Robert MacLeod: A végső erő

Sorozat: Omega (1.)
Műfaj: sci-fi, regény
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Marysol
Oldalszám: 320
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt még nem érhető el %-os értékelés. 

Köszönöm a kiadónak a recenziós példányt!

Hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy megkapod életed legnagyobb ajándékát!
Majd rögtön ezután egy olyan tragédiát, ami alapjaiban megrengeti a létezésed!
Te hogyan éreznéd magad?

Dante, az öntörvényű, de jószívű ifjú sosem látott erő birtokába kerül. Ez a hatalom azonban sokszor össze keveredik a lelkét mardosó haraggal.
Igazságosztó harcai közben egy olyan földöntúli világba csöppen, ahol nem az ember a legkegyetlenebb faj, és kiderül, az ereje mit sem ér, ha önmagán kívül másokra is vigyáznia kell.

Mire vársz még?
Vesd bele magad az Omega trilógia első kötetének fantasztikus világába, és tapasztald meg minden porcikádban, a végső erőt!

"Csupán egyetlen dolgot kérek önöktől. (...) Fejezzenek be végre mindenféle ellenségeskedést egymással. A Föld nem az Egyesült Államokat, Oroszországot, vagy Kínát, esetleg Európát jelenti. A Föld az maga a Föld. Közös érdekekkel és céllal. Amit nem fehér, fekete vagy sárga emberek laknak, hanem egyszerűen csak emberek. Akik mind egyformák és egyenlők. Ha ezt megértik, és végérvényesen kibékülnek, illetve összefognak egymással, akkor talán lesz esélye az emberi fajnak, hogy túlélje. Hogy túléljen bármit ebben a galaxisban."

Értékelésem:
Az író aztán nem packázik ebben a történetben, ahogy a főszereplő, Omega sem. Meglepetések, váratlan helyzetek, furcsa lények köszönnek vissza a lapokról és teleportálnak el egy olyan világba, amit még sokáig emlegetni fogunk.

Dante az érettségi után hazafelé autózva érdekes jelenségre lesz figyelmes: valami olyannal találkozik útja során, ami aztán gyökeresen megváltoztatja az életét. Új erő birtokába jut, ám azokat az embereket, akik legfontosabbak számára, mégsem tudja megmenteni. Az életében bekövetkező sorsfordító törés után elhatározza, hogy képességét megpróbálja jó dologra használni, és megleckéztetni azokat a zsarnokokat, akik nyomorúsággal sújtják segítségre szoruló embertársaikat. Dante 5 évig járja a világot, s sorban látogatja meg azokat a gonosztevőket, akikkel eddig senki sem kelhetett versenyre. Omegaként világszerte ismert, egyesek szerint romlott lélek, akinek börtönben a helye, mások szerint pedig védelmező, aki elkötelezett az elesettek megmentése mellett. Immár nem az a megszeppent kisfiú, aki az érettségi után volt, hanem félelmet nem ismerő felnőtt férfi, karddal a kezében.
Instagram: @koffertzitzah

Aztán ismét történik valami nagyon váratlan, s Omegának szembe kell néznie egy olyan fajjal, ami talán még őt is képes lehet elpusztítani. Az álarc mögött néha ismét feltűnik a gyengéd érzelmekkel bíró Dante is, s felváltva lehetünk tanúi bátor megnyilvánulásainak és óvó szeretetének. Vajon most lesz elég lélekjelenléte, hogy megmentse, ami a szívének fontos, vagy az ő ideje érkezett el, hogy megleckéztessék?

Dante / Omega nagyon rokonszenves szereplő, van benne valami megnyerő, bár nehezen tudnám megragadni azt a tulajdonságát, ami miatt közel éreztem magamhoz a történet folyamán. Talán az, hogy láthatjuk, honnan indult, kivé vált, és hogy közben sem temette el az emberi oldalát, megmaradt - vagy inkább rátalált - önmagára. Egyszer sem csalódtam benne, pedig bőven lett volna rá lehetőségem, ha ő is úgy akarja, de a végére már egyenesen büszkeséget éreztem, ahogy kísértem az útján.

A kalandok, amiket átél, szintén izgalmasak, a következő fordulat mindig homályban marad, az író egyedi fantáziájának hála pedig elképzelésünk sem lehet arról, mi lesz a következő furcsa lény, ami átszalad vagy átrágja magát a lapokon. A részletes leírásoknak köszönhetően minden nagyon szépen bontakozik ki a szemünk előtt - kiváltképp a rolguonok, személyes "kedvenceim".

Az emberség témája is központi szerepet kap a könyvben, s talán Dante személyisége is ezért tűnik ennyire kettősnek. Mi az, amit az emberiség megtenne azért, hogy felsőbb erőhöz jusson, s kezében legyen a világ irányításának illúziója, mennyi az elfogadható járulékos veszteség? Ott van Dante, akinek már birtokában van egy hihetetlen erő, s mégis arra használja, hogy segítsen vele, s vannak mások, akik áhítoznak érte, de vajon mi lenne a végső céljuk? Hogy építsenek vagy hogy romboljanak?

Amit még megemlítenék, az a szöveg betűtípusa, ami eltér az eddig megszokott, hagyományos formától. Nem tudom, hogy szándékos-e ez a húzás, de számomra megteremtette a klasszikus sci-fi hangulatot, határozottan pluszként járult hozzá a történethez.

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, arra, hogy hogyan alakul Dante és az emberiség sorsa, van-e számukra remény, s hogy milyen váratlan kalandokat, milyen mondanivalót tartogat még a sorozat.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. 


További bejegyzések, értékelések:


Megjegyzések