V.E.Schwab: Gallant

Műfaj: fantasy, ifjúsági, horror, regény
Eredeti cím: Gallant
Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 320
Értékelése Molyon: 84%

Az ​árnyak nem valóságosak,
az álmok nem árthatnak neked,
és mindaddig biztonságban leszel, amíg távol maradsz Gallanttól.

Olivia Prior egész életében azon tűnődött, ki ő valójában és hova tartozik. Ebben egyedül egy vékony, ütött-kopott napló van a segítségére: az anyjáé volt, tele bejegyzésekkel és képekkel, amelyek arra utalnak, hogy a nő elvesztette az eszét, ráadásul a rajzok alig többek tintapacáknál… amíg Olivia észre nem veszi bennük egy kéz, egy ajtó, egy virág és egy koponya körvonalait. Nem sokkal később levelet kap, melyben hazahívják Gallantba. A helyre, ahová az anyja naplója szerint soha nem szabad mennie.

Olivia mégis útra kel. Mi mást tehetne?

Gallantban aztán rátalál az utolsó élő rokonára és a családi kúriára bálteremmel, szalonnal, dolgozószobával és egy hatalmas, színpompás kerttel, valamint egy málladozó fallal és egy vaskapuval, amit soha nem szabad kinyitnia.

Azonban senki nem tud a levélről.

És senki nem árulja el Oliviának, mi kísérti az unokatestvérét az álmaiban, mi történt az anyjával és mi rejtőzik a fal túloldalán.

Vajon az árnyak hívták haza a lányt?

És, ha igen, mit kérnek érte cserébe?

"Azt mondják, az elengedésbe szeretet vegyül, de én csak veszteséget érzek."

"A biztonság nem egyenlő a boldogsággal, nem jelenti azt, hogy valaki jól van, és jól bánnak vele."


Értékelésem:
Ismét egy ötletes és kiterjedt fantáziával felvértezett történetet olvashattam V.E.Schwabtól, melyben a fény és sötétség, élet és halál kel egymással versenyre.

Olivia Prior egy nevelőintézetben él, mindennapjait átszövik társai gonosz áskálódásai és bántalmazásai, bár az évek során egészen jól megtanulta kezelni a szívtelen fenyegetéseket. Olivia az árnyékban rejtőzködve igyekszik láthatatlan és szürke lenni, csakúgy, mint a folyosókon és szobákban kísértő ghúlok, akiket rajta kívül senki nem vesz észre. Egyetlen féltve őrzött tulajdona édesanyja régi naplója, melyet lányával együtt hátrahagyott az intézmény lépcsőin, s mely a reményt jelenti Oliva számára, hogy egy nap kiszabadulhat a Merilance hideg falai közül, hogy ráleljen családjára. Álmai valóra válnak, de a lány sosem hitte volna, hogy egy átlagos, de boldog jövő helyett rémálmokkal és átkokkal teli örökséggel kell felvennie a harcot.
Instagram: @koffertzitzah

Olivia kíváncsi természetű, magabiztos lány, aki tudja, mit akar, s ezért hajlandó mindent megtenni. Ugyanakkor alkalmazkodik a körülményekhez, s ha arra van szükség a túlélés érdekében, hogy a háttérben maradjon, akkor olyan kicsire összehúzza a lelkét, hogy még a szörnyeket is képes megtéveszteni. Hihetetlenül bátor és rokonszenves karakter, aki mély szomorúságával együtt meglátja az életben virágzó színeket, s hamuban születő lehetőségeket. Mindemelett némasága ellenére sosem engedi, hogy figyelmen kívül hagyják, s mindig megtalálja a módját, hogy elmondhassa az igazát.

A könyvben megjelenő világ sötét és ijesztő, a lány előtt még felfedezésre váró szabályokkal és erőkkel, melyek elől Olivia egészen eddig biztonságban rejtőzött. A kissé idegesítő tény, hogy mennyire próbálják eltitkolni előle az igazságot, egyre jobban tüzeli a kíváncsiságunkat, hogy mi rejtőzhet még Gallant falai és a kertben álló omladozó kapu mögött.

Scwab kreatív, mesébe illő módon jeleníti meg a halált, a pusztulást, a romboló és bomlasztó erőt, s szembeállítja az élet színeivel, erejével, a szeretet melegével. Mindezt kifejező, eleven és gyönyörű leírásokkal teszi, hogy olvasás közben az ember lelke is dalra fakad, ahogy a szavak a lapokról a szívébe költöznek. Az időről-időre feltűnő illusztrációk és a halál fekete oldalakon megjelenő gondolatai megidézik a történethez illő borongós, komor és misztikus hangulatot. Azért érzem mégis kissé hiányosnak az egészet, mert valahogy a vég számomra nem hozta el azt amit vártam, nem éreztem megfeszített izgalmat olvasás közben, és az a benyomásom támadt, mintha az itt leírt események csak előszélként szolgálnának, a vihar előtti csendet jelentenék egy nagyobb katasztrófa kitörése előtt. A lezárás is erre vezet rá, így számomra furcsa, hogy a történetnek vége is szakad, mielőtt igazán elkezdődne, amit nagyon sajnálok, mert szívesen fedeztem volna fel még többet az Olivia előtt álló kihívásokból, s kísértem volna el őt a rá váró csatákban.

Azoknak ajánlom a Gallantot, akik szeretik a fantasy meséket erős, bátor karakterekkel, foglalkoztatja őket a jó és rossz küzdelme - s akik nem félnek azoktól az álmoktól, melyek sötétben, leoltott lámpa mellett látogatják meg őket.

Értékelés: 5/4
Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések