Adrienne Young: Fable - Ékkő a tolvajok között

Sorozat: Fable (1.)
Műfaj: ifjúsági, romantikus, kaland, (low) fantasy, regény
Eredeti cím: Fable
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 360
Értékelése Molyon: 93%

Öt ​szabály volt. Csak ez az öt.
Mindig tartsd a késed elérhető helyen.
Sose tartozz senkinek semmivel.
Semmi sincs ingyen.
Kovácsolj hazugságokat az igazságból.
Soha, semmilyen körülmények között ne fedd fel, hogy ki vagy mi számít neked.
A 17 éves Fable-nek egyetlen vágya van: kijutni Jeval szigetéről, ahol egy hajótörést követően az apja négy évvel korábban magára hagyta. Ehhez azonban rengeteg pénzt kell gyűjtenie a tolvajoktól hemzsegő szigeten, akik sokkal kevesebbért is ölni szoktak. Ám a valódi nehézségek csak akkor kezdődnek, amikor végül sikerül elhajóznia. A kotróként dolgozó lány, aki a tenger fenekéről, a korallzátonyok rejtett mélyéről hoz fel drágaköveket, mindennap harcot vív az ételért és az életben maradásért. Ki kell vívnia a helyét egy kegyetlen, férfiak által uralt világban, ahol senki nem az, akinek mondja magát. Fable hamar rádöbben, hogy a szeszélyes tengernél csak saját társai veszélyesebbek, és számot kell vetnie: mit és kit áldoz fel a túlélésért?
Adrienne Young óriási sikert aratott regénye kalandokkal teli, magával ragadó történet a felnőtté válásról és a szolidaritás erejéről.

"Ezen a szigeten mindenki hazudik. Az a baj veled, Fable, hogy te még jó is vagy benne."

"Soha, semmilyen körülmények között ne fedd fel, hogy mi vagy ki számít neked."

Értékelésem:
A Fable egy olyan szépséges, ámde veszélyes világba hív minket, ahol a csodálatos kalandok azonosak a fenyegető veszélyekkel, az ismerősök akár a legnagyobb ellenségeink lehetnek, s ahol a tehetség könnyen célponttá tehet bárkit.

Fable Jeval szigetén minden egyes nap keményen megküzd a túléléséért, számolva a napokat, amikor végre elég pénze összegyűlik ahhoz, hogy elhajózva maga mögött hagyhassa a borzalmas élményeket és megkeresse édesapját, aki évekkel ezelőtt maga ítélte erre a sorsra. De csatlakozva a Marigold legénységéhez sem lazíthat, hiszen ha ép bőrrel meg akarja úszni az utazást, ki kell vívnia a tiszteletüket. Az, hogy mi jelent nagyobb veszedelmet: a tenger, Ceros városa, a Marigold legénysége, vagy maga Szent, még előtte is sokáig rejtély, ám Fable hősiesen küzdi át magát minden akadályon, miközben egyre többet mutat meg magából az olvasónak. Az már elsőre is világos, hogy egy nagyon bátor és szívós lányról van szó, de mint mindenki, ő is hordoz magában sebeket, melyre tudat alatt is keresi a gyógyírt. Ezzel viszont nincs egyedül - valami rokonszenv és bajtársiasság mégiscsak kialakul közöttük a Marigold legénységével, így vonakodva bár, de mindannyiuknak muszáj beismerniük, hogy életük fonala szorosan összefonódott.
Instagram: @koffertzitzah

Nemcsak Fable-t, de a többi szereplőt is kemény fából faragták, s féltve őrzött titkaikat nem fedik fel bárki előtt, ezért is okoz nagy örömet, mikor lassan, de biztosan egyre többet tudhatunk meg Willáról, Westről és a többiekről is. A történet végére még mindig sok-sok árnyék veszi körül őket és rengeteg dolgot fed homály, de személyiségük lassan megmutatkozik, s életük apró villanásai közelebb hozzák őket szívünkhöz. Fable apja, Szent is nagyon érdekes múlttal rendelkezhet, így amikor megláttam, hogy róla is íródott egy külön történet, egyből fel is vettem a várólistámra.

A lapokon folyamatosan fenyeget a veszély, sosem tudhatjuk, Fable mi által kerül bajba, s hogy sikerül-e egy két jól forgatott szóval vagy bátor tettel kihúznia magát belőle. Ez a világ nem gyengéknek való, hanem sötétséggel felvértezett lelkeknek, így aki elsőre ártatlannak tűnik, sokáig nem maradhat az, ha valóban túl akar élni. Izgalmas, bár kissé lassabban hömpölygő cselekménnyel találkozhatunk, de nagyon is megéri felszállnunk a Marigoldra, hiszen felejthetetlen kalandokban lehet részünk. A szerelmi szál is végig kísért a lapokon, de alig-alig mozdul előre, pont a megfelelő pillanatban teljesedik ki - így szerencsére a fantasy vonal sem sérül.

Aggódtam, hogy a lezárás túl nyugodt lesz és túlságosan fényes jövőt vetít majd elénk, de nem ez történt. Az utolsó oldalakon ismét feje tetejére állt minden, így nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban Adrienne Young milyen erősségű viharokba és viszályokba sodor minket, s hogy milyen további élményeket tartogat számunkra.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések