Alice Broadway: Scar (angol)

 

Sorozat: Skin/Ink-trilógia (3.)
Műfaj: ifjúsági, regény
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: Scholastic
Oldalszám: 288
Értékelése Molyon: Az alacsony számú olvasottság miatt még noncs %-os értékelés. 

INK taught Leora that all was not what it seems on the surface. SPARK taught her that there are two sides to every story. Now Leora has had enough of lessons – she wants to make her own story. The explosive finale to the best-selling INK trilogy sees Leora struggling to reconcile her past and her future – and recognising that there may be no easy answers.

Értékelésem: 
A Scar elhozza a blankek és a markedek közötti harc végső kimenetelét, az emberekbe nevelt ellenséges düh kirobbanását, miközben bevezet az emberi lélek legsötétebb bugyraiba. 

Leora visszaérkezik Saintstoneba, büntetése azonban várat magára. Longsight és Jack Minnow igyekeznek előnyükre fordítani minden ellenséges cselekedet, kihasználják a featherstone-iak támadásait, s mesterséges csodákkal növelik tovább a tömeg áhitatát vezetőjük felé. De meddig képes a hatalom irányítani az embereket, mikor érkeznek el ahhoz a határhoz, melyet átlépve már nem ők uralkodnak a tömeg felett, hanem a megtört, végsőkig tüzelt emberi érzelmek hada söpri el őket? 

Leora tulajdonképpen sodródik az árral, miközben belátja, hogy egyik oldalnak sincs teljes mértékben igaza, és minden attól függ, az érem melyik feléről szemléljük a történteket, s ki meséli el azokat. Minden mesének több változata van, önállóan az egyik sem igaz minden szavában, inkább keveredve tárják fel az igazságot a hallgató előtt. Erre viszont az egekig fokozott dühük és haragjuk miatt az emberek már nem akarnak rájönni, s hiába van tele bölcsességekkel a Scar, a szép szavak és nagy igazságok nem nyújtanak menekvést. Mind Saintstone, mind Featherstone lakosaiban gyűlik a feszültség, és van az a pont, ahol a józan gondolkodást és a szavakat félresöpörve már csak a tettek dominálnak. 

A könyv hangulata meglehetősen nyomasztó. Leorának kemény dolgokkal kell szembenéznie, de a sok kérdés mellett, amit feltesz, logikusan gondolkodni nem igazán tud, ahogy cselekedni sem, s hagyja, hogy a többi szereplő ide-oda rángassa. Mártírrá válik, feláldoz mindent, küzdeni az utolsó pillanatban tanul meg, és kérdéses, hogy elegendő ahhoz, hogy megmentse a szeretteit. Belül remek lényeges kijelentéseket fogalmaz meg, de kívülről nem látni mást, mint egy megszeppent kiscicát, aki nem tudja, hogyan váljon oroszlánná. A lezáró kötet csodás lehetőséget tudott volna teremteni arra, hogy Leora kibontakozzon és elhozza az igazságot az emberek közé, ám ehelyett annyit látni, hogy a reményt meglovagoló felemelkedés helyett minden elpusztul. Az eredeti mondanivaló valahogy kifúlt ebben a kötetben, továbbra is csak a jó és a rossz, a fekete és a fehér létezik. 

A történésekkel nincs probléma, a könyv rövidsége ellenére tartogat izgalmakat, amik még úgy is élvezhetők, hogy teljes erővel robognak a szakadék felé. Viszont kicsit úgy érződik, mintha az írónő már csak be akarta volna fejezni a három könyvön át nyúló tanmesét, így egy közepesen kielégítő véggel le is zárta a blankek és a markedek viszálykodását. Célja egyértelműen az volt, hogy elültesse a remény magvait a végső sorok között, ám bennem nem igazán gyulladt fel ez a kis tüzecske, inkább csalódást eredményezett, hogy ez után a sok mérgező kegyetlenkedés után az emberek nagy része továbbra is vak, birka, és önző. 

Az első két részben megteremtődő összhang a cselekmény és a szellemi mélység között a Scarban elveszik, az emberi vakság és önzés lehangoló eredményeket szül. A hangulat borongós, a főhősnő pedig többnyire azt sem tudja, mit csinál. Csalódás ez a rész az első kettő emelkedettsége után, de mégis úgy gondolom, érdemes elolvasni a trilógiát, mert fontos kérdéseket tesz fel, jelentős válaszokra vezeti rá az olvasót, és felhívja a figyelmünket, hogy ne ítélkezzünk egyből, hanem hallgassuk meg a másik igazságát is, mielőtt úgy döntenénk, hogy a miénk az egyetlen helyes út. 

Értékelés: 5/3,5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések