Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Műfaj: ifjúsági, thriller
Eredeti cím: All These Beautiful Strangers
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 478
Értékelése Molyon: 88%

Vajon hova tűnhetett Grace Fairchild, a gazdag ingatlanmágnás, Allister Calloway felesége? Miért hagyja hátra egy jómódú, gyönyörű fiatalasszony csodás otthonát és két kicsi gyermekét? Egyáltalán: önként távozott, vagy valami szörnyűség történt a család tóparti házában?
A tizenhét éves Charlie egész eddigi életét ezekkel a megválaszolatlan kérdésekkel töltötte. Az anyja hiánya okozta fájdalom és tehetetlen gyűlölet elől menekülve minden erejével arra koncentrál, hogy iskolájában, az előkelő Knollwood gimnáziumban kivívja az őt megillető helyet a kiváltságosok között. Amikor a titkos társaság a sorai közé fogadná, Charlie gondolkodás nélkül elfogadja az ajánlatot. A kivételezettek közé azonban nem egyszerű bejutni. Charlie-nak részt kell vennie a Játékban, egy ördögi és kockázatos kincsvadászatban, amivel nem csupán önmagát és a barátait sodorhatja veszélybe, hanem életveszélyes titkokat bolygathat meg. Mert ha kiderül az igazság, Charlie egész világa darabjaira hullhat.

"Minden nagyszerű tragédia egy szerelemmel kezdődött."

Értékelésem:
Ismered a barátaidat, ugye? Évek, vagy vagy akár évtizedek óta ott vannak melletted, együtt estek át az élet kisebb-nagyobb dolgain, jóban-rosszban kitartatok egymás mellett. Tudod, kinek mi az életcélja, legtitkosabb vágya, tudod, hogy ki volt az első szerelmük, mi volt a legnagyobb kudarcuk.

Ugyanígy ismered a családodat is, sőt, valószínűleg még jobban. Egy élet óta egymás mindennapjainak részesei vagytok, és akárki akármit tett, nem hagyhatod ott őket, mert a vérségi kötelék mindig megmarad, mindörökre összefonja sorsotok fonalát. Családod tagjai mentőövek a legmélyebb óceánban, vagy éppen kéretlen horgonyok, melyek kötelét nem lehet elszakítani még a legélesebb késsel sem.

De tényleg így van? Ismered őket, azokat az embereket, akik már az első találkozásotok, vagy a te megszületésed előtt is léteztek? Tudod, hogy reagálnának kritikus helyzetekben, vagy mit lennének hajlandóak megtenni, ha számukra komoly dolog forogna kockán? Vagy már olyan közel tartod a fényképüket a szemedhez, hogy a közelségtől vakká váltál személyiségük igazi voltára? Van olyan, hogy annyira közel állsz valakihez, hogy már nem is látod lénye bizonyos részeit?

Charlie mindezen kérdéseket az utolsó utáni pillanatban teszi fel magának, amikor már az a legnagyobb rejtély, hogy ő ismeri-e saját magát. Ki akar lenni: egy színvonalas gimnázium elit illegális klubjának tagja, vagy szembemenjen azzal, ami ezzel jár: mások megalázásával, kihasználásával, elnyomásával? Ahogy kiválasztják az "A" jelöltjei közé, és különböző veszélyes - sokszor erkölcstelen - tettet kell végrehajtania, megismerkedik szülei élettörténetével is, és rájön, hogy évekkel ezelőtt eltűnt édesanyja és távolságtartó édesapja talán mégsem azok, akiknek ismerni vélte őket.

Nagyon izgalmas lenne a történet, mert az alapja kiváló, és az események is megdöbbentőek, de a főszereplő, Charlie valahogy az egészet elrontja. Pontosabban a személyisége kiforratlan, egyszerűen kiismerhetetlen, és az esetek többségében az olvasónak fogalma sincs róla, hogy mit gondol, mi lesz a következő lépése. Amin azt hinnénk, hogy oldalak rágódna, annak maximum két mondatot szentel, és aminek érzelmileg mélyen kellene érintenie, az semmilyen hatással nincs rá. Először azt gondoltam, hogy szociopata, aztán rájöttem, hogy ezzel akarta az írónő a meglepő fordulatokat igazán ütőssé tenni: hogy fogalmunk sincs róla, Charlie lépése ezek után mi lesz. Ehelyett kaptunk egy olyan tizenéves lányt, akinek borzasztóan vérszegény a karaktere, és ráadásul érthetetlenek a tettei is. Sajnos a többi szereplő is eléggé egydimenziós, mindenkinek van valamilyen jellemvonása, ami alapján Charlie már le is írja őket, és ez köszön vissza az egész történet folyamán. Egyedül a lány szülei tartogatnak meglepő vonásokat, de még ők sem eleget ahhoz, hogy megmentsék ezt a könyvet. Átjön a mondanivaló és a lényeg, de Charlie borzasztó narrátor az érzelmi sivársága miatt. Lehetett volna jól is ábrázolni ezt a jegességet, de nem sikerült. Miatta minden fakó színben látszik, minden tompított, és nem magyarázat erre az, hogy az apja is ilyen, mert ő legalább leírja, mit érez, míg Charlie 5 másodpercig sem vesz emberi számításba igazán senkit.

A főszereplő személyiségét leszámítva nincs probléma a könyvvel, remek az indítása és tartja a kellő izgalomszintet ahhoz, hogy kíváncsiak legyünk, mi fog történni ezután. A drámai történések botrányt vetítenek előre, a meleg helyzetek feszültséget okoznak. A vége is ütős, vagy minimum sokkoló, tehát szinte minden adott egy jó kis ifjúsági thrillerhez. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni, de vannak ennél sokkal mélyebb nyomot hagyó drámai művek is. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a Pretty Little Liarst, valamint a Riválisokat, és kifejezetten ilyen hangulatú olvasmányt keresnek.

Értékelés: 5/4

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések