K.A.Varsson: Kirakós

Műfaj: interaktív krimi
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Marysol
Oldalszám: 280
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt még nincs %-os értékelése.

ITT rendelheted meg a könyvet.

Köszönöm a kiadónak a recenziós példányt!

A Kirakós nem szokványos krimi. A méltán népszerű skandináv bűnügyi regények műfaját ötvözi az otthon játszható szabadulószoba-könyvek feltörekvő trendjével.
Tökéletesen élvezhető a „hagyományos” módon, az olvasó sorról sorra halad, közben találgat és gondolkozik a történetet illetően, amely végül teljes egészében kibontakozik előtte.
Lehetőség nyílik azonban időről időre a nyomozók bőrébe bújni, mivel a könyvben tíz, egyértelműen jelzett – eltérő betűtípussal szedett – feladvány található, amelyek megoldásához semmi más nem szükséges, mint az olvasó leleményessége. Ezeknél a pontoknál kicsit megáll az idő, és mindenki kedvére kutakodhat a könyvön kívüli világban, később pedig ellenőrizheti, helyes megoldásra jutott-e.

"Végeredményében minden életnek ugyanaz a vége. Meg lehet próbálni számszerűsíteni, melyik mennyit ér, a gyászolók számában a temetésen, a hagyatékban szereplő összegben vagy a sajtó érdeklődésében. De a halál akkor is csak halál, akárkié is."

"…a legnagyobb valószínűséggel az embert saját otthonában éri az erőszakos halál. Mindenki otthon a legkiszolgáltatottabb, ahol gyanútlanul ajtót nyit, ha csengetnek. A zárt ajtó mögött még csak tanúk se lesznek. Jól példázza ezt a családon belüli erőszak számtalan esete. A szomszédok, akik azonnal megjelennek, ha túl hangos a tévé, inkább becsukják a fülüket, ha bántalmazás hangjait hallják a falakon keresztül."

Értékelésem:
K.A.Varsson Kirakós című könyve a skandináv krimik sajátos hangulatának felidézése mellett egy igazán különleges elemmel keveredik: szabadulószobába illő feladványokkal egészül ki, így az olvasó maga is részese lehet a történetnek, úgy, ahogy eddig még sohasem. Izgalmas hangzik, igaz? Az is!

A lapokon megjelenő sorozatgyilkos már jó ideje forral magában bosszút, s most sorban neki is lát áldozatai levadászásának. Azonban nem csak egy helyszínre, hanem több országba nyúlik vissza a múltja, így találkozhatunk vele Dániában, Finnországban, de még Magyarországon is. Elsőre furcsa, hogy a több szálon elinduló nézőpontok mindegyike hasonló gyilkossági ügyben nyomoz, de a munkahelyükre beérkezve mégsem említik meg egymást, vagy nem futnak össze a másikkal. Ezután jövünk csak rá, mi is történik: a gyilkos vagy nem egyedül tevékenykedik, vagy pár óra alatt repülőre pattan, és fogjuk ejti a következő kiszemeltet egy másik országban. Eközben az ő fejébe is beláthatunk, fény derül indokaira és módszereire. Bár kiderül, miért teszi azt, amit, mégsem könyörög feloldozásért, annak ellenére sem, hogy bizonyos szemszögből tekintve ő is áldozat.
Instagram: @koffertzitzah

A hangulat a szereplők személyiségének, a nyomozás folyamatának, a váltakozó helyszíneknek hála valóban a skandináv krimiket idézi, főleg, ahogy lassan kibontakozik előttünk a ködből, mi is történik. Nagyon szépen, módszeresen felépített könyvről van szó, érződik rajta, hogy az író ért ahhoz, amiről ír, és nem csak a fejébe vette, hogy a semmiből alkot egy ilyen műfajú történetet. A 10, szövegben elhelyezett feladvány ötlete pedig zseniális, erősen kapcsolódnak a cselekményhez, egybefonódnak vele, így a nyomozók mellett az olvasó is serényen dolgozhat a megoldásukon, és ha ő nem jön rá, hogy kellett volna gondolkodnia, a szereplők biztosan a megmentésére sietnek. Egyébként ezeknél a függelék is segítségül szolgál, ha mi magunk nem szeretnénk aktivizálni az agysejtjeinket, ugyanis a könyv hátuljában megtalálható az összes feladvány megfejtéssel együtt. Nem pontosan logikai fejtörőkről van szó, egyes esetekben például más krimik által juthatunk el a megoldásig, de ennél többet nem szeretnék lelőni belőle.

Amit még nagyon fontosnak tartok kiemelni, az a gyönyörű, igényesen megalkotott nyelvezet, aminek hála nem akad meg az ember a helytelen központozás, nem odaillő szó, vagy nem létező kifejezés miatt. Jól esett a lelkemnek ilyen kiváló minőségű, magyar író tollából származó könyvet olvasni, az első oldalak után nem is akartam elhinni, hogy ez végig ki fog tartani, pedig így történt.

Az egyetlen dolog, amit kicsit hiányoltam, a történet nagyjából felénél lévő akció, mert a remek indulás után azon a környéken ellaposodnak az események, mindig újra és újra ugyanaz játszódik le, hiába szolgáltatnak közben a feladványok gondolkodnivalót. Egy-két plusz pulzusmegugrást eredményező jelenet jól jött volna, de így is abszolút élvezetes a könyv, ráadásul olyan különleges élményt nyújt, amivel még biztosan kevesen találkoztak, de egyre többen szeretnének.

A Kirakóst természetesen a krimi kedvelőinek ajánlom, illetve a szabadulószobák vendégeinek. Ha valami hasonló izgalomra vágytok, aminek bárhol részesei lehettek, csak vegyétek kezetekbe ezt a könyvet, és máris aktívan közreműködhettek egy sorozatgyilkos leleplezésében. A fejtörőknek hála garantált, hogy a Kirakós olyan módon ránt be a lapok közé, ahogy egyik másik könyv sem képes rá.

Értékelés: 5/4,5

 Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 


További bejegyzések, értékelések:


Megjegyzések