár kicsit sarkítottak, mindannyiuknak megvan a maga szerepe Zoltán életében, így ezért nem is lehet haragudni. A történetmesélés is kiváló, bár néhol lassabban haladnak az események, azért unatkozni nem lehet. Volt viszont pár dolog, ami miatt így sem tudtam teljesen élvezni Dimitrov könyvét, s amit nagyon sajnálok, mert ha ezek nincsenek, nyilván egy szavam sem lehetne. Az ellentmondásos dolgok mellett még csak el tudok menni, mert annyira nem kiugróak, hogy 1-2 plusz mondattal ne lehetne őket megmagyarázni. De hihetetlenül zavart és bosszantott, hogy egyazon szituáción és bekezdésen belül váltakozott a múltidő és a jelenidő, mintha az író (vagy a fordító) nem tudta volna eldönteni, melyiket kellene használni. Ez pedig túl gyakran fordult elő ahhoz, hogy ne vegyen el a minőségből.

Szerencsére maga a sztori azért így is élvezhető maradt, még ha a szövegezés tökéletlenre sikeredett is, így a fentiek mellett is ajánlom olvasásra a sci-fi kedvelők számára.

Értékelés: 5/3,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések