Alyson Noël: Infamous (angol)

Műfaj: ifjúsági regény
Kiadó: Katherine Tegen Books
Megjelenés éve: 2018
Oldalszám: 432
Értékelése Molyon: Az alacsony olvasottság miatt még nincs %-os értékelés. 

Club promoters Layla, Aster, and Tommy never imagined that entering the Unrivaled competition would land them in the middle of a celebrity murder investigation, but sometimes fate can be as nasty as the anonymous comments on a Hollywood gossip blog.

But Madison Brooks isn’t dead. Layla, Aster, and Tommy have been set up, and as Madison’s dirty little secrets creep closer to the light, they discover Madison will do anything to keep her past hidden—no matter who gets caught in the crossfire.

"We all tell ourselves a story, Tommy. We make up entire narratives about who we are and what we're capable of. We set limits on ourselves without ever being tested. It's natural, human, though it's also an excuse for playing small."

Értékelésem:
Az Infamous végre lezárja az oly régóta folyó bűneset utáni nyomozást: ki rabolta el Madison Brookst, s mi oka volt erre? 

Az utolsó kötetben Alyson Noëlnek lehetősége lett volna arra, hogy a szép lassan építkező történet számára egy olyan finálét alkosson, mely után lehetetlen nem elismerően és teljesen lenyűgözve gondolni Lyla, Aster, Tommy és Madison életének őrült eseményeire. Ha az óvatosan kibontakozó thriller vonalát színesítette volna egy-egy nagyobb csavarral, én is teljesen le volnék nyűgözve - de nem vagyok. 

Annyi lehetőség rejlik a könyvben, annyira szépen felépített a történet, hogy vétek ezt elrontani egy ilyen jelentéktelen végkifejlettel, mint amit ténylegesen kapunk. Nem mondhatni, hogy nem történik semmi, de az első két köteten át fokozódó feszültség, melynek céltáblája az elrabló kiléte, ebben a részben már inkább átmegy az afelett való dühöngésbe és türelmetlenségbe, hogy mi lesz már, mikor jön a nagy robbanás, amire ennyit kell várni? Természetesen jön, mert nagy mértékben érződik, hogy ezt a történetet az írónő már nem képes tovább nyújtani, nem lesz ebből több részes sorozat, mert már senki nem bírná idegekkel. De amikor elérkezik, amikor bekövetkezik az izgalmasnak ígérkező nagy leleplezés, nem dönti le az olvasót a lábáról, nem esik le az álla, és nem is ujjong, hogy igen, ez már valami, ezért megérte ez a három rész. Noël fogott egy nem is olyan rossz alapötletet, nem is olyan rossz karakterekkel, egészen rendben lévő kivitelezéssel, és akkor a végén ott rontja el, ahol az egészet felhúzhatná. Vagy már ő is unta a saját történetét, vagy pedig nincs tehetsége ahhoz, hogy maximálisan kihasználja a fantáziájában rejlő potenciált. 

Az első két részt magyarul olvastam, ezzel kapcsolatban pedig meg kell hagyni, hogy mindkét esetben remekül sikerült a fordítás, mert angolul nem lendítenek annyira előre a mondatok, nem olyan gördülékenyek, mint magyarul - bár ez eredhet abból is, hogy a befejező rész gyengébbre sikerült. A másik lehetőség, hogy angolul mindhárom könyv hasonló színvonalú, és csak a magyar fordítás visz bele egy kis izgalmat. 

Ezzel együtt azoknak ajánlom a könyvet, vagy magát az Imádott szépségek sorozatot, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak, egy kis Gossip Girl-ös izgalomra, de nem óhajtanak semmi komolyabb történetet olvasni. A filmszerű leírás miatt egyébként egy TV sorozatként nagyszerűen megállná a helyét, hozná a várt izgalmat, amit egy hasonló felépítésű sztoritól várunk, de így könyvben, a végtelenségig nyújtva és alig csavarva senki nem veszít semmit, ha kihagyja. 

Értékelés: 5/2,5

Az előző részek értékelését itt olvashatod.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések