Jane Corry: Mindenki titkol valamit

Műfaj: pszicho-thriller, krimi, regény
Eredeti cím: We All Have Our Secrets
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: XXI. Század
Oldalszám: 334
Értékelése Molyon: 81%

Két nő a Willowmead House-ban.
Az egyik menekül.
A másik bujkál.
Mindkettő hazudik.

Emily egyszer rossz döntést hozott, és most lehet, hogy vége a karrierjének. Cornwallban, a tengerparton található családi otthon az egyetlen hely, ahol biztonságban érzi magát.

De amikor megérkezik, egy idegen nő él ott az apjával. Emily nem bízik a szép fiatal nőben, meg van róla győződve, hogy a nő szemrebbenés nélkül hazudik.

Emily kíváncsisága megszállottsággá erősödik: muszáj kideríteni az igazságot.

Azonban vannak titkok, amelyek jobb, ha soha nem kerülnek felszínre.

"A maman mondása volt, hogy ne táplálj haragot senki ellen. Tudj megbocsátani. A düh meg a neheztelés olyan, mint mérget inni és közben a másiktól várni, hogy forduljon fel."

"A boldogság nem mindig lehetséges, ma chérie. A jó hír az, hogy a szép dolgok néha olyasmiből fakadnak, ami először szomorúságot okoz."

"Mellesleg, mindenkinek vannak titkai. És minél tovább tettetünk valamit, annál igazabb lesz."

Értékelésem:
A Mindenki titkol valamit címével biztosan nem árul zsákbamacskát: ebben a könyvben valóban az összes szereplő - legyen élő vagy holt - rejteget néhány sötét titkot, aminek napvilágra kerülésre megváltoztathatja világukat. S bár én is inkább a családi drámák közé sorolnám, misztikus és rejtélyes atmoszférájával egy könnyedebb thrillernek is beillik.
Instagram: @koffertzitzah

Emily orvosi karrierjének egyengetése miatt az elmúlt időszakban kissé elhanyagolta édesapjával való kapcsolatát, így amikor a sors kényszerpihenőre küldi a veterán katonához, igencsak meglepődik azon, amit két szemével lát: egy 20 évesnél alig idősebb lány végzi helyette az ápolással járó feladatokat. Emily nem most jött le a falvédőről, ezért szentül meg van róla győződve, hogy Francoise tetteit nem a puszta szívjóság vezérli, s erről igyekszik meggyőzni önmagából teljesen kifordult édesapját is.

Miközben Emily Francoise indítékainak nyomába szegődik, egyúttal nekilát kideríteni azt is, vajon mi vezérelte Haroldot, mikor befogadta az ártatlannak tűnő, vonzó és fiatal lányt. Igen ám, csakhogy ő maga is ludas valamiben, amit annyira igyekszik kizárni az életéből, hogy sokáig még az olvasó előtt sem tiszta, mi is történt valójában, ami miatt Emilynek ki kellett szakadnia a kórház életéből. De gyanúja nem alaptalan: Francoise valóban nem annyira tündéri és kedves, mint amilyennek elsőre tűnhet, s Harold sem egy teljesen szenilis vénember, akinek végleg kezd elmenni az esze. Mindannyiukat összeköti valami, s mikor a könyv felénél bekövetkezik a katasztrófa, sorra szabadulnak el az indulatok, kezdődik meg az áskálódások hada, s egymás után kerülnek felszínre az eddig mélyre ásott részletek. S még mikor az igazság kicsit meg is mutatja magát, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy minden tényleg úgy is történt, ahogy azt a szereplők állítják. Tudjuk, hogy ez lehetetlen, mert folyamatosan, állandóan homály fed bizonyos dolgokat, s még önmaguk számára sem merik beismerni a valóságot. A könyv légvégéig találkozhatunk újdonságokkal, s még egy olyan csavart is a nyakunkba kapunk, hogy én sokáig csak ültem, és újra meg újra el kellett olvasnom az utolsó sorokat, hogy felfogjam a jelentésüket.

Engem Jane Corry megnyert magának, bár lehetett volna egy kicsit tempósabb a cselekmény, nagyon élveztem az olvasást és folyamatosan motoszkált bennem a kíváncsiság, hogy mi lehet az igazság - melyre a váltott szemszög is nagyban rásegített. A Mindenki titkol valamit kellemes, szövevényes olvasmány, tökéletesen ütős lezárással.

Értékelés: 5/4,5
Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések