Ronnie W.A.: Momster

Műfaj: thriller, pszicho-thriller, romantikus, lélektani, regény
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: Book Dreams
Oldalszám: 224
Értékelése Molyon: 97%

Köszönöm a recenziós ebookot az írónőnek!

Gail Keller már feladta. Az élete cseppet sem tündérmese. Az apjával él, koszos lebujokban dolgozik aprópénzért, és miután úgy dönt, száz dollárért odadobja a testét egy idegennek, az élete teljesen felborul. A terhességi teszt pozitívat mutat.
Fox Barnes nem a legkedvesebb ember. Kocsmatulajdonos, egyedülálló, morog akár egy medve, nem kedveli az embereket, és a munkája az élete. Közeleg a nyár, és ezzel kezdetét veszi a buliszezon is Miami tengerpartján. Foxnak kisegítő kell, Gailnek pedig munka. A nyarat kénytelenek összezárva tölteni.
De mi történik, ha kiderül, mit rejt Fox fagyasztóládájának a mélye?
Fox múltja vérmocskos. Gail jövője pedig kétséges, mert már nem csak magára kell gondolnia.
És egyáltalán, mihez kezdjen az egész életével?

"A gödrök első számú törvénye: Ha benne vagy, ne áss tovább!"

"Az emberek nem jók vagy rosszak. Mindkettőből van bennünk bőven. Velem jó voltál, azt az oldaladat ismerem. Nekem meg végképp nincs jogom ítélkezni más tettei felett."

"Más nyomorát nézni mindig olyan lélekemelő.Az én életemben kurvára nincs semmi gáz ehhez képest."

Értékelésem:
Ha a Momsterben a pimasz, vonzó rosszfiút keresnéd aki csábításával bűnbe viszi a fiatal, ártatlan lányt, nagyon rossz helyen jársz. Itt nincs se rossz, se jófiú, de még csak makulátlan lelkületű főszereplő sem - ez a történet merőben eltér a megszokott romantikus regényektől.

Gailt rendesen meghurcolta az élet: alkoholista édesapjával él egy fedél alatt, s mindent megtesz, hogy valahogy elég pénzt tudjon szerezni, hogy a következő napig kihúzzák valahogy. Ennek érdekében nem fél beáldozni testét és lelkét sem, bár ezért rövid időn belül sokkal nagyobb árat kell fizetnie, mint gondolta. Egy Maiamiban lévő munka lehet az egyetlen reménye egy valamennyivel jobb jövő felé, de még nem is sejti, hogy alaposan elcsesződött élete csak még inkább a feje tetejére fog állni. Itt jön képbe Fox, Gail főnöke, aki (hűtőládájában is) súlyos terhet cipelve szintén a túlélést tűzte ki céljául.
Instagram: @koffertzitzah

A szereplő nem idegenkednek a trágár szóhasználattól és a tabuk feszegetésétől sem, tekintve, hogy saját életük is hajmeresztő és olykor horrorfilmbe illő történésekben bővelkedik. Van itt minden, amire az emberek nagy része inkább gondolni sem akar, nemhogy beszélni róla. Amin és Gail és Fox keresztülmegy, egy külső szemlélő részére elrettentő, sőt, a társadalom többsége számára megvetendő, s pont az tetszik a szereplők viselkedésében, hogy magasról tesznek arra, mit gondolnak mások. Vannak helyzetek, amikor már felesleges mérlegelni, vagy alternatív megoldásokon gondolkozni, mert valójában jól tudjuk, hogy nincs lehetőségünk máshogy dönteni, ha a helyzetből a lehető legjobbat akarjuk kihozni. Az, hogy morális szempontból mi a helyes, és mi számunkra a megfelelő választás, néha két teljesen különböző dolog.

Nem mondom, hogy Gail és Fox annyira a szívemhez nőtt volna, de a könyv célja nem is az volt, hogy megszerettesse velünk őket, hanem hogy valamilyen szintű megértést ébresszen bennünk, s kicsit felnyissa a szemünket, hogy nem mindenki élete olyan logikus és egyszerű, mint egy átlagemberé. Tetszett a szókimondó, egyenes stílus, a szereplők kemény jelleme, az, hogy nem féltek cselekedni, amikor arra volt szükség. Nem váltak a sors áldozataivá, nem hagyták el magukat, hanem mentek tovább arra, amerre utat építettek maguknak.

A Momster az élet legsötétebb oldalát mutatja meg, koszos kocsmákba, sötét sikátorokba, romlott emberek közé hív minket, hogy szembesítsen azzal, aminek létezéséről nem akarunk tudomást venni. Nem könnyű regény, rövidebb terjedelme ellenére sem egyszerű olvasni, de rávesz arra, hogy ne ítélkezzünk, hanem figyeljünk. Azon olvasók számára ajánlom, akik alapból érdeklődéssel fordulnak az ehhez hasonló történetek felé és elég bátrak ahhoz, hogy néha szembenézzenek a démonokkal.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések