K. A. Tucker: The Simple Wild – Az egyszerű vadon

Sorozat: Az egyszerű vadon (1.)
Műfaj: chick lit, romantikus, regény
Eredeti cím: The Simple Wild
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 488
Értékelése Molyon: 95%

A ​sors ismétli önmagát?

Calla Fletcher kétéves volt, amikor az édesanyja vele együtt elmenekült az alaszkai vadon és az elszigetelt vidéki életmód kihívásai elől, és elhagyta Calla apját, Wren Fletchert. Calla sosem nézett vissza, és huszonhat évesen a mozgalmas torontói életen kívül nem ismer mást. Amikor azonban az apja felveszi vele a kapcsolatot, és tudatja, hogy súlyos beteg, a lány tudja, hogy ideje megtennie a hosszú utat a határmenti elhagyatott kisvárosba, ahol született.

Calla szembenéz a mászkáló vadakkal, a különös nappali órákkal, az elképesztő bolti árakkal, és időnként még – szent ég! – a kinti pottyantós vécével is, cserébe, hogy megismerhesse az apját: a férfit, akivel a rengeteg hibája ellenére is újra törődni kezd.

Ám miközben nagy küzdelmek árán igyekszik hozzászokni a sarkközeli éghajlathoz és az otthonitól teljesen eltérő életritmushoz, Jonah – egy csendes, cinikus és büszke alaszkai pilóta, aki Calla apjának repülős vállalatát, a Vadont működteti – alig várja az elkényeztetett városi lány bukását. Meggyőződése ugyanis, hogy Calla túlságosan kényes ahhoz, hogy megbirkózzon a vadonnal.

Jonahnak feltehetőleg igaza van, de Calla eltökéli, hogy bebizonyítja a tévedését. Aztán váratlanul azon kapja magát, hogy elmélyül a kapcsolata a robosztus pilótával. Ahogy a férfi rejtett megvetése egyre halványul, barátság veszi át a helyét – vagy talán valami mélyebb is? De Calla nem azért jött Alaszkába, hogy maradjon, Jonah pedig sosem fogja otthagyni a helyet, ami az élete. Ostobaság lenne mindkettejük részéről románcba kezdeni, és ugyanarra az útra lépni, amivel Calla szülei is megpróbálkoztak – és kudarcot vallottak – évekkel korábban.

Egy egyszerű igazság, amiről kiderül, hogy nem is olyan egyszerű.

"-Szóval, ha te elbűvölő vagy, kit tart Bobbie seggfejnek?
- Épp ott van egy.
Követem a bólintása vonalát, és megpillantom a tükörképem az ablakban."

"Attól még nem lesz valakiből más ember, hogy azt kívánjuk."



Értékelésem:
Ez a regény tipikus példája annak, hogy ne ítéljünk el elsőre egy embert, mert fogalmunk sincs róla, ki ő, amíg mélyebben meg nem ismertük. Calla első pillantásra teljesen átlagos lány, aki az életében középpontba helyezi a megjelenést és a minőségi divatot, azaz naprakész a legújabb trendeket illetően és kínosan ügyel arra, hogy mindig tökéletesen nézzen ki. Nem felejti el megemlíteni, milyen márkájú ruhát visel, mennyire égető szüksége van arra, hogy megcsinálják a körmeit, és milyen király, hogy éppen az alaszkai nagy utazása előtt melíroztatta a tincseit. Emellett legjobb barátnőjével közös blogot és instagram oldalt üzemeltetnek, ahol rendkívül fontos dolgokat vitatnak meg a női szépségápolás kapcsán. Mindenről képet kell készíteni, megfelelő idézetet vagy leírást találni hozzá, és már mehet is a netre, mert ha nem, akkor rögtön követőket veszítenek. Biztosan ezek is jó és hasznos dolgok, ebben is lehet tehetségesnek lenni, azonban én nagyon nem voltam képes a lány ezen oldalával azonosulni, más dolgokban keresem az értéket az életben. És hála égnek, előbb-utóbb Calla is elkezdett egyéb irányokat felfedezni, s megmutatta emberibb, érzelmesebb oldalát is, így a későbbiek során már nem volt nehéz alakítanom a vele kapcsolatos véleményemen.

Calla édesanyjával és annak szerelmével él Torontóban, ám egy nap telefonhívást kap Alaszkából, miszerint édesapja súlyos betegségben szenved, és ha helyre szeretné hozni békésnek nem nevezhető kapcsolatukat, most kell cselekednie. Így hát Calla összecsomagolja a fél gardróbját, és elindul Alaszkába, ahol nemcsak Wrenhez sikerül közelebb kerülnie, de Bangor közösségének tagjaihoz is. Elsőre még elköveti azokat a hibákat, amiket egy tipikus városi lány sem tudna kikerülni, de aztán tanúbizonyságot ad hihetetlen alkalmazkodóképességéről és empátiájáról. Megismerkedik a bozótpilóta Jonah-val is, aki pont annyit lát benne, amennyit mi a könyv elején, így kapcsolatok eleje elég döcögősen indul.

Nagyon tetszett, hogy a történet lassan építkezett fel, napról napra ismerhettük meg az alaszkai kisváros közösségének lakóit, s azonosulhattunk értékrendjükkel. Ez így volt rendben, mert így Calla hozzáállásában sem hirtelen következik be a változás, hanem fokozatosan válik érett személyiséggé. Édesapjával való kapcsolata sem alakul egyszerűen, fontos, hogy megbocsásson neki, s ő se legyen előítéletes, hiszen nem látja a teljes képet, hogy mi történt abban az időszakban, amikor a férfi úgy döntött, nem költözik családja után a nagyvárosba. Komolyan mondom, egyenesen büszke voltam rá, amikor a könyv végén megjelenő személyiségét összehasonlítottam az első oldalakon megismert lánnyal, hiszen úgy volt képes pozitív irányba változni, hogy mégsem veszítette el önmagát.

Sokaknak nehéz lehet olyan körülmények között élni, mint amilyenekkel a könyvben is találkozhattunk: például rengeteg lakó vár létszükségleteire napokig vagy hetekig, hiszen a pilóták elszigeteltségük miatt csak ennyi idő elteltével tudják eljuttatni számukra a készleteket, s az időzítés akár élet-halál kérdése is lehet. Mégis, ahogy ezek az emberek kommunikálnak egymással, és amilyen szeretet éreznek egymás iránt, az mindent megér, s ennek az életmódnak is megláthatjuk a varázsát. Nem sok mindent tudtam eddig Alaszkáról, de annyit máris elmondhatok, hogyha csak fele ilyen szoros kötelék van az ott élő emberek között, mint a könyvben, már nem lehet rossz hely.

A Calla és Jonah közötti érzelmek alakulása sem elsietett, nem kerül túlsúlyba a romantika, hanem teljesen beleilleszkedik a többi közé, amit a lány átél: megbocsátás, törődés, szeretet és elfogadás. Annak ellenére, hogy mennyire különböznek egymástól és mennyire más dolgokat tartanak fontosnak az életben, sok tulajdonságuk egyezik és képesek tanítani, építeni egymást, aminek köszönhetően erős párost alkotnak. De nekik sem könnyű, így kíváncsian várom, hogy küzdik le az eléjük háruló akadályokat, mennyire lesz a későbbiek folyamán is szilárd a kapcsolatuk.

Összességében nagyon tetszett ez a regény, mélyebb üzenettel átszőtt kellemes olvasmány volt, így biztos, hogy a folytatásokat is a polcomon szeretném tudni.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :


További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések