Sarah Rees Brennan: Path ​of Night (angol)

Műfaj: ifjúsági, fantasy, paranormális, regény
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Scholastic
Oldalszám: 314
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt még nincs %-os értékelés.

It's not easy being half-mortal, half-witch. At least, not for Sabrina Spellman. She just discovered that her dad is Satan… and that it's her destiny to rule Hell.

As usual, Sabrina's got other plans for her future. She's figured out a way to trap her father… but he's caged in the body of her boyfriend, Nick Scratch. Now the love of her life is stuck in Hell… with Satan stuck inside him.

Sabrina knows there's a way to get Nick back while also keeping dear old dad out of commission. She just has to figure out what it is. Unfortunately, her loyal cousin Ambrose is unavailable because he's off hunting Father Blackwood, the evil former head of the Church of Night.

Fortunately, Sabrina's still got her mortal friends, Roz, Harvey, and Theo. So when her aunt Zelda, now the church's high priestess, mentions an ancient quest that might help open the gates of Hell, Sabrina and her friends are all in. But Zelda failed to mention that the quest has some perils of its own…

Értékelésem:
Ha jól lőttem be, a könyv eseményei valahol a sorozat második és harmadik évada között játszódnak. Mindenesetre az első fejezet ott veszi fel a történet fonalát, ahol Nick éppen a pokolban raboskodik, testében a Sátán elméjével. Fejben fárasztóbbnál fárasztóbb csatákat vívnak, miközben a Dark Lord igyekszik megtalálni a fiú gyenge pontját, és megadásra kényszeríteni a lelkét, hogy átvehesse felette a teljes uralmat.

Sabrina természetesen nem tud nyugton maradni, és ismét eltökéli, hogy megmenti azt, aki per pillanat a legfontosabb számára a világon: Nicket. Azonban a boszorkánynak fogalma sincs róla, hogyan szabadíthatná ki a fiút a pokolból, így segítségül folyamodik a Tó Úrnőjéhez (én így neveztem el, mert a könyvben Lady of the Lake néven szerepel), aki különböző próbákat állít eléjük, amiket ha sikeresen teljesítenek, segítséget kapnak Sabrina szerelmének kiszabadításához.

Mivel Sabrina nem bírja megállni, hogy halandó barátait kihagyja a bajból, mindannyiuknak meg kell küzdeniük a sötétben bujkáló démonokkal. A legnehezebb akadály mégis a saját érzelmeikkel való szembesülés, majd azok elfogadása. A fő kérdés az, hogy mennyire eltökéltek Nick kiszabadítását illetően, illetve mit éreznek egymás iránt, mennyire szoros a barátságuk. A történet ezért végig a lelki síkot állítja középpontba, kiegészítve egy gyengécske cselekményszállal, ami se nem izgalmas, se nem túl fantáziadús. A próbákról való olvasás alatt olyan érzés fogott el, mintha mesekönyvet olvasnék, annyira egysíkú volt az események leírása. A könyv mentségére szóljon, hogy az érzelmi vonal viszont megfelelő kiemelést kap: Sabrina, Harvey, Theo, Roz, Nick, sőt még Ambrose és Prudence is csatázik lélekben egy keveset, aminek segítségével sokkal jobban megérthetjük, mi zajlik a sorozat alatt is a szereplők szívében. Elmélyül Nick és Sabrina kapcsolata, értelmet nyer Nick és familiárisa furcsa viszonya is, valamint beláthatunk Prudence magas, erős, ám kétségtelenül stílusos falai mögé is, melyek gyengéd érzelmeit hivatottak száműzni lelke legmélyére. Megerősítést nyer a Sabrina és barátai között lévő kötelék is, ami kitart még a legnehezebb időkben is, legyőzve az egészséges kis kétkedést, mely olykor átszövi az egyes szereplők közötti kapcsolatokat.

A könyv tehát főleg a lelki, érzelmi vonalat emeli ki - mely által közelebb hozza hozzánk a karaktereket, könnyedebben megérthetjük őket - és kevésbé fókuszál egy kidolgozott, izgalmas cselekmény kibontakoztatására. Az igazat megvallva, ennél többet nehezen lehetne kihozni egy filmsorozathoz kapcsolódó regényből, mely a köztes történéseket meséli el, de azért a cselekmény leírása kapcsán egy kis plusz a könyv előnyére vált volna.

Értékelés: 5/4

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

Megjegyzések