Szabó: Róbert: Drift

Sorozat: A Remény háborúja (2.)
Műfaj: sci-fi, disztópia, regény
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Book Dreams
Oldalszám: 466
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt még nincs %-os értékelés. 

Köszönöm az írónak a recenziós ebookot! :)

Kezdetben a két jóbarát együtt kalandozik egy ismeretlen, új világban, ahol bármi valóra válhat. A különleges játéktérben megismerik önmaguk korlátait, de a varázslatos élmények hatására örökre megváltozik az életük.

A színészi díszleteket elhagyva, különválnak útjaik.

Creget végzetes addikció keríti hatalmába. John pedig elveszíti szerelmét, és a kezdeti önvád átalakul féktelen bosszúvággyá.

A kettejük újbóli találkozásának csak egy végkimenetele lehet.

A történet nem mellőzi a szenvedélyt, a lopott erotikát és az izgalmakat, melyek soha nem látott titkokhoz vezetnek.

"Különben is, miféle demokrácia az, ahol a rendőrség és a katonaság része a maffiának?"

Értékelésem:
Félelmetes lehet egy olyan világ, ahol folyamatosan online kell lenned, vagy elkezdenek rád furcsán nézni az emberek. Ahol átléphetsz egy alternatív valóságba, s úgy látnád magad előtt a történéseket, mintha tényleg megesnének veled.

Milyen érzés lenne, ha játék közben minden egyes karcolást és zúzódást a bőrödön éreznél, és csak te vállalhatnád a felelősséget a saját életedért? Mit szólnál egy olyan játékhoz, ahol ha elveszítesz egy életet, valójában elbúcsúzhatnál a sajátodtól?

Ez a világ ilyen. Minden csodájával, akciójával és kalandjával együtt megannyi veszélyt is tartogat, és bajba kerülsz, ha nem tudsz különbséget tenni a valóság és az illúzió között.

A történet messziről kezdődik - legalábbis távolabbról, mint amit egy átlagos könyvben megszokhattunk, és még így sem láthatjuk mindennek az origóját. Több szereplő szemszögét követhetjük végig, s eleinte nem egyszerű rájönni, kik az igazán fontos karakterek, és kik azok, akik csak hozzátesznek a többiek kulcsemberré válásához. Először is ott van Creg a menő baráti társaságával együtt, közöttük Johnnal, aki valahogyan mégis különbözik a többségtől. Creg bandájának nem esik nehezére fájdalmat okozni másoknak - mintha ők már átlépték volna egy határt, míg John a másik oldalon maradt, s szörnyülködve nézi, mi történik körülötte. És ott van Jane is, aki egy átlagos középiskolás lány, minden vágya szinte bármi áron bekerülni a menők közé. Egy ideig nem tudtam eldönteni a szereplőkről, hogy pozitív vagy negatív karakterek, áldozatok vagy nagyvadak, hiszen kevés alkalommal nyerhetünk betekintést gondolataik közé. Az információk nagy része egymáshoz való viszonyulásukból, párbeszédekből derül ki; azt pedig, hogy mi játszódik le a fejükben és a szívükben, már csak tetteik mutatják meg igazán. Emiatt egy kicsit nehezebb volt szimpatizálnom velük, de a történet felénél már mindannyian megnyíltak annyira, hogy megérthessem őket.
Instagram: @koffertzitzah


Az események izgalmasak, valami mindig történik, s minden egyes mozzanatot a végletekig kigondolt világfelépítés kísér. Érződik, hogy itt aztán minden ki van találva, nincsenek vakfoltok, míg újabb meglepetések bőven adódnak. Amikor már azt hiszed, nem érhet semmi váratlan, kiderül egy plusz információ, egy olyan tény, ami más megvilágításba helyez mindent, amit eddig tudtál.

A cselekmény szerteágazó, mely kapcsán számos helyszínt fedezhetünk fel, és egyiken sem marad hiányérzetünk. A precíz leírásoknak hála a jelenetek az olvasó szeme előtt peregnek le, minden olyan részletes, mintha mi magunk is az elképesztő kalandok részesei lennénk. A fő vonal olyan sok apró mellékszálból áll össze, hogy eleinte nehéz volt rájönnöm, mi lesz az a kiemelkedő mozzanat, amely végigviszi a történetet, s tényleges megvilágosodást már csak az utolsó oldalakon nyertem - ami a történet összetettségéről árulkodik. Hatalmas plusz, hogy az író nem sajnálta az időt a kibontakozásra, nem kapkodta el a dolgokat, hanem adott elég időt az olvasónak is arra, hogy minden információt befogadjon, s ezáltal mélyebben bevonódhasson az események sűrűjébe.

Mégis a lezárás az, amivel a könyv megnyert magának, mely nem csak epikusra sikeredett, de fájdalmasan életszerűre is - és ki tudja miért, engem ezzel kilóra meg lehet venni.

Tehát a Drift azon a könyvek sorát erősíti, ahol figyelned kell, ha mindent meg akarsz érteni, s amiben ha választ kapsz a kérdésedre, csak még több gondolkodnivalóhoz jutsz. Egy percig nem fogsz unatkozni, ha a kezedbe veszed, mert sose tudhatod, mi vár rád a következő oldalon. S bár A Remény háborúja sorozat 2. része, mégsem feltétlenül szükséges hozzá az 1. rész olvasása, anélkül is érthető minden - amihez a lábjegyzetekben található kiegészítő információk is hozzájárulnak. Azoknak ajánlom, akik már unják a szürke a hétköznapokat, sosem állnak meg a STOP táblánál és szomjaznak valami újra, valami izgalmasra.

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések