Alessandra Torre: A Szellemíró

Műfaj: lélektani, thriller, regény
Eredeti cím: The Ghostwriter
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 352
Értékelése Molyon: 88%

ITT rendelheted meg a könyvet.

A végén minden kiderül!

Négy évvel ezelőtt hazudtam. Odaálltam a rendőrség, a barátaim és a családom elé, és kitaláltam egy mesét. Életem addigi legjobb történetét. És mindannyian elhitték. Nem lepődtem meg, hiszen a történetek kitalálása tett híressé. Tizenöt bestseller. Több millió rajongó, hírnév és vagyon. Már csak egy történetet kell elmesélnem. Életem legfontosabb történetét, egy megdöbbentő fordulatot, melytől az olvasóim padlót fognak, és levegőért kapkodnak majd. Azt mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nos, ez a történet meg fog ölni.

Díjnyertes alkotó szívbe markoló,
rejtélyes története, váratlan fordulatokkal.
Merülj el a titkaiban!

"– Tényleg írással akarja tölteni az utolsó hónapjait?
– Igen. – Mintha egy drogost kérdezne, hogy akar-e még egy lövést. Mintha egy kövér gyereket kérdezne, hogy kér-e még egy szelet tortát. Mindennél jobban vágyom rá, hogy utolsó napjaimban is világokat alkossak. Ugyanakkor ettől a könyvtől rettegek, és ha lehetne, minél messzebbre menekülnék előle.
De meg kell írnom. Nem halhatok meg úgy, hogy nem írtam meg. Nem temethetik az igazságot a csontjaim mellé. Napvilágot kell látnia. Valakinek tudnia kell az igazságot."

Értékelésem:
A Szellemíró az a fajta könyv, ami figyelmeztetés nélkül töri össze a szívedet. Vannak persze jelek, ha nagyon figyelsz, előre sejtheted, hogy nem annyira happy end a történet lezárása, de még így is biztosan péklapátnyi fejbevágással fog felérni az utolsó pár fejezet.

Helena már számos nagysikerű könyvet írt, nem egy közülük bestseller. A hobbija a munkája, olykor órákra beletemetkezik az írásba, mindennapi életéből az általa megalkotott világokba menekül. Egy nap azonban borzalmas hírt kap, ami lökést ad számára, hogy megírja élete legfontosabb könyvét: saját történetét. Azt viszont még ő is kénytelen beismerni, hogy 2 évnyi munka nem fér bele 3 hónapos határidejébe, és ez alkalommal nem kérhet haladékot. Felkér egy szellemírót, hogy segítségéül legyen, méghozzá pont azt az embert, akit a leginkább gyűlöl a világon: legnagyobb riválisát a könyvkiadás világában. A két ember találkozása nem várt fordulatot tartogat, minek következtében Helenának muszáj újragondolnia a versenytársáról alkotott teljes képet. Amint a közös munka kezdetét veszi, Helena összeszedi minden lelkierejét, hogy szembenézzen a múlttal, és megtalálja magában azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy elmesélhesse, mi történt vele.
Instagram: @koffertzitzah

Helena tartózkodó, merev, szabályok szerint élő nő, akit kevesen ismernek, mert ő is kevés emberben bízik meg. Amikor fiatalon beleszeret Simonba, naivan azt gondolja, minden rendben lesz, s szemet huny az apró, ám egy egyre bosszantóbb dolgok felett, elnyomja magában a figyelmeztető hangot, mely azt súgja, egy normális házasságnak nem így kellene működnie. Amint kislányuk megszületik, nő benne az érzés, hogy kitúrják saját családjából, aláássák szülői tekintélyét, és nemhogy férje, de még édesanyja sem tiszteli egy cseppet sem. Hol van azonban Simon és Bethany a jelenben, amikor Helena élete papírra vetésén dolgozik? Mi történt azon a végzetes napon, amikor mindkettejüket örökre elveszítette?

A két idősíkon futó történet egy olyan életet mesél el, amiben a rengeteg boldog pillanat mellett hatalmas mennyiségű fájdalom és szomorúság lakozik. Egy olyan házasságról számol be, ami tele van titkokkal, megbántódottsággal, tiszteletlenséggel, s amelyet még a szerelem sem képes megmenti, főleg, ha már rég átfordult gyűlöletbe. De ahogy Helena élete a múltban ártó emberi kapcsolatokkal volt tele, úgy a jelenben két emberhez egyre közelebb kerül, akiket nem kis küzdelem árán, de barátaivá fogadhat. Könyve írásának folyamata alatt saját lelkébe is egyre mélyebbre merül, s hatalmas kínok közepette, de végül képes papírra vetni azt a borzalmat, amin keresztülment.

Nagyon másra számítottam A Szellemírótól, az első pár fejezet után úgy gondoltam, romantikába forduló történetet fogok kapni, amiben a hősnő végre megkapja az őt megillető boldogságot. Ehelyett egyáltalán nem ez történik, teljesen más mélységekig repít el a könyv, s először apró karcolásokat, majd hatalmas vágást ejt az olvasó szívén. De ahogy mondani szokás, minden rosszban van valami jó, így ebben a történetben is. Igaz, hogy összetöri az embert, de mégis ott van benne a Helena által mutatott példa, ahogy büszkén, kitartóan verekszi át magát emlékei fájdalmán, s a kis visszavágás, ami őt nem, de másokat talán kárpótol egy kicsit.

Igaz, hogy a könyv lassan indul be, de nagyon is így van a helyén a történet, megéri kivárni a csavart, mert a felvezetés nélkül nem ütne ekkorát. A főszereplő olyan nő, akit nehézkes személyisége ellenére is szívesen megismernék, a felsorakoztatott emberi kapcsolatok kialakulásából és természetéből pedig rengeteget lehet tanulni. Megszakadt a szívem az utolsó pár fejezetnél, a sors kegyetlenségén és igazságosságán, azon, hogy néhányunknak milyen hosszan kell szenvedni a várva várt feloldozásért.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik kíváncsiak egy lenyűgöző, ütős történetre, kicsit mazochisták, és elérhető kartávolságon belül van egy százas csomag zsepijük.

Értékelés: 5/5

 Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések