Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és csont

Sorozat: Grisa trilógia (1.)
Műfaj: ifjúsági, kaland, fantasy, romantikus, regény
Eredeti cím: Shadow and Bone
Megjelenés éve: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 374
Értékelése Molyon: 89%

Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

"– Nem az vagyok, aminek tartanak – suttogtam kétségbeesetten. Az Éjúr közelebb lépett hozzám. Olyan halkan válaszolt, hogy egyedül én hallottam a hangját:
– Kétlem, hogy a leghalványabb sejtésed is volna arról, mi is vagy te valójában."

Értékelésem:
Az Árnyék és csont olyan könyv, aminek már az első 50 oldala után biztos voltam benne, hogy szeretni fogom. Általában ilyen hamar ez nem dől el, nem kezdek el fanatikusan imádni egy olvasmányt már rögtön az elején, ebben az esetben mégis elég közel álltam hozzá. 

Lenyűgöző, gördülékeny, kifejezetten olvasmányos stílusával szerezte meg nálam az első piros pontot. Két eset nagyon gyakori a fantasy könyvek esetében: vagy túl sok részletet tárnak elénk, és emiatt vontatott a történet, vagy túl keveset, de akkor nagyon szalad. Bardugo viszont pont eltalálta azt az arany középutat, hogy mindkettő megvalósuljon: kellően belelássunk a grisák fantáziadús világába, és mégis úgy berántson a történet, hogy még akkor is arra gondoljunk, mi fog ebből kisülni, amikor éppen nem olvassuk (bár ennek az esélye csekély, aki le tudja tenni, az csodálnivaló akaraterővel rendelkezik). Nem túl bonyolult, mégis a legapróbb részletekig kigondolt világot ismerhetünk meg, ahogy Alina elmeséli kalandos életét. Az érzés, hogy csak még többet akarunk belőle, nem az írónő csekély fantáziájának következménye, hanem pont azé, hogy ennyire kiválóan rátapint arra, mit, mikor, és milyen mértékben adagoljon. Bardugo megfogja az olvasó kezét, kedvesen bevezeti a grisák hétköznapjaiba, aztán egyre nagyobb adagokban, könyörtelenül csepegteti a fantasztikus elemeket, csakúgy, ahogy az izgalmakat is. 

Alina árva, titokzatos múlttal, keveset ígérő jövővel. Ám a Zónába történő utazás során olyan erőt fedez fel magában, ami hazája egész sorsát megváltoztatja, s innentől rálép arra az útra, melyet oly sokáig késleltetett a végzet, de kikerülni mégsem hagyta. A lány talpraesett, bátor jellem, a felszín alatt végtelen erő lakozik benne, de érződik, hogy van még hová fejlődnie, főleg a szerelem és a jó-rossz feletti döntései tekintetében. Hibája, hogy még így sem elég magabiztos, és kétségbeesetten vágyik arra, hogy valaki szeresse, valakihez tartozhasson, ezért bárki felé naivan elköteleződik, aki hajlandó egy kis kedvességgel megajándékozni őt. Fiatal, keveset tapasztalt, szóval ez még valamilyen tekintetben vele is kell, hogy járjon, hiszen senki sem tökéletes, és nem is kell annak lennie. Szintén van néhány túl hirtelen döntése, amit pillanatnyi benyomásokra alapoz, elképesztően hamar tud véleményt kialakítani vagy váltani, anélkül, hogy stabil alapokra támaszkodna. Fejében tiszta kép él arról, mi a jó és mi a rossz, holott ez a valóságban nem ilyen egyszerű. Ezek a bökkenők azonban az események sodrásának és az izgalom fokozódásának hála elenyésző negatívummal járnak együtt, az olvasás során könnyű elfeledkezni a lány jellemhibáiról, s ha úgy nézzük, Bardugo megteremtett egy jó alapot, amire a későbbiekben még tud építkezni, s fejlődést elérni.

Bár már elég sokan kezükbe vették a trilógia köteteit, mégis muszáj ajánlom mindenkinek, aki még nem tette meg. Fantáziadús, magával ránt, szórakoztat, az egekig pumpálja az izgalmat - és még ki tudja, mennyi kalandot tartogat a további két rész... 

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések