Leigh Bardugo: Hat varjú

 

Sorozat: Hat varjú (1.) 
Műfaj: fantasy, ifjúsági, kaland, regény
Eredeti cím: Six of Crows
Megjelenés éve: 2018
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 566
Értékelése Molyon: 94%

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…
Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.
Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

"Ha az ember nem születik mindenféle előnyökkel, akkor megtanulja megragadni a lehetőségeket."

Értékelésem:
Leigh Bardugo egyre jobbat és jobbat alkot. A Hat Varjú a fantázia teremtette csodák ékköve. Az izgalom lenyűgözöttséggel párosul, ahogy haladunk előre a történetben. Az írónő kitűnő tehetsége révén képes teljesen elfeledtetni az olvasóval, hogy egy könyvet tart a kezében, s maga is egy életre szóló kaland részese lesz. Akit egyszer ez a banda beránt magával a lapok közé, az sosem szabadul a markából.

Nehéz szavakba önteni egy mesterműről szóló értékelést, és ez a könyv minden tekintetben annak bizonyul. A szereplők, a cselekmény, a megfogalmazás mind eufóriát eredményez, a történet vezetése, logikája mérnöki pontossággal megtervezett szerkezethez hasonlít, vagy egy ámulatba ejtően kivitelezett bűvészmutatványhoz. 

A szereplők sötét és nehéz múlttal rendelkező tizenévesek, akik koruk ellenére olyan keserves áron szerzett tapasztalatokkal rendelkeznek, melyek negyedét sem szabadna átélnie nemhogy egy gyermeknek, de egyik embernek sem. Egytől egyig túlélők, harcosok, s ahogy történetüket megismerve elkísérhetjük őket ezen az úton, hibáik ellenére lehetetlen nem a szívünkbe fogadni mindegyiküket. Az élet nevelte tehetséges hősök, a sok szenvedés közepette még mindig őrizve a reményt, hogy egyszer olyan életet élhetnek, melytől megfosztotta őket a sors kegyetlensége. 

Kaz és társai felkerekednek, hogy kiszabadítsák börtönéből a jurdaparem képletét megalkotó tudóst, megelőzve ezzel, hogy a grisák erejének szinte végtelenségig növelésével a pokol összes kínja elöntse a világot. A könyv első fele enyhén vontatott, de izgalomtól nem mentes, és főleg nem unalmas. Erre a felvezetésre mindenképp szükség van, hogy megértsük, honnan jönnek a szereplők, mik a fő mozgatórugóik, milyen célért harcolnak, és hogy e célt velük eggyé válva mi is magunkénak érezhessük. Amint hozzálátnak tervük kivitelezéséhez - azaz hogy betörnek Fjerda legszigorúbban őrzött börtönébe, ami eddig még soha nem sikerült senkinek -, az olvasó satuként szorító feszültséget kap a nyakába, maga is a behatol az építmény mélyére, bőrén érzi a jég hidegét, és úrrá lesz rajta a köré magasodó falak által teremtett félelmetes bezártságérzet. Minden egyes lapon, minden egyes folyosón újabb előre nem várt kalandok és bonyodalmak köszönnek rá, és nem tud mást tenni, csak remélni, hogy a banda egyik tagja segítségére siet, és megoldja a helyzetet. Ez a feszültség mindvégig kitart, egy percnyi megállás sincs az események sorozatában, s a lezárás is hasonló élményekkel kecsegtető folytatást ígér. 

A Grisa trilógia olvasása után nehezen tudtam elképzelni, hogy Bardugo tud még ennél is jobbat írni, és lám, bebizonyította, hogy márpedig tud. Jó hír, hogy aki a kapcsolódó előző köteteket nem olvasta el, kezdhet a Hat varjúval, mert anélkül is nagyrészt érthető minden, mégis azt ajánlom, hogy aki teheti, először ismerkedjen meg Ravka történelmével, mert a grisák erejét a trilógia segítségével egyszerűbb átlátni, és a néhány vonatkozó utalást is könnyebb megérteni. Bardugo neve még nem okozott csalódást, úgyhogy tűkön ülve várom a következő kalandjára szóló meghívót.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések