Cassandra Clare: Éjfél kisasszony

Műfaj: ifjúsági, (urban) fantasy, kaland, romantikus, regény
Eredeti cím: Lady Midnight
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 682/688
Értékelése Molyon: 93%

„Igen, ​árnyvadász vagyok. Éles kard, még élesebb nyelv.”
Főszerepben az árnyvadászok!

Öt év telt el a Mennyei tűz városa eseményei óta, amikor az árnyvadászok a kihalás szélére sodródtak. Emma Carstairs már nem gyászoló kislány, hanem egy fiatal nő, aki elszántan keresi szülei gyilkosát, hogy megbosszulhassa szeretteit és az őt ért veszteségeket.
Oldalán a parabataiával, Julian Blackthornnal egy démoni cselszövést próbál felderíteni Los Angelesben, a Sunset sugárúttól egészen a Santa Monica partjait mosó, igéző tengerig követve a nyomokat. Emmának meg kell tanulnia bízni a szívében és az eszében. A szíve azonban veszélyes irányba húzza…
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Julian bátyja, Mark – akit a tündérek öt évvel ezelőtt elraboltak – egy alku részeként váratlanul hazatérhet. A tündérek mindenre hajlandók, hogy kiderítsék, ki gyilkolja a fajtájukat… és ehhez szükségük van az árnyvadászok segítségére. Ám a tündérek földjén másként telik az idő, így Mark alig öregedett, és nem ismeri meg a családját. Vajon valóban sikerülhet visszatérnie közéjük? Tényleg elengedik a tündérek?

Cassandra Clare új sorozatának szívfacsaró első része telis-tele van csillogással, bűbájjal és persze árnyvadászokkal…

"Ha szeretsz valakit, akkor a részeddé válik. Része mindannak, amit teszel. Benne van a levegőben, amit beszívsz, a vízben, amit megiszol, a vérben, ami az ereidben folyik. Az érintése örökké megmarad a bőrödön, a hangja örökké a füledbe cseng, a szavai örökké a fejedben járnak. Ismered minden álmát, mert a rosszak a te szívedet is megsebzik, a szépek pedig téged is boldoggá tesznek. És nem tartod őt tökéletesnek, hanem ismered minden hibáját, tudod róla a teljes igazságot, felfedezed a legrejtettebb titkait, de mindez nem ijeszt el tőle; sőt ettől csak még jobban szereted őt, mert nem vágysz a tökéletességre. Csakis őt akarod."

Értékelésem:
Kevés olyan író van, aki egy-egy sorozata kimerülése után képes továbbra is olyan izgalmas műveket alkotni, mint azok, amikkel betört a piacra, és elcsavarta az olvasók fejét. Nagyon sokáig nem mertem a kezembe venni Clare Gonosz fortélyok sorozatát, mert mindig tartottam a csalódástól, hiszen nem létezik, hogy újra és újra megüsse azt a fantasztikus színvonalat, amit produkálni képes, és bizony éppen ezért csalódtam is - de nagyon nagyon jó értelemben. 

Emma és a Blackthornok története nagyon sokban különbözik Clary és Tessa vonalától, de van, ami mindegyik kötetben megjelenik: az árnyvadászok világának lenyűgöző összetettsége, és a reménytelen szerelem utáni vágyakozás. Clare-nek mindig sikerül elvarázsolnia az olvasót, hiszen bár azonos univerzumban helyezi el a szereplőket, kis módosításokkal sikerül az árnyvadászok életének újabb szeletére ajtót nyitnia, amivel eléri, hogy a rúnák, a szeráfpengék, és a démonokkal való harcok sose váljanak unalmassá. A váltakozó helyszínek, a részletgazdaság leírások, a "történelemleckék", az egyedi szereplők felcsigázzák az ember kíváncsiságát, a sorozatosan bekövetkező megdöbbentő események pedig garantálják a szüntelen izgalmat. 

Clare minden könyvében nagy hangsúlyt fektet az érzelmekre, és hagy időt azok kibontakozására, valamint ezáltal a szereplők megismerésére is. Emmát és a Blackthornokat nehéz nem kedvelni, ahányan vannak annyi félék, ugyanakkor mindannyian szerethetők. Emma, Julian és a többi gyerek mind elveszítette a szülőjét, így szinte egyedül kellett boldogulniuk az elmúlt 5 évben, sok esetben egyszerre voltak egymás testvérei, legjobb barátai, és bizony szülei is. Mivel egyszerre sok új szereplővel ismerkedünk meg ebben a kötetben, Clare-nek nincs könnyű dolga a bemutatásukkal, de mégis sikerül úgy felvázolnia a karaktereket, hogy azok teljesen megelevenedjenek a szemünk előtt, és a könyv végén úgy kelljen őket elengednünk (átmenetileg), ahogy a barátainktól búcsúzunk egy jó kaland után. Plusz dolog, hogy a kapcsolódó sorozatokban megjelenő szereplőkre új szemszögből kapunk rálátást, mert feltűnik Clary, Jace, Tessa, Jem, Magnus és Alec, Isabelle és Simon is, tehát az is érdekességként szolgál, hogy Emmáék oldala hogyan tekint azokra az emberekre, akiket mi már sokkal jobban ismerhetünk az előző könyveknek hála, mint ők maguk. 

Emma a többiekkel együtt titkos nyomozásra indul, hogy kiderítse, vajon ki gyilkol természetfeletti lényeket Los Angelesben, és hogy összefüggést találjon saját szülei halálának körülményei, és az újonnan megölt áldozatok esetei között. Miközben életveszélyes kalandokba keverednek, Emma és Julian egyre közelebb kerülnek egymás szívéhez, de mivel parabataiok, egy ponton túl kapcsolatuk mélysége súlyos következményeket vonhat maga után. Nem véletlenül tiltott a parabataiok közti szerelem, még akkor is, ha látszólag értelmetlennek tűnik a szigorú büntetés. Ahogy az lenni szokott, semmi sem olyan egyszerű, mint ahogy azt Emma és Julian először gondolja, így a fordulatok és az érzelmi viharok szüntelenül váltják egymást a könyvben. 

Ami mégiscsak elvesz egy kicsit az Éjfél kisasszony élvezhetőségéből, az a komolytalansága. Nemcsak a Végzet Ereklyéiben, de a Pokoli szerkezetekben is valahogy logikusabbnak, szigorúbbnak, félelmetesebbnek tűnik az árnyvadászok világa. A szereplők éretlensége egy bizonyos szinten rendben van, hiszen valóban gyerekek, míg más téren, más helyzetekben pedig pont olyan jól megállják a helyüket, mint felnőtt társaik. A történet végén azonban már úgy érződik, hogy a Klávé is elveszítette az erejét, és a gyermekek ágya alatt bujkáló gonosz szörnnyé változott, akit senki más nem lát, csak az, aki eléggé fél tőle. Magyarul mindenki elég szépen elsunnyogja a vétkeit, és az egész túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. De végülis ez Clare taktikája: először elhiteti, hogy minden rendben lesz, aztán egyetlen rántással kihúzza az ember lába alól a talajt, úgyhogy izgatottan várom, mit tartogat még a következő két rész.

Értékelés: 5/4,5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések