Gitte Rose: Kódolt ​üzenetek Therionα-ról

Sorozat: Áttűnő világok (1.)
Műfaj: sci-fi, misztikus, regény
Megjelenés éve: 2020, 2022
Kiadó: Magánkiadás
Oldalszám: 404
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt még nincs %-os értékelés.

ITT szerezheted be a könyvet. 

Köszönöm az írónőnek a recenziós példányt!

A ​valóságok határán, az Új Éra mesterséges átalakítások során létrehozott népe keresi új otthonát. Egy elhagyatott kis bolygóra esik a választásuk, ahol látszólag örök a tél, s a hóval takart táj lilás derengés alatt őrzi titkait. Ám Felyren nem adja ingyen a szállást: a maradásért cserében meg kell fejteni a kódolt üzeneteket.

Kall, az Új Éra kiemelkedő képességű, rideg Végrehajtója, a kézhez kapott műveleti parancssort értékelve indul útjára Zyyl-joon számára már távoli rendszerébe. Kezdeti kételyei helytállónak bizonyulnak, amikor szemtől szemben találja magát küldetése tárgyával: a mély empatikus képességekkel rendelkező lánnyal, G.g.-vel. Ekkor már sejti, hogy egy olyan történet elevenedett meg, ami túlmutat az eddig ismert létezés szabályain, világokon.

Vajon miként reagál az emberi énjét és érzelmeit rég hátrahagyott lény arra, hogy kötődni kezd a lányhoz, akit célpontjaként ismert? Mihez kezd a valóság elől a saját belső világába rejtőző G.g. a megmagyarázhatatlan kapoccsal, ami ehhez a kizárólag racionalitást ismerő teremtményhez fűzi? Mi hivatott a világokat összetartani, ha a bennünket körülölelő valóság folyamatosan a darabjaira hullik…

Létezhetünk-e olyan világban, ahol nincsenek érzelmek – ahová nem érnek el a napok fényei?

"… az emberek nem is tudják, mennyire szerencsések, hogy természet adta képességük van ahhoz, hogy letapogassák a világok rejtett vonulatait: a racionalitás simának tűnő felületén mégiscsak ott futó repedések között zegzugosan megbújó csodákat. Milyen kár, hogy nem élnek tudatosan vele!"

Értékelés:

Nehéz erről a könyvről írni, nem is tudom, hol kezdjem, annyi mindenről lehetne mesélni.

Először szólnék a háttérről, az események és az információk, a világfelépítés kidolgozásáról. Az első pár oldal teljesen összezavart: biztosan megvan az az érzés, mikor belekezdesz egy új olvasmányba és annyi az idegen és furcsa kifejezés, hogy úgy érzed, egy új nyelvet tanulsz. Azt gondoltam, hogy sok lesz ez így, ha nagyon gyorsan nem alkalmazkodom, de aztán kicsit lenyugodtak a dolgok és ahogy megértettem mindent, már könnyen sodródtam az árral. Bár feltűnnek teljesen idegen bolygók és fajok, azért nem hátrány, hogy a szereplők nagy része emberi gyökerekkel rendelkezik, így könnyebb volt megérteni az ő működésüket is. Az írónő fantáziája hihetetlen vonásokat ad az elsőre látszólag egyszerű dolgokhoz, így sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, milyen lénybe, technológiába, természeti jelenségbe futunk bele a következő oldalakon. Az ismeretlen fajok ráadásul nagyon összetett biológiával rendelkeznek, amely meghatározza érzelmi világukat és mozgatórugóikat egyaránt, jelentős részét alkotva az előttünk kibontakozó történetnek is. Ezek a dolgok már önmagukban is lenyűgöztek, úgyhogy ami ezután következett, már csak ráadás volt.

Ott van például Kall - aki a hősnővel való ismeretsége elején meglehetősen ridegnek és kőkeménynek tűnik, tetteit logika és racionalitást jellemezi, s nem mellesleg módosított genetikai állománnyal rendelkezik, aminek hála érzelmei már csak elenyésző mértékben kúsznak be időnként a képbe. Egy Végrehajtó, egy "katona", maga a megtestesült tekintély, hatalom és erő, s akiről nem is gondolnánk, hogy komolyabb érdeklődést mutat G.g. iránt. A lány pedig egy olyan ember, akit túlzottan is erős emocionális érzékkel áldott meg az élet (egyszerűbben leírva a dolgot, mint amiről szól van), s aki ezen képességének hála Kall és társai hasznára lehet Therionα titokzatos üzeneteinek megfejtésében.
Instagram: @koffertzitzah

A gyors kezdés után viszonylag nyugodtabb tempóra váltanak a dolgok, így legalább az olvasónak is van lehetősége alkalmazkodni a kialakuló helyzethez. Ugyanakkor valamilyen izgalmas esemény mindig felbukkan, ami ébren tartja az érdeklődést, a lassan kibontakozó szerelmi szállal együtt, mely pont olyan ütemben mélyül, hogy hitelessé váljanak és érthetőek legyenek a szereplők érzelmei. Elemi erővel bíró szeretet részesei lehetünk, olyan gyönyörű megfogalmazással átadva, hogy megremeg a térdünk. G.g. személyisége annyira egyedi, elvarázsolt és tiszta, hogy teljes egészében ki tudja egészíteni Kall szilárd, de valamennyire mégis sebezhető jellemét. Általa mi is átélhetjük azt az intenzív energiát és színkavalkádot, ami ott van a mi hétköznapjainkban is, csak néha elfelejtjük észrevenni.

A jelek után való kutatás a történet fő vonala, a végére mégis arra koncentrálunk, hogy jöhet bármi, a szeretet - kössön össze akár barátokat, akár szeretőket - az a dolog, amiért megéri küzdeni és harcolni az univerzum összes világában. Ezt alátámasztják a mellékszereplők is, akik kapcsolata sem mindig felhőtlen, ám szerencsére megnyitják magukat a változás, a fejlődés, az egymás iránti törődés felé, így a befejezésre sikerült mindegyikükben kellemesen csalódnom.

Nagyon kíváncsian várom a folytatást, egy élmény volt olvasni Kall, G.g és a többiek történetét, akik közben észrevétlenül egy családdá váltak. Fájt az elszakadás, nem csak az, mikor én vettem tőlük búcsút, de az is, amikor ők folytatták külön utakon az életüket. Nagyon remélem, hogy lesz még egy-két közös kalandjuk, ahol újra megmelengetik a szívemet.

Értékelés: 5/5

A sorozat további részeiről szóló értékelést itt olvashatod. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések