Cassy Blacksmith: Te ​leszel a következő

Műfaj: thriller, krimi, ifjúsági, misztikus, romantikus, regény
Megjelenés éve: 2022
Kiadó: Magánkiadás
Oldalszám: 504
Értékelése Molyon: 86%

ITT vásárolhatod meg az e-bookot. 

Köszönöm az írónőnek a recenziós e-bookot! 

Obscure Valley nem egy olyan hely, ahová szívesen költözik az ember. Kígyók, krokodilok, csúszómászók… Hazel mást se szeretne jobban, mint egy kis időre eltűnni, így a szülei válása után apjával a Mississippi melletti kisvárosba költözik.
Hazel arra vágyik, hogy normális, nyugodt életet éljen.
De nincs biztonságban.

Mert ott van Gail Huber.

Gail Huber vonzó. Gail Huber veszélyes.
Gail Huber megölte a szüleit.

És Gail Huber le sem száll Hazelről.

A közeli Baton Rouge-ban két fiatal tűnt el, holttestüket meggyalázva nyilvános helyen hagyták. Obscure Valley-ben mindenki meg van győződve róla, ki tette. Ám Hazel kitart álláspontja mellett, hogy Gail ártatlan, egészen addig, míg az egyik osztálytársukat holtan találják a közeli mocsárban. Mert minden nyom arra utal, hogy Gail követte el a szörnyű gyilkosságot.

Aztán valaki egymás után mészárolja le a kisváros diákjait…

"Minden kisvárosnak van egy sötét titka.
Obscure Valley-nek ott volt Gail Huber."

"Megtanultam, hogy a halál az egyetlen, aki nem cselekszik előítéletekkel. Számára mindenki egyforma. Mindegy a kor, a nem, a származás, a múlt. Sajnos azért hal meg olyan korán a legtöbb jó ember is.A halál sosem válogat."

Értékelésem:

Obscure Valley városának utcáit sötét és véres titkok szövik át. Mintha az idő féli-meddig megállt volna, bár az élet zajlik, az emberek soha nem felejtenek, sebeik nem gyógyulnak be, nem tudják magukról lemosni tetteik következményeit. Minden egyes cselekedet kitörölhetetlen, égető nyomot hagy a lakosok emlékezetében, még azok is, amik talán nem is úgy történtek, ahogy ők gondolják.

Ide érkezik Hazel - vagyis inkább menekül - édesapjával. Szülei válása után a lány reméli, hogy ebben a névtelen kisvárosban békére lel, s végre ő is átlagos életet élhet, megszabadulva a riporterek és paparazzik folyamatos ostromától - édesanyja ugyanis híres színésznő. Beleveti magát az átlagos középiskolások életébe és barátokat szerez, de valami mégis felhőkkel borítja be mindennapjait. A Hazel érkezése előtt történt gyilkosságok folytatódnak, fiatalok tűnnek el az éjszakában, hogy pár nap múlva holtan fedezzék fel őket. A város lakói szerint egyértelmű, ki a tettes: Gail Huber, a fiú, aki amúgy is kétes múlttal rendelkezik. De ahogy Hazel egyre jobban megismeri őt,  korántsem olyan biztos benne, hogy a pletykák igazak. A helyzetet nehezíti, hogy egyre közelebb kerül Blaise-hez is, aki minden értelemben makulátlannak és tökéletesnek tűnik. A lány lassan arra is ráébred, hogy az újabb áldozatok mindegyikének köze van hozzá, így biztos benne, hogy a gyilkos ismeri őt. Barátaival nyomozásba kezdenek, hogy kiderítsék, ki a tettes, így Hazel egyre mélyebbre ássa magát Obsure Valley félten őrzött titkaiba. De mikor érkezik el a pont, ahol már túl sokat tud? 

