Lucy Dawson: Temetetlen múlt

Műfaj: pszicho-thriller, regény
Eredeti cím: The Daughter
Megjelenés éve: 2018
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 352
Értékelése Molyon: 80%

Elvesztetted a gyermeked, és sosem fogsz tudni megbocsátani magadnak. És most valaki elhatározta, hogy meg kell érte fizetned…
Tizenhét évvel ezelőtt valami történt Jess kislányával, Bethszel. A szörnyűség emlékétől a mai napig kirázza a hideg. Jess mindent megtett, hogy megbékéljen annak a tragikus napnak az eseményeivel és a saját szerepével benne.
Csak egyetlen pillanat volt… de egész életében fizetni fog a bűnösségéért.
Hogy eltávolodhasson régen elkövetett hibáitól, Jess elköltözik, hogy új életet kezdhessen a családjával. De amikor ijesztő dolgok kezdenek az új otthonában történni, amelyek látszólag összefüggnek azzal, ami Bethszel történt, Jess rájön, hogy a múltja utolérte őt. Valaki úgy gondolja, Jess még nem fizetett meg eléggé, és elhatározza, hogy a nő szenvedni fog mindazokért a titkokért, amelyeket annyi éven át őrzött.
Lucy Dawson bestsellerszerző első, magyarul megjelenő thrillerében évtizedes, hátborzongató titkokra derül fény. Az írónő pszichológiai tanulmányait kamatoztatva vezeti be az olvasót az anyai fájdalom és bűntudat lélektanába.

"Nem értheted meg, milyen elveszíteni egy gyereket, hacsak nem veled történik. Minden fájdalom, amit valaha éreztél, hirtelen egybeforr, és annyira letaglóz, hogy képtelen vagy mozogni, gondolkodni, beszélni. Semmi sem ránthat ki a szenvedésből, egyetlen percre sem. Ez jelenti a teljes megsemmisülést. Még levegőt venni is fáj."

Értékelésem:
Sokkal többet adott számomra ez a könyv, mint amit vártam tőle. Azt gondoltam, egy közepes kategóriájú, "egynek elmegy" történet, ennek ellenére nagyon pozitívan csalódtam. Komolyan alig tudtam elszakítani magamat a lapoktól.

Jess-szel először 24 évesen találkozunk, ahogy férjével, valamint 5 éves kislányával együtt éli az átlagos emberek egyszerű, ámde boldog mindennapjait. Egyik nap azonban nem várt katasztrófa következik be: Beth egy balesetben életét veszti, a szülőknek pedig el kell fogadniuk azt, amibe lehetetlen beletörődni. A fülszöveg miatt feltételezhető, hogy a nő a halálesetre már csak visszaemlékezik későbbi élete folyamán, ám ez nem így van, mert mi is részeseivé válunk az édesanya fájdalmának. Nagyon is részletesen kapunk abból, mit érez Jess, hogyan küzd a gyászával, és hogyan kényszerül meghozni egy nehéz döntést, mely méginkább felforgatja az életét.

17 évvel később Jess újra férjhez ment, van egy 2 éves kisfia, családjával pedig új otthont keresnek maguknak. Megpróbálta kiradírozni a múltját, új életében csak nagyon kevesen tudnak arról, mi történt vele. Jess azt hiszi, megszabadult az exférjétől, a volt szeretőjétől és annak mániákus feleségétől, azonban ahogy ez lenni szokott, hamarosan rájön, hogy ez korántsem így van. Hiába akarod elengedni a múltadat, ha az ijesztően makacsul ragaszkodik hozzád.

Spoiler nélkül nehéz innentől felvázolni, hogy mi is okozza a bonyodalmat, de annyit mondhatok, hogy nem semmi ez a nő, és az sem semmi, ami vele történik. Rejtélyes dolgok veszik kezdetét a házban, amikre nincs magyarázat, és közben Jess arra gyanakszik, hogy valaki mindent tud róla, és ezt az ő számára is világossá akarja tenni. A kérdés csak az, hogy mi az illető célja: pusztán az ijesztegetés, vagy valami sokkal rosszabb?

A Temetetlen múlt az elejétől a végéig izgalmas thriller, nem várt fordulatokkal, egy kis drámával, valamint egy leheletnyi spiritualitással. Rendesen feladja az olvasó számára a leckét, szépen építkezik fel, érzékletes érzelmi leírásokkal szolgál a gyászt és a szülő-gyermek kapcsolatokat illetően, emellett pont annyi misztikumot hordoz magában, amennyi szükséges. Az embernek egyszerűen tudnia kell, hogy mi fog történni, mi lesz ennek a vége, úgyhogy még szerencse, hogy könnyen olvasható könyv, és csak addig húzza az ember idegeit, ameddig szükséges.

Értékelésem: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések