Dömötör László: A vörös kereszt rejtélye

Sorozat: A Hold hősei (1.)
Műfaj: sci-fi, regény. kortárs, ifjúsági
Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, Helma (ebook)
Oldalszám: 198
Értékelése Molyon: 93%

Egy ​utazás a Holdra a XXII. században mindennapos eseménynek számít. A 17 éves Ben azonban még nem sejti, hogy élete legkülönösebb kalandja kezdődik, amikor útnak indul Szeléné Holdvárosba a Bolygóközi Vöröskereszt önkéntesképző nyári táborába. Már az utazást furcsa események kísérik végig, ám az igazi titok a holdvárosban várja a fiút, amikor különös körülmények között egy több száz éves levél birtokába jut. Valódi lehet az irat? Vajon kitől származik? És mit üzen a benne olvasható talányos vers?
Ben belevág a rejtély felderítésébe és ebben segítségére vannak új csapattársai, Gergő és Sven, valamint vezetőjük, az elbűvölően szép Luna.
Az újdonsült nyomozócsapat tagjai az üzenetben elrejtett útmutatások segítségével lépésről-lépésre haladnak előre a titok megfejtésében és egyikük sem sejti, hogy ezzel életveszélyes ügybe bonyolódnak. Miközben hőseink bejárják a holdváros rejtett zugait, félelmetes kalandokba keverednek és a rájuk leselkedő ellenfeleken kívül meg kell küzdeniük saját kétségeikkel is. Nyomozásuk során megismerkednek a Vöröskeresztet alapító Henry Dunant életével, a világméretű humanitárius mozgalom történetével, és hajmeresztő fordulatok során maguk is részesévé válnak egy eszme születésének.

"Az ember jobban tudja, merre tart, ha azt is tudja, honnan jött."

"A jelenünk attól olyan, amilyen, ami a múltban már megtörtént. A múlt ezen részének pedig mi is részesei vagyunk. Mindig is azok voltunk, csak eddig a pillanatig nem tudtunk róla."

Értékelésem:
A Hold hősei sorozat első része egy kellemes és könnyed űrbéli kalandra hív minket, megfűszerezve egy kis titokzatossággal és némi történelmi múlttal, kikapcsolódást nyújtva minden korosztály számára.

Ben a Bolygóközi Vöröskereszt tagja, s kihasználva egy nyári tábor adta lehetőséget kirándulásra indul a Holdra, hogy elmélyítse a szervezettel kapcsolatos tudását, s hogy találkozzon kutatóként tevékenykedő édesapjával. Itt ismerkedik meg csapattársaival: Gergővel és Svennel, valamint vezetőjükkel, Lunával. Négyüket azonban nem csak a közös érdeklődési kör, de hamarosan egy titok is összeköti, Ben ugyanis egy rejtvényekkel teli levelet kap, aminek megfejtéséhez újdonsült barátai segítségét kéri.
Instagram: @koffertzitzah

A könyv különlegessége abban rejlik, hogy hihetetlenül jól illeszti egymáshoz a múlt és a jövő elemeit, ugyanolyan természetességgel és érthető módon mesél mindkét idősíkról. Szinte észrevétlenül tanít minket és részesít fontos történelemleckében, hiszen megtudhatjuk, milyen események hatására alakult a szervezet, mennyi áldozat és hit vezetett ahhoz, hogy segítő tevékenységüket ma is napi szinten tudják hasznosítani. Az író érdekfeszítő és különleges módon tárja elénk a múltat, mindezt úgy, hogy a könyv főszereplői közben 2109-ben a Holdon élik mindennapjaikat, s ez teljesen természetesnek hat. Ezzel megmutatja azt is, hogy 250 év különbséggel még mindig ugyanazok a fontos elvek és eszmék érvényesülnek az emberiség életében, függetlenül a környezettől.

Ben és barátainak kalandja sokáig nem túl bonyolult, mégis megadja a kellő hangulatot a könyvhöz; amikor tudod, hogy nem kell nagyon ijesztő és veszélyes cselekményre számítanod, mégis annyira jó a történetmesélés, hogy izgalomtól eltelve olvasod végig a sorokat. A váratlan csavar pedig pont a legjobb pillanatban ad hatalmas lendületet az eseményeknek, így észre sem veszed, de máris tátott szájjal figyeled, hogy állnak össze a kirakós darabjai.

A vörös kereszt rejtélye kiváló olvasmány a sci-fi és történelmi regények kedvelőinek, amiben megtalálhatja számításait fiatalabb és idősebb olvasó is egyaránt. Kíváncsian várom a folytatást!

Értékelésem: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések