Rysa Walker: Timebound - Időcsapda

Sorozat: Időcsapda (1.)
Műfaj: kaland, (urban)fantasy, ifjúsági, sci-fi, romantikus, regény
Eredeti cím: Timebound
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 400
Értékelése Molyon: 85%

Amikor Kate Pierce-Keller nagymamájától egy különös kék medált kap ajándékba, majd az időutazásról kezd mesélni neki, Kate úgy érzi, az asszonynak elment az esze. Ám az egész hihetetlen história hirtelen szörnyen valóssá válik, amikor egy a múltban elkövetett gyilkosság veszélybe sodorja Kate evilági életét.
Kate megtudja, hogy a gyilkosság egy még sötétebb terv része, és genetikai adottságát kihasználva visszamegy az időben, hogy kezdetét vegye egy évszázadokon átívelő macska-egér játék.
Az események megváltoztatásáért azonban Kate-nek fizetnie kell – ha sikerrel jár, a fiú, akit szeret, a létezésére sem fog emlékezni. De ha bármennyire is jó szándékkal teszi, van joga megváltoztatni az egész világ sorsát?

"Vajon hány ember létezik még ezen az idővonalon, aki sosem született meg a másikon? És kinek a joga eldönteni, hogy melyik idővonal a jobb?"

Értékelésem:
Kate-et meglepi nagymamája hirtelen felbukkanása, aki azt állítja, birtokában van az időutazás képességének, s vele együtt Kate is képes ugrásokat véghezvinni az időben. A lány valahogy mégis egészen hamar feldolgozza ezt a furcsa információt, hiszen már egy ideje sejti, hogy valami nincs rendben vele. Hamarosan kiderül, hogy családja élete veszélyben van, így mindent elkövet annak érdekében, hogy egyáltalán létezhessenek, s ne nyelje el őket a nagy semmi, ahogy azt a párhuzamosan létező alternatív idővonalakkal is időről-időre megteszi. 

Kate annak ellenére, hogy 16 éves, elképesztően bátor, s teszi, amit tennie kell, hogy az ő kis univerzuma továbbra is létezhessen, és viszonylag normális kerékvágásban haladjon tovább. Fiatalsága egyedül a szerelmi életén ütközik ki markánsan, ugyanis az első szembejövő idegenben vakon megbízik és a karjaiba omlik, amihez nem kell más, mint egy helyes pofi és néhány kedves mosoly. Ez elég nagy gyengesége, viszont még a környezetében élő felnőttek sem aggódnak kifejezetten a dolog miatt, pedig Kate a család titkainak nagy részét pár perc alatt kikotyogja. Ez egyáltalán nem szokványos cselekedet, amellett, hogy a környezete reakciója sem mondható realisztikusnak. Itt valószínűsíthető, hogy az írónő gondban volt a történet beindításával, mert az első felében nem történik sok minden, és valljuk be, Kate nagymamája sem bővelkedik akkora tetemes információmennyiséggel, amennyit a könyv elbírt volna egy ilyen téma kapcsán. De ez Rysa Walker első kiadott regénye, úgyhogy ezek a zavaró tényezők emiatt teljes mértékben megbocsáthatók. 

A döcögős kezdet után az írónő végre merte használni a fantáziája által adott lehetőségeket, így a történet második fele a kusza vonalak ellenére nagyon is eseménydús és ötletgazdag, mely nem nélkülözi az izgalmat sem. Amint Kate akcióba lép, minden lépésére figyelnie kell, nehogy végzetesen összekuszálja a múltat és a jövőt, ehhez pedig még azt is tökéletesen át kell látnia, hogy melyik cselekedet vezet el a jövőbeli történésekhez, s a sok szereplő, akivel ugrásai során összetalálkozik, éppen melyik idősíkról jött. Nemcsak nagyszülei és szülei, de saját történelmét is megismeri, ahogy a többi időutazóval való találkozások során felgöngyölíti a szálakat, s megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot. Szerencsés, és leleményes is - pont olyan, amilyen az alkotója, hiszen Rysa Walker sem keveredik bele a keresztbe-kasul futó idővonalakba, képes mindent úgy elmesélni, hogy az olvasó is tudja tartani a lépést, még ha nem is olyan könnyedén. Figyelni kell, gondolkodni kell, ami egyáltalán nem baj, mert ettől még inkább részesei lehetünk az időutazók világának.

Akit aggályokkal töltene el a sorozat további részeinek hiánya, s emiatt nem kezdené el az első kötetet, azt megnyugtathatom, hogy az Időcsapda önmagában is megállja a helyét. Nincs óriási függővég, a fő történetszál lezárásra kerül, pusztán néhány apróbb részlet marad nyitva, ami inkább a kíváncsiságot fokozza, hogy ezek után még mi történhet a továbbiakban. Azoknak ajánlom, akik szeretik az időutazásról szóló könyveket, kalandoznának egy kicsit az 1890-es években, ám mégsem kedvelik, ha hosszasan untatják őket történelmi adatokkal. Az Időtlen szerelem trilógia rajongóinak pedig felhívnám a figyelmét arra, hogyha hasonlóan izgalmas könyvet szeretnének a kezükben a tartani, ne keressenek tovább. 

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések