Cassandra Clare: Árnyak ura

Műfaj: ifjúsági, fantasy, romantikus, regény
Eredeti cím: Lord of Shadows
Megjelenés éve: 2017, 2018
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 700, 704
Értékelése Molyon: 91%

A napos Los Angeles igazán sötét hely is tud lenni.
Emma Carstairs végre megbosszulta a szülei halálát. Azt hitte, békében élhet, mégsem tud megnyugodni. Hiába vágyakozik Julian után, meg kell védenie őt a parabataiok közötti szerelem rettenetes következményeitől, ezért inkább a fiú bátyjával, Markkal jár. Mark azonban öt évet töltött a tündérek között – vajon lehet-e még belőle valaha igazi árnyvadász?

Tündérföldén sincsen nyugalom. Az ellentündérek királya belefáradt a hidegbékébe, és többé nem hajlandó úgy ugrálni, ahogy az árnyvadászok fütyülnek. A tündérkirálynővel kötött alku és a Klávé törvényei között egyensúlyozva Emmának, Juliannek és Marknak meg kell találnia a módját, hogy megvédjék mindazt, ami kedves a szívüknek, még mielőtt túl késő lenne.

Gazdagítsd az élményeidet!

"Ne kívánd azt, hogy ne félj semmitől.Az csak annyit jelentene, hogy egyáltalán semmit nem érzel."

"Mert amikor a világegyetem megszületett, amikor dicsőséges tűzben egy robbanással életre kelt, minden, ami később létezett és létezni fog megteremtetett. A lelkünk is ebből a dicső tűzből származik, ennek atomjaiból, csillagok töredékeiből. Hiszem, hogy a mi lelkünk, a tied és az enyém, ugyanannak a csillagnak a porából keletkezett, ezért vonzottuk egész életünkben úgy egymást, mint két mágnes."

Értékelésem:
A Végzet Ereklyéi sorozat után nehezen akartam elhinni, hogy van, aki Clary és Jace nyomába tud érni. A Gonosz fortélyok második részét elolvasta azonban biztosan állíthatom, hogy a Blackthorn gyerekek éppen annyira szerethetők, mint az Árnyvadász univerzum elsőként megismert szereplői - ha nem jobban.

Vannak azok a könyvek, ahol már csak az újabb és újabb bőrt akarják lehúzni egy történetről anyagi nyereség, továbbiakban fenntartani kívánt hírnév érdekében. Cassandra Clare esetében nagyon nem erről van szó. Az írónő az árnyvadászok világának mindig újabb és újabb szeletét tárja fel, méghozzá olyan részletes leírással, ami berántja az olvasót a lapok közé. Eseménydús, izgalommal telített történeteket ír, és ez Árnyak Urával sincs másképp. A számos szemszögnek köszönhetően teljes betekintést kapunk a szereplők élményeire és érzéseire, akik minden egyes szavukkal és tettükkel közelebb kerülnek az ember szívéhez.

Julian és Emma viszonya még mindig a középpontban van, de a Blackthorn család maradéka is kiemeltebb figyelmet élvez a kapcsolatok terén, mint az előző részben. Itt már nem kell azzal vesződni, hogy megismerjük a szereplőket, hogy helyrerakjuk a fejünkben, ki kicsoda, így szabad teret kapnak az érzelmi viharok. Clare könyve minden egyes lapján bizonyítékot szolgáltat felfoghatatlan határokat feszegető fantáziájáról és lenyűgöző mélységeket érintő érzelemvilágáról. Ezáltal beláthatunk Christina, Mark, Kieran, Ty, Livvy, Dru, Kit, és a további szereplők gondolatai közé is. A szemszögváltások és a hangsúlyos elemek precízen vannak adagolva, és bár a fő szál mellett rengeteg apró esemény történik, mindennek jelentősége van, végül minden összefut egy pontban.

Külön pozitívumként kiemelném a szereplők fejlődését, ugyanis az első könyv elejétől a második végéig többen is érezhetően komolyodtak, talpraesettebbek lettek. Gondolok itt Markra vagy Tyra, akik egyre több szituációban helyt állnak, és szemmel követhető, ahogy érettebbek lesznek, egyre ügyesebben veszik ki részüket a rájuk zúduló komoly események sorozatából. Szívfacsaró, hogy ennyire fiatalon kényszerűségből felnőttként kell viselkedniük, és folyamatosan megmenteni saját magukat.

Ami számomra egy kissé különös, hogy akárhányszor új szereplő jelenik meg a színen, vagy az egyikük abba a korba ér, mindig kialakul egy románc. Nincs olyan, hogy valaki ne táplálna gyengéd érzelmeket a másik iránt - mintha Clare memóriakártyákkal párosítaná össze karaktereit. Nincs vele gond, és végülis ez adja könyvei témájának alapját, de nagyon ritka az olyan személy az Árnyak Urában, aki ne állna valamilyen extra bonyolult kapcsolatban valaki mással - legyen az egy nagyon furcsa barátság, vagy kibontakozó szerelem. Szerencsére ezek a kis viszonyrendeződések egyáltalán nem vonják el a figyelmet a többi szálról, sőt, még mélyítik is azokat, de az a szó, hogy egyszerű, biztosan nem létezik ebben a világban.

Összegezve nem csalódtam az írónőben, szüntelenül lenyűgöz fantáziájának erejével, mindig tud valami újat mutatni. Ha lehet, ez a kötet még jobban el is nyerte a tetszésemet, mint az előző, mert már az első lapokon a hurrikán közepébe kerül az olvasó, és a felvezetés nem lassítja le az eseményeket. Nagyon kíváncsi vagyok, mit tartogat a Gonosz fortélyok befejező része.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések