Leigh Bardugo: Bűnös birodalom

Sorozat: Hat varjú (2.)
Műfaj: fantasy, kalandregény, ifjúsági, romantikus, misztikus
Eredeti cím: Crooked Kingdom
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 688
Értékelése Molyon: 96%

Kaz Brekker és csapata rendkívül merész küldetést hajtott végre, még maguk sem hitték, hogy épségben megúszhatják. Ám a busa jutalom felmarkolása helyett most ismét az életükért kell megküzdeniük. Árulást szenvedtek és meggyengültek, erőforrásaik kimerültek, így a csapat elveszítette minden szövetségesét, sőt reményét is. A világ minden szegletéből hatalmas erők csapnak le Ketterdamra, hogy megszerezzék a jurdaparem nevű veszedelmes szer titkát. Régi riválisok és új ellenségek bukkannak fel, hogy próbára tegyék Kaz csavaros eszét és a csapat törékeny hűségét. Háborúra kerül sor a város sötét, kanyargós utcáin – bosszúért és megváltásért vívott harc, amely eldönti a Grisa-világ sorsát.

"Elmennék érted. Ha nem tudnék járni, kúszva mennék odáig. Akármennyire összetörtünk is, megtalálnánk együtt a kiutat… Kivont késsel és tüzelő pisztollyal. Mert ahhoz értünk. Soha nem adjuk fel a harcot."

"– Kaz – törte meg hirtelen a csendet Inej. – Miért éppen varjú?– A varjak megjegyzik az emberek arcát. Emlékeznek, kik etetik őket, kik kedvesek hozzájuk. Emlékeznek azokra is, akik igazságtalanul bánnak velük. Nem felejtenek. Figyelmeztetik egymást, kinek viseljék gondját, és kitől óvakodjanak."

Értékelésem:
Ismét leszegett fejjel adózom Bardugo munkássága előtt, mivel ebben a kötetben is sikerült izgalmas, fordulatos, olykor szívfájdító történetet bemutatnia. Cselszövések, kockázatok, szalmaszálon függő melók és életek, bajtársiasság és sorszerű szerelmek egyvelege ez a könyv, mely után az olvasó csak egy szót szólhat: még!

A Hat varjú ezúttal Ketterdam városának falai között keveredik halálos kalandba, jobban mondva kalandsorozatba. Ezúttal nem vezeti a csapatot egy konkrét végső cél, mindig újabb és újabb problémák adódnak, melyek megoldása hozza el számukra kötelékeikből való szabadulást. A történet kezdetén Inej fogságban van, Wylan után vadászik az apja, Nyina küzd a parem okozta függőségével, Kuvej pedig szeretne kitérni az érte kardoskodó birodalmak pásztázó tekintetének kereszttüzéből, megtartva magának a tudást, ami az egész grisa világot pusztulásra ítélné. Az, hogy mi lesz a következő lépés, milyen akadályba ütközik ez a szeretett tolvajbanda, előre sosem látható, a katasztrófától való félelem az olvasó társául szegődik, s mind az összes oldalon vele is marad. Ha egy pillanatra is engedélyezel magadnak egy kis nyugalmat, hamis biztonságérzetet, egy korty levegőt, lecsap rád a veszedelem, és csak ostorozni tudod magad a naivságod miatt, mert persze, hogy pont akkor dől dugába minden, amikor azt hiszed, most már nem történhet semmi baj. Jó hír, hogy ennek az ellenkezője is igaz: amikor a fejedet fogod, és a szívedet markolászod a rémülettől, előlép Kaz Brekker, és nyugodt hangon bejelenti a következő nagyszabású tervét, mintha csak azt közölné, mit evett reggelire. Á, semmi extra, csak jól átver mindenkit, még téged is, ha nem figyelsz, de ha figyelsz, igazából akkor is.

Ketterdam mint helyszín, eleinte nem nyűgözött le kifejezetten, de aztán kiderült, hogy számos meglepetéssel tud szolgálni, így végül nem hiányzott a megszokott össze-vissza bolyongás, mint az eddigi kötetekben. Jobban megismerhetjük a város működését, a levegőt átitató sötét hangulatot, világosabb képet kaphatunk az uralkodó erőviszonyokról. A szereplők hozzák a szokott formájukat, senkiben nem lehet csalódni, ráadásul az első trilógiából ismert grisák egy része is ismét felbukkan.

A történet lezárása keserédes, de azért sok helyen szívmelengető. A csapat bátorságát és a jelentőségteljes pillanatokat megkönnyeztem a végén, főleg, hogy az írónő remekül oda tudja varázsolni az olvasót a helyszínre, hogy együtt dobogjon a szíve a szereplőkkel. Az utolsó sorok elolvasása után egyetlen gondolat töltötte be az elmémet, de az üvöltve; mégpedig az, hogy ez a könyv zseniális.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt. 

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések