Clare Mackintosh: Az igazság pillanata

Műfaj: krimi, thriller, regény
Eredeti cím: I Let You Go
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 368
Értékelése Molyon: 82%

Egy tragikus baleset. Minden olyan gyorsan történt. Senki sem láthatta előre, még ő sem. Vagy mégis?

Jenna Gray élete egyetlen pillanat alatt változott rémálommá. Utolsó reménye a továbblépésre az, ha mindent maga mögött hagy, és új életet kezd. Kétségbeesetten vágyakozva a menekülésre, Jenna egy elhagyatott kis házikóba költözik a walesi tengerparton, ám félelmei, gyásza, valamint emlékei arról a szörnyű novemberi éjszakáról, ami örökre megváltoztatta az életét, nem hagyják nyugodni.

Ray Stevens felügyelőnek kell igazságot szolgáltatnia Jennának, aki minden szülő rémálmát éli. Elszántsága az ügy megoldása érdekében átlép egy határt, amikor már nemcsak a szakmai, hanem a magánélete is összefonódik a nyomozással.
Amint Ray és csapata megpróbálja felderíteni az igazságot, Jenna lassan észreveszi a lehetőséget egy boldogabb jövőre. Ám múltja nem hagyja nyugodni, a következmények pedig elsöprőek lesznek.

"Ha az ember elmegy valahonnan, könnyű azt képzelni, hogy az élet ugyanúgy folyik tovább, mint előtte, bár igazából semmi sem marad sokáig ugyanolyan."

Értékelésem:
Egy napon borzasztó baleset történik: egy kisfiú kirohan az útra a szélsebesen közelítő autó elé, s édesanyja karjai között távozik az élők sorából. Az édesanya szíve megszakad, s mivel nem tudja feldolgozni feldolgozni gyermeke elvesztésének traumáját, a továbblépés reményében úgy dönt, valahol máshol kezd új életet.

Jenna egy távoli üdülőfaluban köt ki a tenger mellett, ahol él az első kínálkozó lehetőséggel, és ki is bérel egy kis viskót, ahol meghúzhatja magát, míg eldönti, hogyan tovább. Félénken közelít az emberek felé, nehezen alakít ki szoros kapcsolatokat, mardossa a bűntudat. Elméjét úgy ostromolják a múlt képei, ahogy a dühös hullámok a veszélyes partszakaszt, ahol fotói segítségével megpróbálja művészetbe önteni a ki nem mondott, homokba írt szavakat.

Eközben szemmel követhetjük Ray nyomozói munkáját, amint hosszú hónapokon keresztül igyekszik kideríteni, mi történt azon a tragikus napon, amelyen Jacobot elütötték. A cserbenhagyásos gázolás elkövetőjének kiléte ismeretlen, s a férfi elszántan munkálkodik azon, hogy felkutassa azt a személyt, aki képes véghez vinni egy ilyen embertelen tettet - miközben családi életének viszontagságaival is meg kell küzdenie.

Az események eleinte visszafogottabb tempóban zajlanak, ám unatkozni ekkor sem lehet. A nagy bumm, a fordulat még az ellaposodás előtt beüt, de pont egy olyan pillanatban, amikor az olvasó nem is számít rá. Csendben közelít, egyáltalán nem lehet előre sejteni, hogy mi fog történni - ezért is ért engem is villámcsapásként, és leesett állal, hangosan felkiáltottam, hiszen nem olvastam korábban véleményeket a könyvről, így egyáltalán nem tudtam, mire számítsak. Rám ez az üdítő meglepetés nagyon pozitívan hatott, egyszerűen imádom, amikor egy író ilyen jól át tud vágni, úgyhogy innentől kezdve már nagyon balul kellett volna elsülnie a folytatásnak, hogy ne legyen maradandó élmény.

A párkapcsolati erőszak, bántalmazás témája is megjelenik a könyvben, ami egészen egyedi módon párosul a cserbenhagyásos gázolás következményeként fellépő lelki nehézségekkel. Persze egy idő után már lehet sejteni, hová fog kifutni ez a dolog, de arra nehéz rájönni, hogyan és miért, így több szempontból is érdekes olvasmányként szolgált számomra ezt a történet. Az biztos, hogy fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, az én olvasatomban a fő üzenet az volt, hogy ne ítélkezzünk mindig olyan könnyen, hiszen hiedelmeinkkel ellentétben fogalmunk sincs, egyes emberek tettei mögött milyen indokok húzódnak, vagy milyen körülmények között születik meg egy-egy szerencsétlen kimenetelű döntés. Még egy ilyen egyértelműnek tűnő helyzetbe is bezavarhatnak olyan tényezők, melyek elsőre hihetetlennek hatnak, és teljesen más megvilágítást kölcsönöznek a dolgoknak.

A szereplők kapcsán van bennem egy olyan érzés, hogy az írónő sokkal inkább koncentrált Jennára és a körülötte lévő karakterekre, mint Rayére és Kate-ére, így az utóbbi kettő szokványosra és klisésre sikeredett, de ez a történet szempontjából egyébként nem jár negatívummal. A maguk módján aranyosak voltak, és ilyen személyiségekre volt szükség ahhoz, hogy Jenna élete úgy alakuljon, ahogy kell.

A krimik, thrillerek kedvelőinek mindenképpen ajánlom Az igazság pillanatát, mert képes kikapcsolni az embert és mégis kissé elgondolkodtatni. Nem azt mondom, hogy bestseller színvonalú és rengeteg újdonságot tud mutatni, de a műfajban nagyon jól megállja a helyét, élvezet volt olvasni. Abszolút pozitív csalódásként könyveltem el magamban.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések