Maya Motayne: Nocturna

Sorozat: Varázshamisítás (1.)
Műfaj: kaland, ifjúsági, fantasy, regény
Eredeti cím: Nocturna
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: Libri
Oldalszám: 436
Értékelése Molyon: 80%

ITT rendelheted meg a könyvet.

Finn ​Voy számára a mágia két dolgot jelent.
Egyszer: kést, amelyet a torkára szoríthat bárkinek, aki csak az útját keresztezi. Másodszor: álcát, amelyet oly könnyedén ölthet magára, mint mások a köpönyegüket.
Finn, a tehetséges alakváltó évek óta nem látta a saját arcát, és neki ez így tökéletesen megfelel. Ám amikor elkapja egy befolyásos bandavezér, akinek adósa lett, kénytelen lehetetlen küldetésre vállalkozni – el kell lopnia egy legendás kincset Castallan királyi palotájából, különben örökre elveszíti alakváltó képességét.
Bátyja meggyilkolása után Alfehr herceg Castallan trónjának soron következő várományosa. Ám Alfie úgy érzi, sosem lesz képes a bátyja örökébe lépni. A gyászoló herceg megszállottan keresi a módját, hogy visszahozhassa fivérét, még akkor is, ha ehhez a tiltott mágiát kell használni.
A sors keserű fintora, hogy Alfie legjobb barátja, Luka kis híján gyilkosság áldozata lesz épp akkor, amikor Finn lopni érkezik. Alfie kétségbeesetten próbálja megmenteni Lukát, és véletlenül szabadon enged egy rettenetes, ősi mágiát – amelyet ha nem zaboláznak meg, az egész világot el fogja pusztítani. Alfie és Finn a kiszabadult mágia legyőzésére szövetkezik, ehhez azonban fel kell venniük a harcot a múltjukban megbúvó sötétséggel.

Részben a szerző dominikai örökségén alapuló, fiktív latin-amerikai királyságban játszódó történetben egy arcváltó tolvaj és egy kockázatvállaló herceg kénytelen szövetkezni, hogy legyőzzék a véletlenül szabadon engedett gonosz erőt.

"A tolvaj és a herceg így folytatta az utat: összefont ujjaikban ott élt az ígéret, hogy ahova az egyik megy, oda a másik is biztosan követi."

Értékelésem:
Olvastad a Grisaverzum lenyűgöző könyveit? És szeretted is? Akkor most állj meg egy pillanatra, mert ha hasonló fantasyre vágysz, érdemes hallanod a Nocturnáról is.

Van egy világ, ahol mindennapos, hogy az emberek mágiával vannak megáldva, egyeseknek a különféle átlagos képességek mellett pedig még extra varázshatalmuk is van, ami csak az ő személyiségükre jellemző, egyedi varázslat. Ott van például Alfie, Castallan hercege, aki képes irányítani a vizet, ám propriójával könnyedén felveszi mások mágiájának színét, alkalmazkodik hozzájuk, s akár utazik is a világot behálózó varázslatos dimenzióban. Finn pedig kőfaragó, aminek hála képes bilincsbe zárni bárkit, s akár a tetőkön osonni éjnek évadján, úgy formálva talpa alatt a téglákat, ahogy az agyagot. S az izgalom még csak most jön: a lány képes megváltoztatni az arcát, nemcsak átmenetileg, hanem hosszú időre is, így számos körözési plakáton köszön vissza egy-egy kölcsönvett ábrázata, melyek segítségével nem egy értékes dolgot illegálisan tett saját tulajdonává. (Azaz ellopta, igen.)

Alfie egy merénylet során elveszítette bátyját, s míg körülötte mindenki halottnak gondolja Dezt, ő szentül hiszi, hogy testvérét még vissza lehet hozni az őt elnyelő tátongó űrből. Egy este találkozik Finnel, aki természetesen ellopja előle az értékes englassi könyveket, amik talán segítségül szolgálhatnak testvére megmentésében. A sors azonban mégegyszer összehozza őket, de ez alkalommal már sokkal több forog kockán, mint Dez megmentése: a világot kell megóvniuk a valaha létező legsötétebb mágiától.

Alfie és Finn megnyerő személyiségek, s mindketten hatalmas fejlődésen mennek keresztül a történet folyamán. Finn megtanul bízni a fiúban, holott eddig az egyetlen személy, akinek felfedte lelke egy darabját, kegyetlen módon visszaélt vele, s örökre megsebezte a lány szívét. Alfie-nak Dez eltűnése után el kell fogadnia a rá váró királyi címet, s bár a történet elején a megfelelő király fogalmának közelében sincs, az életveszélyes események forgataga a lehető legjobb irányba tereli, hogy Castallan méltó uralkodójává váljon. A két főszereplő egymásra való pozitív hatása vitathatatlan, kapcsolatuk éppen csak egy csipetnyi romantikával ivódik át, karöltve az ismeretségükből fakadó megannyi lehetőséggel, ám a mérleg egyáltalán nem billen el a túlzások felé, inkább rávilágít a a fiatalok lelke közötti összhangra. Összeillő párost alkotnak, még akkor is, ha ők maguk ezt igen sokáig tagadják, s csak a körülmények kényszerítő erejére fogják együttműködésüket.

A történet majdnem végig izgalmas, az elejére sajnos jellemző a vontatottság, mire mindkét főszereplőt és a mellékszereplőket is megismerjük. Az indítás lassú, de az utolsó fejezetek egészen epikusra sikeredtek, amiért megéri türelmesnek lenni a cselekménnyel. Az egyedi világ, a varázsigék, a meglepő fordulatok, kockázatos helyzetek lenyűgözik az olvasót, a világosság és a sötétség, a jó és rossz harca pedig bár folyamatosan visszatérő elemek a fantasy műfajában, itt egy újabb érdekes perspektívába helyeződnek.

A Nocturna egy újabb izgalmas és érdekfeszítő világot vázol fel, tele kedvelhető szereplőkkel és különleges mágiával. Egyetlen gyengéje a nehézkes indulás, valamint a viszonylag kevés információ a könyvben megelevenedő világot kísérő mágiáról, melyről talán a folytatásban több mindent megtudhatunk. Az Oculta megjelenésében annak ellenére is reménykedem, hogy az első rész önálló történetként is megállja a helyét.

Értékelés: 5/4

 Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 


További bejegyzések, értékelések:


Megjegyzések