Tahereh Mafi: Ne keress

Sorozat: Ne érints (2.)
Műfaj: disztópia, romantikus, ifjúsági, regény
Eredeti cím: Unravel Me
Megjelenés éve: 2015
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 374
Értékelése Molyon: 88%

AJKUNK ​ÖSSZEÉR és úgy érzem, mindjárt széthasadok. Úgy csókol, mintha elveszített és megtalált volna, mintha elsodródnék tőle, de ő soha nem lenne hajlandó elengedni engem.

Juliette elmenekült a Regenerációtól. Már nem vihetik véghez vele a tervüket, már nem használhatják fegyvernek. Most már szabadon szeretheti Adamet. Ám Juliette sosem szabadul meg attól, hogy érintése halálos. És Warnertől sem szabadult meg, aki ádázul keresi őt. Juliette-et a múltja kísérti, a jövőjétől pedig retteg; tudja, hogy olyan döntéseket kell hoznia, amelyek megváltoztatják az egész életét. Olyan döntéseket, amelyekkel választania kell a szíve, és Adam élete között.

"Minden megváltozott. Mert egyszer régen valaha gyerek voltam.
Ma is gyerek vagyok még, de már vasakaratom van, acélöklöm és ötven évet öregedtem. Most végre van fogalmam. Végre rájöttem, hogy elég erős vagyok, talán elég bátor is, és már meg tudom tenni, amire a sors szánt."

" Remény.
Olyan, mint egy csepp tiszta méz, tavasszal virágzó tulipánmező. Friss eső, suttogott ígéret, felhőtlen ég, a tökéletes írásjel a mondat végén.
És ebben a világban csak ez tart engem a felszínen."

Értékelésem:
Juliette végre kikerül Warner kezei közül, s belecsöppen a való világba, ami elől folyamatosan falak védték. Rádöbben, hogy a helyzet sokkal rosszabb lett, mióta elszakadt embertársaitól; rengetegen éheznek, élnek az utcán vagy összeomló épületek törmelékei mögött. Az igazi gyümölcs és zöldség ismeretlen fogalom, nem jut más az embereknek, csak ízetlen, alaktalan massza, ami éppen csak életben tartja őket a következő adagig.

Világossá válik, hogy minden érmének két oldala van, és képesnek kell lennünk arra, hogy mindkettőt meglássuk. A cselekmény most is izgalmas, a veszélyes történések mellett pedig az emberi kapcsolatok dinamikája is helyet kap. A Regeneráció rettegésben tart mindenkit, aki él és mozog, s ez ellen lépnek fel Omega Pont különleges lakói, aki hosszú idő óta rejtőznek a hatalom elől, s készülnek a visszavágásra. Juliette számos új szereplővel ismerkedik meg, ám hamar elveszíti a reményt új barátok szerzésére, hiszen érintésétől mindenki retteg - okkal. Eddig minden közösségben megvetették, undorodtak tőle, s messze elkerülték, így ez az újabb arcul csapás kegyetlen emlékeztető arra, hogy mindig is más lesz, mint a többiek. Teljesen együtt tudtam vele érezni, annyira átjött a fájdalma és megérintett, hogy komolyan dühös lettem attól, miért nem tudnak vele szemben toleránsabbak lenni az emberek. Mintha a világon senkit nem érdekelne, hogy min ment keresztül, elvárják tőle, hogy erős legyen, hasznos legyen, fegyver legyen, s közben nem veszik számításba, hogy ő is érző lény és nem szörnyeteg. Élete más, mint Warneré, mégis rettentően sok közös érzelmen osztoznak, s erre Juliette is hamar szembesül. Ebben a kötetben ugyanis a fiút is jobban megismerhetjük, beláthatunk a hideg, számító álarc mögé, amit visel, és egy pillanatra megmutatkozik az az oldala is, ami bizonyos szempontból szintén áldozat.

Tény, hogy a helyzet nem teszi lehetővé a sérült lelkek ápolgatását, folyik a kemény háborúra való felkészülés, és csak egy cél lebeg mindenki szeme előtt: megdönteni a Regenerációt. Nincs idő szerelmi bánatra, nincs idő kisebbségérzetre és önzőségre, mert az nem szolgálja a közös érdeket. Valamilyen szempontból ez is igaz, s amint Juliette is felvértezi szívét, megint megjelenik az az ősi erő, ami ott munkál a lelkében, és megint elképeszt mindenkit - engem legalábbis igen. Nehéz és fájdalmas dolog a sérülések által megerősödni, de van az a pont, amikor máshogy nem válhatunk azzá, akire szükségünk van a harcban - és úgy általában az életben.

Az írónő szavai ismét rengeteg érzelmet váltanak ki az olvasóból - személy szerint nálam többszöri szívmegállást eredményeztek. A színvonal minősége tehát egyáltalán nem csökkent, és ezért hatalmas gratula illeti meg Mafit. Kíváncsian várom, mennyi mindent tartogat még számomra ez a sorozat.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. 

Megjegyzések