Katy Hays: A kolostor

Műfaj: regény, thriller
Eredeti cím: The Cloisters
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: XXI. Század
Oldalszám: 332
Értékelése Molyon: 76%

Ann Stilwell nyárra jön New Yorkba, hogy asszisztensként dolgozzon a Metropolitan múzeum kurátora mellett. De aztán úgy alakul, hogy a „Kolostorba” osztják be, ebbe a kerttel körülvett gótikus múzeumba, amelyben középkori gyűjtemény található, és egy csapat kutató, akik a jóslás történetét tanulmányozzák.

Ann mindent megtenne, hogy szabaduljon fájdalmas múltjától, ezért örömest beleássa magát a kutatóknak a jövendőmondás eredetéhez fűződő, extravagáns elméleteibe. Tudományos kíváncsiságnak indul, de hamar megszállottság lesz belőle, amikor Ann felfedez egy 15. századi tarot kártyapaklit. Lehetséges, hogy ez a pakli a jövendőmondás kulcsa?

A Kolostorban veszélyes játék zajlik, amelynek a hatalom, a csábítás és az ambíciók jelölik ki a kereteit. Amikor ez valakinek az életébe kerül, Ann már nem szabadulhat. Megkezdődik a versenyfutás a válaszokért egy olyan világban, amelyről már nem tudhatjuk biztosan, ősi vagy modern.

"Mindannyian a saját sorsunk megszállottjai vagyunk. [...] Mert az az egyetlen, amit nem tudunk irányítani."

"De nem így működik a mágia? Elvonja a közönség figyelmét a körítéssel, az atmoszférával, a látványos produkcióval, hogy senki ne vegye észre a csalást, az egész hamisságát?"

"Mint látható, egyszerre irányítjuk a saját sorsunkat, és közben a Moirák könyörületére vagyunk bízva – a három sorsistennőére, akik a jövőnk fonalát szövik és vágják. És bár hiszem, hogy az életünkben a kis dolgokat befolyásolhatjuk, és ezek az apróságok alkotják a mindennapjainkat, szerintem életünk általános mintázatáról nem mi döntünk. Az a sors asztala."

Értékelésem:
Katy Hays mestere a hangulatteremtésnek, olyannyira, hogy nem is feltétlenül a cselekmény viszi előre a történetet, hanem a misztikus leírások és gyönyörűen megformált mondatok, melyek maguk is a titokzatosság érzését keltik az olvasóban. A kolostor nem az a fajta könyv, amit azért veszel újra és újra a kezedbe, mert az izgalomtól végig a torkodban dobog a szíved, hanem mert muszáj részese lenned a lapok által feltárt sötét világnak.

Ann azért érkezik a Kolostorba, hogy szakmai tapasztalatot szerezzen karrierje indulásakor, ám sokkal többet kap a sorstól ezen rövid időszak alatt, mint az elsőre hinné: barátot, szeretőt, mestert, kalandot - aminek hála a végére igaz, sokáig árnyékok közt élő személyiségével is találkozhatunk. Rachel és Patrick hívó szavára beleveti magát a tarot történelmi múltjának tanulmányozásába, ám ami elsőre csupán kutatómunkának tűnik, hamar véresen komoly versenybe csap át, s kezdetét veszi a hajsza az igazságért és a hírnévért.
Instagram: @koffertzitzah

Ann kezdetben nem tűnik túl figyelemre méltó karakternek, s ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ő maga sem tulajdonít kiemelt jelentőséget saját személyének, inkább mindig másokhoz akar felérni. Egyre közelebb kerül Rachelhez és a Kolostor kertészéhez, Leohoz is, akik nem csak a város sötét oldalát, de önnön lelkének mélységeit is felnyitják előtte. Ann sokkal jobban élvezi ezt a fejlődési folyamatot, mint amennyire elárulja, s hiába próbálja magát az olvasó előtt is ártatlannak, a sors eszközének és áldozatának beállítani, a történet végére kiderül, hogy ő sem most kezdte tanulni a megtévesztés művészetét.

Ahogy már írtam is, a cselekmény nem, inkább a könyv atmoszférája az, ami hajt előre az olvasásban, s ami annyira rátelepszik az ember lelkére, hogy napsütés mellett is doboló eső és vihar visszhangzik a fülében. A történések inkább a könyv vége felé lesznek érdekesebbek, addig viszont Hays gondoskodik róla, hogy teljesen a gótikus környezet és miszticizmus hatása alá kerüljünk. S maga a végkifejlet, a lezárás sem hirtelen sebességgel érkezik meg, hanem lassan, fondorlatosan, s mégis elkerülhetetlenül, szükségszerűen találkozik velünk szembe az utolsó oldalakon.

A fő gondolat - hogy vajon mi magunk szőjünk saját sorsunk fonalát, vagy minden előre elrendeltetett - kiváló alapot szolgáltatott e történet megszületéséhez. De azt is hozzá kell tennem, hogy a könyv pont a legjobb időpontban talált meg, hiszen bár mindig is érdekelt spiritualizmus, az utóbbi időszakban jelentősebb szerepet kapott az életemben. Ahhoz, hogy hatását ki tudja rám fejteni, az én nyitottságomra és érdeklődésemre is szükség volt, így biztosan nem lesz mindenki kedvence, aki eltérő várakozásokkal tér be a Kolostor falai közé.

Értékelés: 5/4,5
Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések