Cassandra Clare: Éjsötét Királynő

Műfaj: urban fantasy, romantikus, regény
Eredeti cím: Queen of Air and Darkness
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 848
Értékelése Molyon: 87%

A ​sötét titkok és a tiltott szerelem már az árnyvadászok létezését fenyegetik!

Ártatlanok vére folyt a Tanács termének lépcsőjén az árnyvadászok otthonában. Livia Blackthorn tragikus halála után a Klávéban a polgárháború réme kísért. A Blackthorn család néhány tagja Los Angelesbe menekül, ahol a boszorkánymesterek között pusztító kór forrását keresik.

Eközben Julian és Emma azon igyekeznek, hogy túltegyék magukat tiltott szerelmükön, és veszélyes küldetésre indulnak Tündérföldére A holtak fekete könyvéért. Végül olyan titkokra bukkannak a tündérek között, melyek akár végleg szétszakíthatják az árnyvilágot, és utat nyithatnak egy kilátástalan, sötét jövő felé. Emma és Julian az idővel versenyt futva igyekszik megmenteni az árnyvadászokat, mielőtt a parabataiok átkának rettenetes ereje végez velük és a szeretteikkel.

Lehet, hogy a kárhozat az igaz szerelem ára?

Lenyűgöző zárókötet az elsöprően sikeres nemzetközi bestsellerszerzőtől, Cassandra Clare-től.

Ismerd meg a Gonosz fortélyok trilógia végső, izgalmas fordulatait!

"– A gyásztól nem leszünk gyengébbek – jelentette ki határozottan Cristina. – Emberré tesz bennünket."

"Senkit nem szerettem így, mint téged, és tudom, hogy soha nem is fogok. Nélküled nem vagyok önmagam, Emma. Ha az ember feloldja a festéket a vízben, nem tudja többé kivenni belőle. Így megy ez. Téged sem tudlak kivenni magamból. Ahhoz ki kellene tépni a szívemet, márpedig nem tetszem magamnak a szívem nélkül. Ezt most már tudom."

Értékelésem:
Az árnyvadászok világa az a világ, amelyben a sok szörnyű és gonosz dolog ellenére is nagyon szívesen élnék. Nemcsak az egész felépítése és sokszínűsége miatt - bár ez is nagyban szerepet játszik a dologban - hanem mert annyi jó és igaz embert ismerhetek meg általa, hogy minden egyes könyv olvasásakor úgy érzem, hazatértem. Akkora bajtársiasság és szeretet fogad, ha kezembe veszem Cassandra Clare egyik alkotását, hogy teljesen megtelik a szívem boldogsággal. Szerettem Clary és Jace, Tessa, Jem és Will történetét is, és mindig meglep, hogy bármelyik bátor hősről is olvasok, csak egyre jobban kedvelem mindegyiküket. 
Instagram: @koffertzitzah

Sokáig nem tudtam megnevezni, miben más a Gonosz fortélyok sorozat, mint az előzőek, de azt hiszem most, a harmadik kötetnél végre sikerült rájönnöm: több szemszögből is betekintést nyerhetünk az események folyásába, ami azért is jó, mert így több szereplő lelkivilágáról és átélt érzelmeiről is tudomást szerezhetünk. Clare különleges képessége, hogy hihetetlenül jól meg tudja fogni és át tudja adni az olvasónak azt a bonyolult és összetett érzelmi kavalkádot, amin a szereplők keresztülmennek, s mindezt olyan természetességgel teszi, ahogy egy sima, hétköznapi halandó kiejti a száján, hogy "köszi, jól vagyok." S emellett érződik az is, hogy ő maga is része az általa felépített világának, nem kívülről tekint rá, hanem ott van minden egyes lap minden egyes sorában - ami nem ennyire szembetűnő minden írónál. Talán ezért is lett ez a kötet ennyire hosszú; nem létezik annyi lap és annyi szó, amivel el lehetne mesélni, mi minden történik nemcsak a Blackthorn gyerekekkel, de az árnyvadászokkal is összességében. S bár kicsit kibillent a világ a helyéről ebben a könyvben, nem mondhatom azt, hogy nem élveztem minden percet, amit az olvasásával töltöttem.

Aki a megszokott izgalmakat keresné az Éjsötét Királynőben, nem fog csalódni. Ahogy a szereplők társául szegődünk kalandjaik során, egy percig sem pihenhetünk, a hajsza folyamatos. Ismét megjárhatjuk Tündérföldét, egy Edomhoz hasonlatos, gonosz világot, az Árnypiacot, s még arra is rálátást kaphatunk, mi történt volna, ha Sebastian Morgenstern életben marad.

Bár Emma és Julian a két központi karakter, s az ő kapcsolatuk helyeződik előtérbe, rajtuk kívül kiemelt szerepet kap még Christina, Mark és Kieran összefonódása is, amire talán méginkább kíváncsi voltam, mint az Emma és Julian szerelméből adódó akadályokra. Érdekes és izgalmas volt figyelni, hogy fedezik fel és vallják be, mit éreznek egymás iránt, és hogy fogadják el ezt a furcsa helyzetet. Nagyon hálás vagyok, amiért az írónő rajtuk keresztül is megmutatta, hogy a szeretetnél nincs igazabb dolog a világon.

Nem mondom, hogy minden tekintetben fájdalommentesen végződik a trilógia, de máshogy nem is lehetne életszerű. Viszont volt néhány dolog, ami már számomra is hihetetlen és extra volt - konkrétan Julian és Emma parabatai kötelékének kiteljesedése -, s kissé gyorsan kitalált, félmegoldásnak tűnt, ám ez nem fog levonni az olvasás élményéből, de úgy éreztem, ez az első olyan dolog, ami kicsit jobban ki lett facsarva, mint amennyire indokolt.

Egyszóval, nem csalódtam ebben a történetben sem. Alig várom, hogy kezembe vehessem az újabban megjelent könyveket is, s nagyon remélem, hogy Clare sohasem fogy ki majd a meséiből.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések