Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Sorozat: Halál-Hírek (1.)
Műfaj: sci-fi, ifjúsági, fantasy, misztikus, regény
Eredeti cím: They Both Die at the End
Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 404 oldal
Értékelése Molyon: 89%

ADAM ​SILVERA gyönyörűen szívszaggató regénye fiatalok százezreit érintette meg. A TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól erről a könyvről, valamint a The New York Times sikerlistáján is bérelt helye van.
„Mi, a Végső Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat.”
Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.
Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.

"...akkora szívás, hogy azért növünk fel, hogy meghaljunk. Igen, közben élünk, vagy legalábbis a lehetőséget megkapjuk rá, de a félelem miatt néha nehéz és bonyolult dolog élni."

"Mivel nem voltam hajlandó legyőzhetetlenül élni az összes olyan napon, amikor nem kaptam értesítést, elvesztegettem az összes tegnapom, most pedig totál kifogytam a holnapokból."

"Az Utolsó Üzenetem az lenne, hogy találd meg a tieidet. És minden napot kezelj úgy, mintha az egész életed volna."

Értékelésem:
A Halál-Hírek 1. kötete kicsit rövidebben foglalta össze az eseményeket, mint a 0. rész, de Mateo és Rufus történetének üzenete ugyanúgy elért a szívemig, mint Valentinoé és Orioné. Ebben a kötetben a szolgáltatás már nem ismeretlen a szereplők számára: életük természetes részévé vált, hogy hajnalban várják a riasztást, majd megkönnyebbülten fellélegeznek, ha ma nem hívja őket a Halál-Hírek.

Mateot és Rufust hívják, így ma meg fognak halni. Egy kis idő eltelik, míg útjaik keresztezik egymást, azonban ekkor már mindketten kezdik felfogni a helyzetet, s megpróbálnak valami maradandót kihozni utolsó óráikból. Ismét két olyan karaktert kapunk, akik nem is különbözhetnének jobban: Mateo egész életében rettegett a veszélyektől, ezáltal rengeteg olyan dologból kizárva magát, ami akár örömforrás is lehetett volna számára. Betegesen óvatos, így esetében hatalmas lépést jelent az Utolsó Barát nevezetű alkalmazásba való regisztráció, ahol néhány félresikerült próbálkozás után Rufus rátalál. Rá nagyon sok tekintetben illik a rosszfiú jelző, ám ahogy mélyebben megismerjük őt, egyértelművé válik, hogy helyén van a szíve. Mosolyogva olvastam, ahogy gyorsított tempóban mindketten megnyílnak a másiknak, megértetik és támogatják egymást, majd együtt próbálkoznak felfedezni az élet olyan csodáit, amikre eddig eltérő okok miatt nem adtak lehetőséget maguknak.
Instagram: @koffertzitzah

Ismét olvashatunk néhány mellékszereplőről is, akik élete valamilyen módon kapcsolódik a fiúkéhoz, s ahogy a szálak összeérnek, a sors megint bebizonyítja, hogy lehetetlen előle kitérni, minden lelket összeköt. Ebben a részben már nem reménykedtem, hogy az elkerülhetetlen mégsem következik be, csak szomorúan, s mégis közben boldogan kísértem útjukon a szereplőket. Az is jót tett a szívemnek, hogy néhányan korábban megismert karakter is felbukkan, így legalább kicsit megnyugodhattam, hogy azért van köztük olyan is, akit egyelőre még nem követ sötét árnyékként a kaszás.

Talán mivel a 0. kötet után olvastam el a folytatást is, kissé túl depressziós hangulatba kerültem a Végnapok eseményeitől és a folyamatosan leselkedő baljós fenyegetésektől, mert már kezdtem kicsit úgy érezni, mintha az élet valami szörnyű nagy megpróbáltatás lenne, ami konkrétan minden logika nélkül halált okozhat. S ez szó szerint igaz is, azért ezt eddig mindig sikerült valahogy a gondolataim peremére szorítani, s most egyszerre sokkal jobban felfogtam, hogy ez bizony tényleg ilyen. Azt nem mondom, hogy ez a kötet annyival többet hozzátett a korábbihoz, mert felépítését és motívumait nézve nagyon hasonló, de sikerült nyomatékosítania a fő üzenetet, melyet annyira hatékonyan és tisztán átad, hogy életem kitörölhetetlen részévé vált. Silvera ezen sorozata nagylelkű korai riasztás mindenki számára: nem egy napod van hátra, de bizonyosan csak egy életed, így jobban teszed, ha nem pazarlod el, s nem a végén döbbensz rá, hogy mi mindent kellett volna máshogy csinálnod.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. 

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések