Patricia Gibney: A végső árulás

Sorozat: Lottie Parker (6.)
Műfaj: krimi, thriller, regény
Eredeti cím: Final Betrayal
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Libri
Oldalszám: 484
Értékelése Molyon: 85%

Két ​problémás lány – egy végzetes hazugság.
Vasárnap hajnalban Amy White és Penny Brogan hazaindulnak egy éjjeli szórakozóhelyről, de sosem érnek haza. Conor Dowling nemrég szabadult a börtönből, és nem kevés oka lenne bosszút állni Amyn, hiszen éppen a lány juttatta oda…
A lányok véráztatta holttestét néhány nappal később egy lepusztult, elhagyatott házban találják meg. Hiába van bombabiztos alibije, lehet, hogy Conor a gyilkos? Vagy valami többről van szó, aminek hátborzongató eleme a lányok teste közelében talált ezüstérme?
Lottie Parker nyomozó most is beleveti magát a munkába, ám míg az áldozatok utolsó lépéseinek nyomában jár, újabb két meggyilkolt lányt találnak.
Nem elég, hogy Lottie-nak meggyűlik a baja az üggyel, lányai, Chloe és Katie is nyom nélkül eltűnne. Lottie retteg, hogy a gyilkos rabolta el a gyerekeit, így megkezdődik a gyanúsított utáni hajsza, amelynek tétje sosem volt nagyobb.

Daniel Cole, Robert Bryndza és Karin Slaughter rajongói élvezettel olvashatják Patricia Gibney soron következő thrillerét. A végső árulás kiemelkedő és fordulatokban bővelkedő eleme a Lottie Parker-sorozatnak.

"A test jóval nehezebb volt, mint várta. Hogy lehet valaki, aki ilyen fiatal és sovány, ennyire nehéz?"

Értékelésem:
Conor Dowling frissen szabadul a börtönből, amikor az elfogásáért felelős lányok eltűnnek egy szórakozóhelyről, majd holtan bukkannak rájuk egy elhagyatott házban. Az esetet követően újabb fiatalok eltűnését jelentik, s Lottie aggódni kezd Katie és Chloé épségéért, akik ugyanazon a helyen töltötték az estéjüket, mint az eddigi áldozatok. Ha ez nem lenne elég, még a nyomozónő féltestvére, Leo Belfield is megjelenik a színen, s azt állítja, Bernie Kelly megszökött az elmegyógyintézetből, és sejtése sincs, merre lehet.

Patricia Gibney krimije betekintést nyújt egy anyagi érdekek által vezérelt világba, ahol semmi sem arany, ami nem fénylik. Olyan családok bűneiről rántja le a leplet, akiknek első pillantásra minden megadatik, ám a patinás külső mögött rejlő lelkük romlottságot hordoz magában. Elénk tárja a csúf igazságot: az, aki szerény anyagi körülmények között él, alacsony társadalmi megbecsültségű munkát lát el, és nincs elég erőforrása megvédeni magát, hasztalanul is próbálkozik a meneküléssel, mert néhány hazugsággal örök életre bűnözőnek bélyegezhető. Nem túl tolakodóan, de az írónő szembesít minket társadalmunk sötét oldalának újabb szeletével, így a gyilkossági ügy mellett ismét komoly leckével látja el olvasóközönségét.

Instagram: @koffertzitzah
Valami nem tiszta Conor Dowling régi ügyével kapcsolatban, s az újabb gyilkosságok arra késztetik az igazságszolgáltatást, hogy megkérdőjelezze saját korábbi döntéseit. Lottie és megcsappant nyomozócsapata ismét munkához lát; elszántan igyekeznek kideríteni, ki a lányok gyilkosa, főleg, hogy talán Lottie családjának élete is kockán forog. Az apránként napvilágra kerülő részletek gyors olvasásra ösztökélnek, az elcsepegtetett információk pedig - Gibney-hez híven - éppen annyit fednek fel a ködbe burkolózó titkokról, amennyi folyamatos izzásban tartja az olvasó kíváncsiságának tüzét.

Az eddigiekhez képest úgy érzem, ez a legkevésbé bonyolult ügy Parker nyomozónő aktái közül, s ennél fogva nem is jelent nagy fejtörést a gyilkos kiléte. A csekély számú mellékszereplő közül általában az a gyanús, akire a főszereplők még elvétve sem gondolnak, így a lelepleződés sem kelt különösebben megdöbbentő hatást egy gyakorlott krimiolvasó számára. Ennek ellenére jól van ez így, az előző kötetetek izgalma és fájdalma után jól esik a léleknek egy könnyedebb Lottie Parker történet, mely nem tartogat annyi meglepetést, mint elődei, ám nem kevésbé szórakoztató.

Értékelés: 5/4

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések