Dömötör László: A lámpás hölgy

Sorozat: A Hold hősei (2.)
Műfaj: ifjúsági, sci-fi, kalandregény
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: Aposztróf
Oldalszám: 216
Értékelése Molyon: 95%

Köszönöm az írónak a recenziós példányt!

A ​XXII. századra az emberiség benépesítette a Holdat. Miközben Szeléné holdváros nyüzsgő hétköznapjait éli, a látszólag biztonságos létesítmény falai között gonosz erők ébredeznek. Titokzatos balesetek történnek, szellemek bolyonganak a folyosókon, néhány tudósnak pedig nyoma veszik.
Vajon van összefüggés a rejtélyes események között?
Amikor Ben, Gergő és Sven az őszi szünetben önkéntes szolgálatra érkeznek a holdváros klinikájára, még nem sejtik, hogy hamarosan egy rémálom kellős közepén találják magukat. Ráadásul a három ifjú vöröskeresztes veszi pártfogásába az egyik eltűnt tudós lányát, a nagyszájú Milit, aki felkavarja az összeszokott társaság érzelmeit.
A botcsinálta nyomozócsapat tagjaira félelmetes kalandok várnak, amelyek során nemcsak egy hátborzongató ellenséggel kell szembenézniük, hanem saját esendőségeikkel is. S míg hőseink a kusza rejtély szálait igyekeznek kibogozni, megismerkednek egy küzdelmes életű nő igaz történetével, akinek a jelen és a jövő nemzedékei is sokat köszönhetnek.

"Az emberek mindig szembetalálkoznak ismeretlen jelenségekkel. Sosem fogunk annyit tudni a világról, hogy minden egyes részletére magyarázatot találjunk."

"Ti aztán úgy vonzzátok a rázós ügyeket, mint fekete lyuk a papírrepülőt."

Értékelésem:
Imádtam visszatérni a Hold hőseinek életébe, s részese lenni ennek az újabb csodálatos kalandnak. Bent, Gergőt és Svent már régi jó ismerősként fogadtam, dinamikus hármasuk most is sok mosolyt csalt az arcomra, de az új szereplőt, Milit is hamar szívembe zártam.

A helyszín ismét Szeléné, ahová a vöröskeresztes önkéntesek ellátogatnak az őszi szünetben, hogy további hasznos tudásra tegyenek szert. Nem telik el sok idő és világossá válik számukra, hogy ez bizony megint nem csak egy szimpla kiruccanás lesz a Holdra, hanem egy titokzatos ügy megoldása is rájuk hárul, ugyanis új barátjuk, Mili édesapja két kutatótársával együtt eltűnt. Hamarosan furcsa jelenségeknek lesznek szemtanúi, s bár saját épelméjűségüket is megkérdőjelezik, azért az események nyomába erednek. De vajon tényleg valamilyen felsőbbrendű, ismeretlen erő játszik velük, vagy az egész puszta tudomány?
Instagram: @koffertzitzah

A könyv hangulata annyira barátságos, hogy azt gondoltam, egy könnyedebb nyomozós sztoriba kerültem, aminek hála kellemesen izgulok egy kicsit, miközben nagyokat mosolygok a párbeszédek részét képező favicceken - de nem teljesen ez történt. Volt jó pár rész, ahol rendesen meresztettem a szemem és a fülemben dobolt a szívem, annyira aggódtam a szereplők életéért. Néhány alkalommal már el se hittem, hogy ép bőrrel megússzák a rájuk leselkedő veszélyeket, s tényleg pontot raknak az ügy végére. Emellett természetesen a várakozásaim is teljesültek, hiszen a srácok sok meghitt pillanatot tölthettek együtt, s megint bebizonyosodott, hogy mennyire jó és összetartó csapatról van szó, akik tényleg igaz barátokként tekintenek egymásra. De a hangulatteremtésen kívül a részletes és eleven leírásokat is az író számlájára lehet írni, hiszen nem hiába éreztem magam a történet aktív résztvevőjének - a helyszínek és események rendkívül élethűen bontakoztak ki a szemem előtt.

Egyszóval nagy örömömre szolgált, hogy egy rövid időre ismét elkísérhettem kalandjukra a fiúkat és Milit, valamint megismerhettem a lámpás hölgy történetét is. Nagyon remélem, hogy itt még nincs vége, és hamarosan ismét ellátogathatok velük a Holdra.

U.i.: A lámpás hölgy az első kötet ismerete nélkül is kézbe vehető és teljesen érthető anélkül is, hogy túl sok spoilert tartalmazna a korábbiakat illetően. De azért nem fogja megbánni az sem, aki inkább A vörös kereszt rejtélyével szeretne kezdeni, hiszen ki ne akarna már a kezdetektől fogva belecsöppenni az események sűrűjébe?

Értékelés: 5/5

A sorozat további részeinek értékelését itt olvashatod. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések