L.J.Shen: Vicious - Ádáz

Sorozat: Sinners of Saint (1.)
Műfaj: romantikus, new adult, dark romance, erotikus, regény
Eredeti cím: Vicious
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472
Értékelése Molyon: 90%

Emilia
Azt mondják, hogy a szerelem és a gyűlölet ugyanannak az érmének a két oldala. És ez igaz is. A férfi, akiről álmodozok, a rémálmaimban is kísért. Briliáns ügyvéd. Ügyes bűnöző. Gyönyörű hazudozó. Bántalmazó és megmentő, szörnyeteg és szerető egy személyben.
Tíz évvel ezelőtt elüldözött a kisvárosból, ahol éltünk. Most utánam jött New Yorkba, és addig nem hajlandó távozni, amíg vele nem tartok.

Vicious
Egy éhező művész. Gyönyörű és megfoghatatlan, mint a cseresznyevirág. Tíz évvel ezelőtt minden előzetes figyelmeztetés nélkül robbant be az életembe, és teljesen a feje tetejére állította. Megfizetett érte.
Emilia LeBlanc érinthetetlen, a legjobb barátom exbarátnője. Ismeri a legsötétebb titkomat, és egyben az olcsó segédmunkás lánya, akit azért alkalmaztunk, hogy rendben tartsa a birtokunkat. Ennek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy ne fussak utána, de nem az. Szóval gyűlöl. Kibaszottul nem nagy ügy. Jobban teszi, ha megszokja a közelségemet.

"Sokkal nehezebb volt elfogadni a tényt hogy szerelmes vagy valakibe mint beleszeretni az illetőbe. Idő kellett hozzá. És bátorság. De amikor végre rászántam az időt, és összeszedtem a bátorságomat, amikor végre leeresztettem a pajzsomat, valami elképesztően csodás dolgot fedeztem fel."

"Nagymama azt mondta, hogy a cseresznyevirág olyan, mint az élet. Édes és csodálatos, de ugyanakkor pokolian rövid ideig tart. Túlságosan rövid ahhoz, hogy ne azt csináld, amit szeretsz. Túlságosan rövid ahhoz, hogy ne töltsd együtt azokkal az emberekkel… akiket szeretsz."

Értékelésem:
Úristen, de imádtam olvasni ezt a könyvet! Miért csak 472 oldal? Na jó, igazából pont rendben van így a mennyiség, de Vicious-ből tényleg sosem elég. Nagyon remélem, hogy a további kötetekben is visszaköszön.

Az ember azt hinné, hogy lerágott csont a sérült fiú - megmentő lány kapcsolatról szóló történet, és ez valamennyire igaz is. Többször is szóvá tettem már, hogy elegem van az ilyen klisé könyvekből, amik mind ugyanarról szólnak, csak a szereplők nevei térnek el. Nem olvastam fülszöveget, mielőtt megvettem a könyvet, bár sejtettem, hogy valami hasonlóról lesz szó. Egyszerűen reménykedtem, hogy a magas tetszési arány és a Rázós könyv kategória biztosíték, és így is van. Mert ez a történet más. Vicious és Emilia kapcsolata nem egy unalomig ismert se veled - se nélküled kapcsolat, amiben előre kiszámíthatóak a fordulatok és a mélypontok. De nem ám.

Emilia középiskolás, amikor megismerkedik a fiúval, akit egyszerre imádnak és gyűlölnek az emberek. A srác úszik a pénzben, jól néz ki, a lányok borzasztó modora ellenére is odáig vannak érte. Emiliát valamiért különösen undorító módon kezeli, a végső érvágás pedig akkor következik be, amikor Emilia Dean-nel, Vicious egyik legjobb barátjával kezd járni. Innen aztán még a bonyolultnál is bonyolultabbá válik a kapcsolatuk, 10 évvel később pedig mindez tovább fokozódik, mikor útjaik újra keresztezik egymást. Míg sokan mások azt hiszik, hogy a férfi pszichopata, és egy cseppnyi érzelmet sem rejt a szíve, Emilia a kőkemény álarc mögé lát, és felfedezi a sebezhetőséget a kegyetlen és érzéketlen tettek mögött. Innen aztán jöhetne a jól ismert elgyengülés a férfi részéről, a jégtáblák kilométerekre elhangzó reccsenése, majd olvadása a férfi szív körül, hogy aztán a szörnyeteg herceggé változzon és elnyerje magának a lányt. De nem ez történik, mert nem lenne Vicious neve az, ami, ha ilyen könnyen meg lehetne lágyítani őt, ezért önmagához végig hű marad (szóval mind az összes oldalon keresztül felképelni valóan bunkó), de közben mégis van benne valami, mert mi is megláthatjuk azt az oldalát, amit Emilia is ismer. L.J.Shen képes bemutatni az olvasónak egy olyan férfit, akit egyszerre lehet szeretni és gyűlölni. Ilyennel eddig még nem találkoztam, egy író sem tudta ennyire átadni ezt a kettős érzést egy karakter kapcsán, s aztán végig meg is tartani.A mérleg az ilyen férfiaknál eldől valamerre, általában az imádom kategória felé, Vicious viszont azt a tábort erősíti, akire egyszerre akar vigyorogni és morogni az ember. Elképesztő.

Vicious mellé nem kétséges, hogy olyan nő kell, aki hasonlóan erős jellem, és képes kezelni az összetettebb érzelmeket is, tehát nem egy nebáncsvirág, aki elsírja magát egy csúnya pillantástól. Emilia pont ilyen, amellett, hogy kiáll magáért és magabiztos, gondoskodó is, és hatalmas a szíve. Rengeteget dolgozik, hogy segítsen beteg húgának, Rosie-nak, közben művészi karrierjének beindításáról álmodik. De hiába tűnik elsőre a megtestesült ártatlanságnak, nem hagyja, hogy kihasználják (és ha esetleg mégis, akkor azt is tutira felemelt fejjel teszi).

Emilia és Vicious kapcsolata érzelmi hullámvasút, mégis elkerüli a megszokott kliséket, amiket a hasonló kaliberű könyvektől megszokhattunk. Nincs egymás nyakába borulás, nincs instant szerelem, nincs az, hogy a szereplők önzetlenségükre hivatkozva elhagyják a másikat, és a sarokba húzódva nyalogatják a sebeiket, mert így a másik majd boldogabb életet tud élni. Vicious nem adja fel. Amit akar, azt megszerzi magának, főleg, ha eldöntötte, hogy a kezdetektől fogva amúgy is őt illeti. És a legjobb tulajdonsága, hogy ő aztán nem várja, hogy megmentsék, hiába sérült. Köszöni szépen, majd ő elrendezi a dolgokat, nem kér gyógypuszit a lelkére. Emilia sem az a lány, akitől megváltozik egy rosszfiú, hanem az, akinek a segítségével kiderül, hogy a rosszfiú is csak ember, aki a jót kincsként őrzi magában, és csak az láthatja meg, aki elég kitartó hozzá és nyitott rá.

L.J.Shen könyve messze lekörözi a new adult műfajban írt társait, úgyhogy mindenkinek ajánlom, aki szereti a hasonló történeteket. A dark romance vonalról érdemben nem tudok nyilatkozni, abban még nem olvastam annyit, de van egy olyan érzésem, hogy ez ezek után meg fog változni, mert kezdek rájönni, hogy eléggé bejön.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések