Madeleine Roux: Sanctum ​– A rejtélyes társulat

Sorozat: Asylum (2.)
Műfaj: horror, fantasy, ifjúsági, thriller, paranormális, misztikus, regény
Eredeti cím: Sanctum
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 352
Értékelése Molyon: 84%

Dan, ​Abby és Jordan olyan dolgokat élt át a New Hampshire Egyetem nyári táborában, ami egy életre szóló traumát jelentett mindhármuknak. Ez az élmény rányomja bélyegét Abby és Dan kibontakozó szerelmére is. Mindannyian próbálnak túljutni a gyötrelmes emlékeken, de a múlt még mindig kísérti őket.
Bármennyire is szeretnének továbblépni, rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt, és valaki eltökélten igyekszik fenntartani bennük a rettegést azzal, hogy titokzatos fotókat küld nekik egykori vándorcirkuszi jelenetekről. Úgy tűnik, az egyetlen esélyük, hogy megszabaduljanak a nyomasztó érzéseiktől, ha visszatérnek Camfordba, a New Hampshire Egyetemre, és feltárják a Brookline elmegyógyintézet múltját, valamint magyarázatot találnak Daniel Crowford igazgató őrült kísérleteire.
Megérkezésük után rádöbbennek, hogy a fotók létező helyszíneket ábrázolnak, sőt, az egyetemi kampusz területén hosszú évek óta most először állítanak fel egy hasonló vándorcirkuszt. Dan és barátai saját maguk fedezik fel a várost – elhagyatott házakban rejtett titkok után kutatva. De az intézet félelmetes múltja sokkal több szálhoz elvezet, mint azt gondolnák. És ez még csak a borzalmak kezdete…

"– Mindent megértesz majd, amikor eljön az ideje… Minden zárat nyit egy kulcs, igaz? Ahogy minden börtönt is. Az elme börtönéből viszont nem egyszerű kijutni, pedig ahhoz is van egy kulcs. Téged fogva tart az elméd, fiam, de van belőle kiút. Van, aki kulcsnak hívja, van, aki jelszónak, mások megoldásnak. De akárhogy is hívod, csak meg kell találnod."

Értékelésem:
Madeleine Roux megint egy izgalmas, kalandos, kísérteties történetet tár elénk a Sanctum sötétkék tintával írt sorai által, mely még a nyári meleg napokon is hideglelést eredményez az olvasónál. Dan, Abby és Jordan nem tudták lezárni a nyári előkészítő programon történt eseményeket, ahogyan a főszereplő egykori szobatársa, Felix sem. A fiú azt szeretné, ha Dan visszamenne a Brookline falai közé, és lerántaná a leplet a sötét titokról, mely megmérgezi az egyetem hallgatóinak életét is. Így hát az előző kötetben megismert baráti társaság felkerekedik, de nincs előttük más nyom, mint pár régi fotó egy cirkuszról, valamint néhány ismeretlen helyszínt jelölő koordináta, amik talán képesek válaszokkal szolgálni a srácok kérdéseire.

Dannek rá kell jönnie, hogy az egyetemi diákokkal sincs minden rendben, amint megérkezésük után egy fiú a nevét skandálva ki akarja vetni magát az ablakon. Újra hallucinációk kísértik, melyek révén olyan tudás birtokába kerül, ami ezidáig mindenki előtt rejtve volt. A könyv újabb érdekes helyszínekre vezet el minket, kiszélesedik a Brookline intézetet körülvevő térkép, s betekintést kaphatunk a környék lakóinak múltjába is. A sötétkék tintával írt fejezetek a könyv különlegességeként szolgálnak, ahogy a baljós hangulatú képek is, melyek ezúttal egy ijesztő cirkuszi társulat szereplőit vonultatják fel előttünk. Egyszóval megint lehet félni bőségesen, főleg, hogy az újonnan belépő mellékszereplők sem egészen ártatlan báránykák. A könyv olvasmányos stílusa viszont elérte, hogy kissé hiányoljam a részleteket, amit Daniel Crawford professzor naplójának sorai sem tudtak teljes mértékben enyhíteni. Izgalom van bőven, de nem vált volna a félelmetes benyomás kárára, ha az írónő többet elárul a könyvben megjelenő titkos társaságról, hiszen így amennyi kérdést megválaszol, annyi újat hagy nyitva az olvasó előtt.

Bár csak pár hónap telt el, Danen, Abbyn és Jordanen érződik az átélt események súlya. Mindannyian megkomolyodtak, nem jellemző rájuk az a csetlés-botlás, mint az első kötetben. Óvatosabbak, bár még mindig nem sikerült elhagyniuk a mások iránti naivitásukat, de kíváncsi vagyok, mivé érnek, ha majd a harmadik részben útjukra kell bocsátanunk őket. A Dan múltját övező köd pedig még ennél jobban érdekel, úgyhogy külön öröm, hogy a harmadik rész már erre koncentrál.

Értékelés: 5/4,5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)


Megjegyzések