Hazel karaktere nagyon szimpatikus volt számomra. Bizonyos értelemben egy teljesen átlagos lány, aki a rivaldafényből való szabadulás után gyorsan alkalmazkodik új körülményeihez, s akinek van ereje kiállni azokért, akik fontosan neki, még akkor is, ha ezzel mindenki mást maga ellen fordít. Ez teszi őt bátorrá és becsülendővé, s kiemeli az átlag emberek sorából is - hiszen valóban egy olyan karakter, akire fel lehet nézni. Még úgy is, hogy a történet kezdetén maga is nehezen tudja eldönteni, merre és kihez húz a szíve, az igazságérzete és önmagához való hűsége egy idő után felszínre tör. 

A többi karakter lelki világa is komplex volt, s bár elsőre tipikus személyiségeknek tűnnek - gót hercegnő, pom-pom lány, soha meg nem értett művész, izompacsirta sportoló - előbb-utóbb mindegyikükről kiderült, hogy a szerepek mögött valami több rejlik. 

S ha már itt tartunk, ez a vonal nagyon tetszett a történetben: megmutatta, hogy semmi és senki nem az, aminek elsőre látszik. Tökéletesen visszaadta a szennyel teli kisvárosok mentalitását: ahol felesleges kamerát felszerelni, mert a város túlfelén élő "szomszéd" is tisztában van azzal, hogy 14 óra 54 perckor vendéged érkezett, vagy hogy odaégetted a vacsorát és kicserélted a komódon a fogantyúdat. Éppen ezért tudják azt is, hogy ki kavar kivel,  ki ölt meg kit, hogyan, miért, milyen eszközzel. Itt a múlt a jövő: ha egyszer tettél valamit, az örök érvényű és ha legközelebb valaki elkövet valami hasonlót, az is tuti te voltál. (Megkönnyebbülten fel is sóhajtottam közben, hogy én már nem egy ilyen helyen élek - mit gondolna rólam az alig 4000 fős szülővárosom - ahol jobban ismernek engem mint én magamat -, ha kiderülne, hogy 20+ pusheen cica uralkodik felettem?) Szóval teljesen átjött ez a hangulat. 
Instagram: @koffertzitzah

A történet is szépen fel volt építve, az események és az ok-okozati összefüggések egyértelműen átjöttek a sorok között, nem kétség, hogy Cassy Blacksmith igényes munkát adott ki a kezei közül.  A gyászfeldolgozás is kiemelt szerepet kapott a könyvben: főleg az arra adott reakciók tekintetében.

Egyetlen dolgot bántam csak, mégpedig azt, hogy az izgalmasabb dolgok a könyv felétől kezdenek feltűnni, addig inkább Hazel múltjának, beilleszkedésének, szerelmi életének lehetünk tanúi - ami nem volt kevésbé érdekfeszítő, mint az ezeket követő események, mindössze annyi, hogy a leírás alapján azt hittem, egyből belecsapunk a lecsóba. Így a krimi vonal eleinte kicsit lightosabb maradt, mint vártam, de ez mégsem nem ment a könyv élvezhetőségének rovására. 

Ahogy a történet végére értem, rájöttem, hogy valamit hiányoltam az események közül, valami pluszt (talán egy másik szemszöget), ami miatt talán kicsit jobban izgultam volna, hogy mi lesz a végkimenetele ennek az egésznek. Ezt a szikrát a lezárást követő novellákban kaptam meg, amire egyáltalán nem számítottam, de be kell valljam, hogy nagyon jó húzás akkor elejteni még néhány titkot az olvasónak, amikor már azt hiszi, mindent látott. 

A Te leszel a következő összességében egy érdekes krimi, mely magában foglalja a kisvárosi és gimis lét mindennapjait, ötvözve mindezt mélyebb érzelmekkel is: rivalizálással, irigységgel, gyásszal és bosszúval. Azoknak a fiataloknak ajánlom, akik szeretik a romantikus szálakat az olvasmányaikban, mégis most már komolyabb, sötétebb vizekre eveznének.  

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)


További bejegyzések, értékelések:


Megjegyzések