Freida McFadden: A ​téboly otthona

Sorozat: Millie Calloway (1.)
Műfaj: pszicho-thriller, lélektani
Eredeti cím: The Housemaid
Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 368
Értékelése Molyon: 96%

„Lebilincselő ​és újszerű lélektani thriller.” – Bookwormex
„Beszippantott a könyv, le sem tudtam tenni.” – Once Upon A Time Book Reviews

Egy történet, amelyben nincs bárány. Csak farkasok vannak.
Üdv a családunkban – fogad az elegáns Nina Winchester új házvezetőnői állásomban. Ez a munka az egyetlen esélyem, hogy új életet kezdjek. Itt az lehetek, akinek csak látszani akarok. Csakhamar rá kell azonban jönnöm, hogy Winchesterék titkai a sajátjaimnál is sokkal sötétebbek és ijesztőbbek.
Nap mint nap lelkiismeretesen kitakarítom munkaadóim fényűző otthonát, elhozom a lányukat az iskolából, és ízletes vacsorát főzök az egész családnak, majd apró padlásszobámba térek elkölteni a magam jóval szerényebb vacsoráját.
Igyekszem tudomást sem venni róla, hogy Nina gyakran csak azért csinál felfordulást, hogy kárörvendve nézze, ahogy összetakarítok, hogy miféle blőd hazugságokat gyárt a lányáról, és hogy mint válik Andrew, a jóképű férj napról napra elgyötörtebbé. De ha olykor Andrew fájdalommal telt, szép, melegbarna szemébe nézek, nem tudom megállni, hogy elképzeljem, milyen is volna Nina helyében lenni. Birtokba venni impozáns gardróbját, puccos kocsiját és tökéletes férjét.
Fel is próbálom egyszer egyik ragyogóan fehér estélyijét, csak hogy lássam, hogy áll. Ő persze rájön, s mire én megtudom, hogy padlásszobám ajtaja csak kívülről zárható, úgy tűnik, már késő.
Csakhogy Winchesteréknek sejtelmük sincs, ki vagyok én. És mire vagyok képes.

Freida McFadden, #1 Amazon bestsellerszerző ismét olyan thrillerrel jelentkezik, amely meghökkenti és megragadja közönségét. Mesterien csavaros és letehetetlen. Elsőrangú olvasmány Paula Hawkins rajongóinak.
„Aki olvasás közben azt hiszi, tudja már, mi sül ki belőle a végén – annak garantáltan le fog esni az álla.” – My Chestnut Reading Tree
„Teljesen belefeledkeztem… alig vártam, hogy elérjek a végkifejlethez.” – Sarah in Readerland


Értékelésem:
A téboly otthona olyan meglepést tartogat, hogy leesik az állad. Beteg, sötét és veszélyes, egyszóval minden, amihez egy szórakoztató thrillerhez szükség van.

Millie nem vágyik másra, mint egy viszonylag jól fizető állásra, tetőre a feje felett és arra, hogy végre alvás közben kinyújtóztathassa a lábait. Egy ideje ugyanis a kocsijában lakik - ez a legtöbb, amit megengedhet magának - minden vagyonával együtt, ami nem nevezhető éppen soknak. A szerencse eddig nem szegődött társául, ám úgy tűnik, ez megváltozik, amint csodálatos lehetőséget kap Nina Winchester házvezetőnőjeként. Csak később válik világossá számára, hogy amit isteni csodának vélt, valójában az ördög műve. Nina Winchester ugyanis nem normális, szánt szándékkal teszi tönkre Millie komoly munkáját és mindenféle indok nélkül csinál akkora felfordulást a házban, amekkorát egy óvodás csoport sem lenne képes egyhamar összehozni. De őrültsége nem csak ebben nyilvánul meg: letagadja korábbi kéréseit és utasításait, több alkalommal is megszégyenítve ezzel a fiatal lányt. S van még egy "probléma": Nina férje, Andrew átkozottul jóképű és jólelkű férfi, aki tehetségének köszönhetően máris jelentős összeget tudhat a bankszámláján. Mindezek mellett úgy tűnik, Millie éppen az esete, s ez elég is ahhoz, hogy felesége féltékeny játszmába kezdjen. Már az alaptörténet is önmagában érdekes, nem is beszélve arról, ami ezután következik...

Instagram: @kofferzitzah
A ház, a szereplők, a kisebb ijesztő motívumok megteremtik a hátborzongató, sötét atmoszférát, ami folyamatos feszültségérzetet kelt. Millie mindezek ellenére végtelen türelemmel és nyugalommal rendelkezik, bámulatosan jól kezeli a könyvben leírt kellemetlen helyzeteket. Csak megy előre, nem felejti el egy percre sem, hogy honnan jött és miért küzd. Érthető módon paranoiás, minden idegszála az súgja neki, hogy meneküljön, mégsem adja fel, és minden éjjel egy olyan padlásszobában hajtja álomra a fejét, ahol én még akkor sem tudnék elaludni, ha bottal ütnének. A könyv felénél bekövetkező szerencsés események után azt hihetjük, végre megjelenik a megérdemelt nyugalom Millie életében, azonban a legszörnyűbb dolgok még csak most kezdődnek, pont akkor, amikor már elülni látszik a vihar. Egy nem várt szemszögváltás elhozza nekünk Nina Winchester gondolatait is, így ráláthatunk az életében uralkodó tébolyra is, mely még rémisztőbb, mint amivel eddig szembenéztünk Millie szavain keresztül.

A cselekmény és a mögötte meghúzódó cselszövés is kiválóan felépített, a végkifejlet pedig zseniális. Még az utolsó oldalakon is ijedt táncba kezd a szívünk, még ott is azt hisszük, hogy bármelyik pillanatban folytatódhat a katasztrófa, s az utolsó sorokkal meg is bizonyosodhatunk róla, hogy Millie története ezzel még nem ér véget. Nemcsak könyvben olvasnám szívesen a folytatást, de az írónő pontos leírásainak hála talán nem meglepő, hogy sorozatban, a képernyőn megelevenedve is nagyon élvezném.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések