Madeleine Roux: Asylum - A bolyongó lélek

Sorozat: Asylum (1.)
Műfaj: thriller, horror, ifjúsági, misztikus, regény
Eredeti cím: Asylum
Megjelenés éve: 2015
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 350
Értékelése Molyon: 79%

A ​tizenhat éves Dan Crawfordnak a New Hampshire Egyetem nyári kurzusa esély az újrakezdésre. Csakhogy Dan érkezése után kiderül, hogy az egyetemi kollégium épületét felújítják, és a diákokat a nyomasztó Brookline kollégiumban szállásolják el, amely évekkel korábban egy elmegyógyintézetnek adott otthont. Ráadásul nem is akármilyen betegeket kezeltek ott, kivétel nélkül mind pszichopata bűnöző volt. Dan hamar összeismerkedik a különc Jordannel, és Abbyvel, aki rögtön felkelti a fiú érdeklődését. Együtt vágnak bele ebbe az izgalmas pár hétbe. Egy nap Dan és új barátai Brookline alagsorában felfedezik a bezárt épületszárny kanyargós, sötét folyosórendszerét, és nyugtalanító dolgokat tudnak meg arról, hogy mi zajlott egykor az intézet falain belül… Hamarosan az is kiderül, hogy a hátborzongató intézmény több szállal is kötődik Danhez és a barátaihoz. És miközben lassan feltárulnak Brookline baljós múltjának titkai, egyre rémisztőbb események borzolják a kedélyeket. A rejtélyes balesetek és a tragikus halálesetek nemcsak táplálják a fiatalok félelmét, hanem a kíváncsiságukat is ébren tartják…

"Egy beteg a szoba sarkában kuporgott anyaszült meztelenül, miközben néhány ápoló erős sugárban locsolta vízzel. Mellettük egy orvos állt, mellén keresztbefont karral, közömbös arckifejezéssel. Dan korábban olvasott már erről az elavult kezelési módszerről, mivel mindig is hajtotta valami morbid érdeklődés a téma iránt. Mivel nevelőszülők gyermekeként nőtt fel, mindig is érdekelték azok a társadalmi gépezetek, rendszerek, amik az emberek helyett hozzák meg a döntéseket, és nem értük."

Értékelésem:
Dan részt vesz egy egyetem előtti nyári felkészítő programban, ami a múltban elmegyógyintézetként funkcionáló Brookline nevezetű épületben kap helyet. A fiú az első napokban összeismerkedik Abbyvel és Jordannel, majd közösen felfedezik a lezárt alagsori részt, ami hátborzongató atmoszférájával és sötét titkaival rátelepszik a gyerekek lelkére. Szó szerint.

Az igazi móka azonban akkor veszi kezdetét, amikor valaki meghal, Dannek pedig minden oka megvan rá, hogy gyilkosságot sejtsen az eset mögött. Tudomást szerez az egykori elmegyógyintézet régi lakóiról, utánanéz az életüknek, álmaiban pedig ő is megtapasztalja, milyen lehetett a falak között zajló emberkísérletek alanyainak élete.

A kötet a történetet kísérő sötét és félelmetes képekkel is ellát minket, így kapunk egy plusz vizuális hatást is, ami rásegít arra, hogy olvasás közben eluralkodjon rajtunk a baljóslatú hangulat. Önmagában a szöveg is elég lenne ehhez, de így az élmény még egyedibbé válik a lepusztult intézeti helyiségek, véres orvosi eszközök, és a kicsit sem modern műtőasztalokról látott fekete-fehér fotók segítségével. Erről a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei c. sorozat jutott eszembe, ami ugyanezt az eszközt használva hasonlóan nyugtalanító hangulatot idéz. A történet mégsem teljesen hasonlít az említett könyvekre, mert fő célja a félelemkeltés, az, hogy olvasás közben néha felnézz, és magad is ellenőrizd, nincs-e kisatírozva a a falaidra kifüggesztett családi fotókon szereplő rokonok szeme. Pár oldalas fejezeteivel eléri, hogy "na még egy fejezet" felszólalással le se tudd tenni a könyvet, úgy költözik lapról lapra a csontjaidba a borzongás.

Vannak olyan könyvek, amiktől úgy érzem, mintha szabadulószobában lennék, s a szereplőkkel együtt közösen próbálnánk kijutni a bezárt helyiségből. Itt is pontosan ez az érzés uralkodott el rajtam, talán még jobban is, mint az eddig olvasott történeteknél bármikor, hiszen egy elmegyógyintézet múltját tárhattam fel Dannel és a többiekkel együtt, ahol folyamatosan jöttek az újabb feladványok: hogyan kötődnek a gyerekek a helyhez, életben lehet-e még a rettegett sorozatgyilkos, mit titkol Dan? Ráadásul a srácok közben régi aktákra is bukkannak a kezelt betegekről, így az azokból csepegtetett részletek is támogatják ezt az érzést.

Az egyetlen, ami hiteltelennek hat, az a gyerekek gyors összebarátkozása, akik már két nap után úgy beszélnek a másikról, mintha óvodás koruk óta kart karba öltve járnának mindenhová. Ha összevesznek, vagy megsértődnek valamin, mindannyiukra úgy hat az eset, mintha minimum egy évtizedes barátság szakadt volna meg, pedig alig ismerik egymást. A köztük lévő kapcsolatot ezért nem is tudom annyira megérteni. Ha 10-12 évesek lennének, még elhinném, de 16 évesek szerintem már nem így viszonyulnak egymáshoz.

Ha szeretnéd magad jólesően félelmetes, borzongató olvasmánnyal szórakoztatni, ez a könyv neked való. Nem fogsz az olvasás után napokig paranoiásan a hátad mögé pislantgatni, de biztos, hogy a Brookline intézet a te lelkedre is rátelepszik. És persze ajánlom a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei c. sorozat kedvelőinek is, ha hasonló felépítésű könyvet keresnének.

Értékelés: 5/4,5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon

További bejegyzések, értékelések:

. :)

Megjegyzések