Lisa Jewell: A föld nyelte el

Műfaj: krimi, pszicho-thriller, lélektani, regény
Eredeti cím: Then She Was Gone
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: XXI. Század
Oldalszám: 304
Értékelése Molyon: 92%

Ellie Mack egyszerűen tökéletes volt. Tizenöt éves, a legkisebb a három testvér közül. Szerették a szülei, a barátai, a tanárai, a pasijával álompárt alkottak. Már csak néhány nap volt hátra, hogy kezdődjön az idilli, vizsgák utáni nyári szünidő. Előtte állt az élet.
Amikor a föld nyelte el.
Tíz év telt el, Ellie édesanyjának, Laurel Macknek időközben tönkrement a házassága. Most egy kávézóban megismerkedik egy férfival, aki váratlanul vonzónak bizonyul. Laurel meglepetten érzi, hogy a flört kezd komolyra fordulni: máris ott tartanak, hogy a férfi, Floyd bemutatja a lányainak. És Laurel lélegzete elakad – mert Floyd legkisebb lánya szakasztott úgy néz ki, mint Ellie.
Hogyan lehetséges mindez? Egyáltalán hova tűnt Ellie? Laurelben újra feltolulnak a nagy nehezen szőnyeg alá söpört kérdések.

"Az olyan ember, aki nem tud szeretni, de kétségbeesve vágyik arra, hogy szeressék, nagyon veszélyes."

"Ellie mamája mindig az mondta, a május olyan, mint a nyári péntek délután: csupa jó dolog vár rád, mind fényes, csillogó és megélni való."

"Csak a történetek valóságosak ezen a világon. Minden más csak álom."

"Aztán megérkezett a rendőrség.
És elkezdődött.
És azóta sem ért véget."

Értékelésem:
Ijesztően beteg ez a könyv - és még csak meg sem tudom pontosan határozni, hogy mitől az. Van valami a szereplőkben, a gondolkodásukban, a helyszínekben, ami annyira sötét, hogy egészben felemészt, ám olyan észrevétlenül, hogy nem emlékszel, ki és mikor oltotta el a villanyt.

Ellie majdnem 10 évvel ezelőtt eltűnt, mintha a föld nyelte volna el, holléte felől azóta sincs semmi nyom, hiába vesz új lendületet olykor az utána való kutatás, s hiába reménykedik szüntelenül édesanyja, Laurel. A nő képtelen feldolgozni tökéletes lánya elvesztését, annyira, hogy fel sem fogja, egykor boldog családja valószínűleg miatta hullott szét és ment tönkre. Míg mindenki megpróbál továbblépni, s új családot alapítani, Laurel olyannyira a múltban rekedt, hogy új barátja kislányában Ellie arcát látja visszaköszönni. De tényleg lelki traumája és képzelete űz vele kegyetlen tréfát, vagy valóban lehet valami kapocs a két lány között?
Instagram: @koffertzitzah

Laurel magánakcióba kezd és eleinte óvatosan, majd egyre határozottabban üldözi a múltat, Ellie egykori életének fontos szereplőit. Végre választ akar kapni a 10 éve megválaszolatlan kérdésekre, még ha ezért furcsa dolgokat is kell tennie. "Tökéletes" főkarakter egy ilyesfajta pszicho-thrillerhez: környezete - főleg saját családja - által kissé őrült, múltban rekedt, önmagát elhanyagoló, lelkileg sivár nő, aki már annyiszor kiáltott farkast, hogy senki nem hisz neki. Ellie régi matektanára, Laurel új barátja, s annak kislánya, Poppy is hátborzongató személyiséggel rendelkezik, nem is beszélve arról, hogy Ellie maga is sokáig titokzatos ködbe veszik. Mindez ráadásként szolgál az érdekes alaptörténethez, s ahogy szépen lassan minden érintett személy saját hangot kap, újabb és újabb információkat adnak Ellie eltűnésének sötét részleteihez.

Nem mondom, rendesen rázott a hideg olvasás közben, s ahogy fény derült az igazságra, egyre jobban borzadtam el, hogy mennyire beteg gondolatok vezérlik a szereplők tetteit, vagy mennyire próbálják azokat normalizálni, s megértetni egymással, hogy miért is kellett mindennek így lennie. Bár a szívem kicsit mégis megszakadt, a könyv mégis csalódás volt számomra, hiszen vártam a csavart, ami csak nem jött el még az utolsó oldalakon sem. Egyértelmű volt, mi történt, s szinte az is, hogy hogyan, így amikor majdnem 100%-ban az eredeti tippem köszönt vissza az oldalakon, nem fogott el sem túl nagy öröm, sem túl nagy meglepődés.

Egyedül a hangulatot tudnám kiemelni, amit egyedien és tökéletesen teremtett meg az írónő - ezért megérte elolvasni a könyvet, de ennél többet sajnos nem igazán nyújtott.

Értékelés: 5/3
Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések